10 informații interesante despre Stelele de mare

10 informații interesante despre Stelele de mare

 

 

Stelele de mare sunt animale fascinante şi le putem găsi în toate oceanele lumii.

 

1. Cele mai multe au 5 brațe, dar sunt specii ce au 12, 24 sau chiar 50 de brațe.

 

2. Asemenea altor creaturi marine, stelele de mare au capacitatea de a-şi regenera brațele pierdute. Unele specii îşi pot chiar regenera întreg corpul, pornind de la un singur braț rămas.

 Dacă sunt atacate, unele specii pot să-şi desprindă unul din brațe, pentru a scăpa.

 

3. Au ochi la la sfârşitul fiecărui braț. Cu toate acestea, nu văd prea bine, nu văd în detalii, pot doar distinge lumina şi întunericul.

 

4. Atunci când ne gândim la stelele de mare, ni le imaginăm ca fiind animale mici, ce le putem cuprinde într-o palmă, însă sunt stele de mare ce pot atinge chiar 1 metru.

 

5. Potrivit National Geographic, sunt aproximativ 2000 de specii de stele de mare. Ele vin într-o mare varietate de culori, mărimi, număr de brațe sau cu diferite texturi.

 

6. Sunt animale carnivore, ce se hrănesc, cel mai adesea, cu stridii, moluşte sau melci.

 

7. Unele specii au un mod interesant de a-şi consuma prada. Încep prin a deschide carapacea prăzii, folosindu-se de mici ventuze, ce le au răspândite de-a lungul brațelor. După aceasta, îşi împing stomacul în afara corpului, prin gură, şi îl ataşează în interiorul scoicii deschise, pe pradă. Enzimele digestive încep să digere mâncarea şi la final stomacul este retras în corp.

Alteori, dacă prada e de dimensiuni mai mici, o mănâncă întreagă.

 

8. Ele se mişcă folosindu-se de picioarele tubulare mici(mici ventuze), ce le au ataşate de brațe.

 

9. Unele specii trăiesc până la 5 ani, pe când altele pot trăi chiar 30 de ani.

 

10. Adesea greşit catalogate ca fiind peşti, stelele de mare aparțin grupului de nevertebrate, adică animale ce nu au coloană vertebrală. Peştii sunt animale vertebrate, adică au coloană vertebrală.

 

Follow me

4 days ago

Diana Breb
《 Joia Educațională 》🌌 În articolele unde am mai vorbit despre Univers, am spus că Universul ar fi ”totul!”.Universul ne include pe noi, tot ceea ce vedem și auzim, munții și oceanele, planeta noastră și toate celelalte planete din sistemul solar, Soarele și toate stelele şi planetele din Univers, asteroizii, energia, fiecare particulă, TOTUL.Nimeni nu știe și nu cred că vom ști vreodată exact cât este de mare. E greu și să-ți imaginezi mărimea Universului.🏖 Citeam, la un moment dat, că ar fi mai multe stele în Univers decât sunt particule de nisip pe întreg Pământul. Imaginați-vă asta. Mi se pare un început bun atunci când încercăm să ne imaginăm mărimea Universului.🌎🌚🌞 E greu și să ne imaginăm mărimea corpurilor cerești din sistemul nostru solar. Pentru noi, Pământul este mare, mai ales dacă îl comparăm cu Luna noastră, însă dacă ne comparăm planeta cu Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar, atunci planeta noastră nu mai pare atât de mare. Cât de mare e Jupiter? Dacă Pământul ar fi de mărimea unui bob de strugure, Jupiter ar fi de mărimea unei mingi de baschet, spune un exemplu de pe site-ul NASA. Jupiter e o planetă gigantică, dar în comparație cu Soarele, nu mai e deloc impunătoare. Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter. Și nici Soarele nu mai pare atât de mare dacă îl comparăm cu alte stele din Univers.🌌 Sistemul nostru solar, cu Soarele nostru și cele 8 planete care se învârt în jurul lui, fac parte din galaxia numită Calea Lactee (The Milky Way). Imaginează-ți un oraș imens de stele, iar noi suntem doar un punct mic, mic din ”orașul” acesta. Numai în galaxia noastră sunt cel puțin 100 de miliarde de stele, şi cel puțin 100 de miliarde de planete, potrivit NASA. Deja devine extrem de greu de imaginat, însă Universul nu se oprește aici. 🤯 Gândiți-vă că în Universul observabil sunt miliarde și miliarde de astfel de galaxii, despărțite de spații goale gigantice.Deci cât de mare e Universul? Evident că nu aveam un răspuns exact, și nici nu are rost să scriu despre estimările în ani lumină - ar face articolul mult prea greoi. E mare, imens, mult mai mare decât mintea noastră își poate imagina, și continuă să se extindă.P.S. Mai există o teorie care vorbește despre posibilitatea existenței mai multor universe, însă este doar o teorie și eu nu știu suficient despre subiectul acesta ca să pot dezvolta, însă dacă sunteți curioși, pe internet găsiți o mulțime de articole pe subiect.👉 Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.roVă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. 😁 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Surse

 Leave a Reply