Despre Vulpea roșie

Despre Vulpea roșie

 

 

Vulpea roşie este unul dintre cele mai cunoscute animale de la noi. Adesea subiect de poveste, probabil şi din cauză că se apropie de gospodăriile oamenilor.

 

Cu ce se hrănesc

Sunt animale omnivore şi nu sunt deloc pretențioase, atunci când vine vorba de mâncare. În funcție de sezon şi disponibilitate, ele se hrănesc cu rozătoare, iepuri, păsări, veveriție, ouă, păianjeni, râme sau diferite fructe de pădure.

Dacă sunt sătule, îşi ascund hrana prinsă şi revin atunci când le e foame.

Cum scriam mai sus, sunt cunoscute pentru faptul că nu sunt pretențioase la mâncare şi au abilitatea de a se adapta la tipul de hrană ce e disponibilă în zona în care le află. Atunci când locuiesc la oraş, se hrănesc adesea cu resturile rămase de la oameni sau chiar cu mâncarea pisicilor sau a câinilor, dacă e lăsată în grădină.

 

Nu au o reputație prea bună în rândul oamenilor, deşi rareori sunt o amenințare pentru noi, însă, fiind cunoscute că fură gâini şi alte animale din gospodăriile oamenilor, şi-au câştigat un renume prost.
Nici poveştile pentru copiii nu au ajutat prea mult, deoarece vulpile sunt mereu portretizate ca fiind viclene, mereu personajul negativ.

De exemplu, în Irlanda, sunt foarte multe vulpi şi le vedem mereu pe stradă, mai ales seara…nu pentru mult timp însă, deoarece se ascund. Unii oameni le lasă boluri cu apă sau mâncare, dacă ştiu că au cuib în apropiere.

Sunt animale timide şi se retrag atunci când se întâlnesc cu oamenii, şi nu e deloc indicat să încerci să le abordezi…sunt totuşi animale sălbatice.

 

În sălbăticie, ele trăiesc între 2 şi 4 ani (în medie), însă în captivitate pot trăi chiar 10-12 ani.

Îşi construiesc adăposturi în pământ, unde dorm, se feresc de vremea urâtă sau îşi ascund mâncare. Tot în aceste vizuine subterare îşi aduc puii pe lume, prin martie-mai. Nasc, în medie, între 4 şi 6 pui.

Atunci când se nasc, puii de vulpe nu pot vedea, auzi sau umbla. Ambii părinți au grijă de pui, până când aceştia sunt suficienți de mari.

Pe timpul zilei, cel mai adesea, vulpile stau ascunse în vizuini sau dorm. Ies după apusul soarelui şi rămân active pe parcursul nopții.

 

Vulpile văd foarte bine şi au auzul excelent.

 

Fac parte din aceeaşi familie cu câinii, lupii, şacalii şi altele.

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on FacebookLeave a Reply