Despre Vulpea roșie

Despre Vulpea roșie

 

 

Vulpea roşie este unul dintre cele mai cunoscute animale de la noi. Adesea subiect de poveste, probabil şi din cauză că se apropie de gospodăriile oamenilor.

 

Cu ce se hrănesc

Sunt animale omnivore şi nu sunt deloc pretențioase, atunci când vine vorba de mâncare. În funcție de sezon şi disponibilitate, ele se hrănesc cu rozătoare, iepuri, păsări, veveriție, ouă, păianjeni, râme sau diferite fructe de pădure.

Dacă sunt sătule, îşi ascund hrana prinsă şi revin atunci când le e foame.

Cum scriam mai sus, sunt cunoscute pentru faptul că nu sunt pretențioase la mâncare şi au abilitatea de a se adapta la tipul de hrană ce e disponibilă în zona în care le află. Atunci când locuiesc la oraş, se hrănesc adesea cu resturile rămase de la oameni sau chiar cu mâncarea pisicilor sau a câinilor, dacă e lăsată în grădină.

 

Nu au o reputație prea bună în rândul oamenilor, deşi rareori sunt o amenințare pentru noi, însă, fiind cunoscute că fură gâini şi alte animale din gospodăriile oamenilor, şi-au câştigat un renume prost.
Nici poveştile pentru copiii nu au ajutat prea mult, deoarece vulpile sunt mereu portretizate ca fiind viclene, mereu personajul negativ.

De exemplu, în Irlanda, sunt foarte multe vulpi şi le vedem mereu pe stradă, seara…nu pentru mult timp însă, deoarece se ascund. Unii oameni le lasă boluri cu apă sau mâncare, dacă ştiu că au cuib în apropiere.

Sunt animale timide şi se retrag, atunci când se întâlnesc cu oamenii şi nu e deloc indicat să încerci să le abordezi…sunt totuşi animale sălbatice.

 

În sălbăticie, ele trăiesc între 2 şi 4 ani (în medie), însă în captivitate pot trăi chiar 10-12.

Îşi construiesc adăposturi în pământ, unde dorm, se feresc de vremea urâtă sau îşi ascund mâncare. Tot în aceste vizuine subterare îşi şi aduc puii pe lume, prin martie-mai. Nasc, în medie, între 4 şi 6 pui.

Atunci când se nasc, puii de vulpe nu pot vedea, auzi sau umbla. Ambii părinți au grijă de pui, până când aceştia sunt suficienți de mari.

Pe timpul zilei, cel mai adesea, vulpile stau ascunse în vizuini sau dorm. Ies după apusul soarelui şi rămân active pe parcursul nopții.

 

Vulpile văd foarte bine şi au auzul excelent.

 

Fac parte din aceeaşi familie cu câinii, lupii, şacalii şi altele.

 

 



Leave a Reply