Despre Vulpea roșie

Despre Vulpea roșie

 

 

Vulpea roşie este unul dintre cele mai cunoscute animale de la noi. Adesea subiect de poveste, probabil şi din cauză că se apropie de gospodăriile oamenilor.

 

Cu ce se hrănesc

Sunt animale omnivore şi nu sunt deloc pretențioase, atunci când vine vorba de mâncare. În funcție de sezon şi disponibilitate, ele se hrănesc cu rozătoare, iepuri, păsări, veveriție, ouă, păianjeni, râme sau diferite fructe de pădure.

Dacă sunt sătule, îşi ascund hrana prinsă şi revin atunci când le e foame.

Cum scriam mai sus, sunt cunoscute pentru faptul că nu sunt pretențioase la mâncare şi au abilitatea de a se adapta la tipul de hrană ce e disponibilă în zona în care le află. Atunci când locuiesc la oraş, se hrănesc adesea cu resturile rămase de la oameni sau chiar cu mâncarea pisicilor sau a câinilor, dacă e lăsată în grădină.

 

Nu au o reputație prea bună în rândul oamenilor, deşi rareori sunt o amenințare pentru noi, însă, fiind cunoscute că fură gâini şi alte animale din gospodăriile oamenilor, şi-au câştigat un renume prost.
Nici poveştile pentru copiii nu au ajutat prea mult, deoarece vulpile sunt mereu portretizate ca fiind viclene, mereu personajul negativ.

De exemplu, în Irlanda, sunt foarte multe vulpi şi le vedem mereu pe stradă, mai ales seara…nu pentru mult timp însă, deoarece se ascund. Unii oameni le lasă boluri cu apă sau mâncare, dacă ştiu că au cuib în apropiere.

Sunt animale timide şi se retrag atunci când se întâlnesc cu oamenii, şi nu e deloc indicat să încerci să le abordezi…sunt totuşi animale sălbatice.

 

În sălbăticie, ele trăiesc între 2 şi 4 ani (în medie), însă în captivitate pot trăi chiar 10-12 ani.

Îşi construiesc adăposturi în pământ, unde dorm, se feresc de vremea urâtă sau îşi ascund mâncare. Tot în aceste vizuine subterare îşi aduc puii pe lume, prin martie-mai. Nasc, în medie, între 4 şi 6 pui.

Atunci când se nasc, puii de vulpe nu pot vedea, auzi sau umbla. Ambii părinți au grijă de pui, până când aceştia sunt suficienți de mari.

Pe timpul zilei, cel mai adesea, vulpile stau ascunse în vizuini sau dorm. Ies după apusul soarelui şi rămân active pe parcursul nopții.

 

Vulpile văd foarte bine şi au auzul excelent.

 

Fac parte din aceeaşi familie cu câinii, lupii, şacalii şi altele.

 

 

Follow me

4 days ago

Diana Breb
《 Joia Educațională 》🌚 Luna este satelitul natural al Pământului şi este cel mai apropiat corp ceresc de planeta noastră. O admirăm mereu şi mulți dintre noi ne-am întrebat, mai ales în copilărie, cât de departe este Luna şi de cât timp am avea nevoie pentru a călători până la ea. Am să răspund acestor întrebări, prin explicații cât mai simple, în textul de mai jos. Distanța medie dintre Pământ şi Lună este de 384,400 kilometri. 🌍 E mai greu să-ți imaginezi distanța dintre cele două corpuri doar uitându-te la numărul de mai sus. Am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care te poate ajuta să-ţi imaginezi mai bine. Potrivit NASA, circa 30 de planete de mărimea planetei Pământ, ar încăpea între Pământ şi Lună. Distanța dintre Lună şi Pământ nu e mereu aceeaşi, deoarece mişcarea Lunii în jurul Pământului urmează o cale eliptică. Luna nu se învârte în jurul Pământului într-un cerc perfect, ci urmând un traseu de formă ovală.📸 Vezi desenul de mai jos.● Distanța la perigeu vs la apogeu Când Luna este cel mai aproape de Pământ = aproximativ 363,104 km (spunem la perigeu) Când Luna este la cea mai mare distanță față de Pământ = aproximativ 405,696 km (la apogeu) ● O plimbare spre Lună, cu maşina 🌍🚗🏎🚕🌚 Dacă ar fi să ai o maşină magică, care să poată merge spre Lună cu o viteză constantă şi fără să fie influențată de gravitație sau alți factori, atunci, cu o viteză de 100 km/h, luând distanța medie de 384,400 km/h, ai avea nevoie de 3844 de ore, aproximativ 160 de zile, pentru a ajunge la Lună. 👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta noastră, despre Asia, Australia, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook



Leave a Reply