Spider-Man și alte figurine, din tuburile de la hârtia igienică
Cred că unele dintre cele mai uşoare şi mai la îndemână activități ce le poți face cu copiii, sunt din tuburile de la hârtia igienică, sau de la servețelele de bucătărie.
În dulapul unde ținem materialele de pictură şi desen, avem mereu cel puțin 5 tuburi de la hârtia igienică. Fetița cea mare îmi aminteşte mereu să nu le arunc, ci să le pun în dulăpiorul lor. Noroc cu ea, pentru că eu nu am o memorie prea bună. Le promit uneori că vom face diferite lucruri şi apoi uit complet. Aşa că, m-am învățat să le spun că, din păcate, memoria mea nu e prea bună şi uit mereu lucruri dar le rog pe ele să-mi amintească, în caz că uit, pentru că vreau să-mi țin promisiunile făcute. Noroc cu copiii.
E important să mai recunoaştem în fața copiilor că şi noi, adulții, mai greşim. Nu o dată s-a întâmplat să le greşesc. Poate am folosit un ton care nu avea ce căuta, în discuțiile mele cu copiii, sau poate că le-am acuzat de ceva, pe nedrept. Încerc să fac lucrurile cât mai bine, în relația cu ele, însă adevărul e că mai fac şi greşeli. Dar m-am obişnuit să mi le recunosc. Astfel, fetele vor şti că nu e vina lor dacă eu am folosit anumit ton, e doar vina mea şi nimeni nu ar trebui să le vorbească astfel, indiferent de circumstanțe. E bine şi pentru ei să vadă că toți avem imperfecțiuni, toți mai greşim, însă important e să vorbim despre asta şi să ne recunoaştem greşelile.
Avem pretenția de la copii să-şi ceară scuze de la frații lor, de la alți copii sau chiar nouă, atunci când greşesc. De ce nu am face şi noi la fel? Cred că ar trebui să normalizăm astfel de comportamente, în relația cu copiii. Adevărul e că toți greşim, important e să ne asumăm greşelile. Prin exemplu propriu îi putem învăța cel mai bine pe cei mici.
P.S. Vă recomand şi vouă să păstraţi tuburile de la hârtia igienică, deoarece puteți face o mulțime de activitați cu ele.