Despre Vulpea roșie

Despre Vulpea roșie

 

 

Vulpea roşie este unul dintre cele mai cunoscute animale de la noi. Adesea subiect de poveste, probabil şi din cauză că se apropie de gospodăriile oamenilor.

 

Cu ce se hrănesc

Sunt animale omnivore şi nu sunt deloc pretențioase, atunci când vine vorba de mâncare. În funcție de sezon şi disponibilitate, ele se hrănesc cu rozătoare, iepuri, păsări, veveriție, ouă, păianjeni, râme sau diferite fructe de pădure.

Dacă sunt sătule, îşi ascund hrana prinsă şi revin atunci când le e foame.

Cum scriam mai sus, sunt cunoscute pentru faptul că nu sunt pretențioase la mâncare şi au abilitatea de a se adapta la tipul de hrană ce e disponibilă în zona în care le află. Atunci când locuiesc la oraş, se hrănesc adesea cu resturile rămase de la oameni sau chiar cu mâncarea pisicilor sau a câinilor, dacă e lăsată în grădină.

 

Nu au o reputație prea bună în rândul oamenilor, deşi rareori sunt o amenințare pentru noi, însă, fiind cunoscute că fură gâini şi alte animale din gospodăriile oamenilor, şi-au câştigat un renume prost.
Nici poveştile pentru copiii nu au ajutat prea mult, deoarece vulpile sunt mereu portretizate ca fiind viclene, mereu personajul negativ.

De exemplu, în Irlanda, sunt foarte multe vulpi şi le vedem mereu pe stradă, mai ales seara…nu pentru mult timp însă, deoarece se ascund. Unii oameni le lasă boluri cu apă sau mâncare, dacă ştiu că au cuib în apropiere.

Sunt animale timide şi se retrag atunci când se întâlnesc cu oamenii, şi nu e deloc indicat să încerci să le abordezi…sunt totuşi animale sălbatice.

 

În sălbăticie, ele trăiesc între 2 şi 4 ani (în medie), însă în captivitate pot trăi chiar 10-12 ani.

Îşi construiesc adăposturi în pământ, unde dorm, se feresc de vremea urâtă sau îşi ascund mâncare. Tot în aceste vizuine subterare îşi aduc puii pe lume, prin martie-mai. Nasc, în medie, între 4 şi 6 pui.

Atunci când se nasc, puii de vulpe nu pot vedea, auzi sau umbla. Ambii părinți au grijă de pui, până când aceştia sunt suficienți de mari.

Pe timpul zilei, cel mai adesea, vulpile stau ascunse în vizuini sau dorm. Ies după apusul soarelui şi rămân active pe parcursul nopții.

 

Vulpile văd foarte bine şi au auzul excelent.

 

Fac parte din aceeaşi familie cu câinii, lupii, şacalii şi altele.

 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook



Leave a Reply