Primii oameni pe Lună

Primii oameni pe Lună

 

În temă cu toate discuțiile despre spațiu şi rachete din ultimele zile, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre prima dată când oamenii au păşit pe Lună. Mai toți copiii sunt fascinați de rachete şi astronauți şi cred că ar putea fi o discuție interesantă.

Au trecut aproape 54 de ani de când primii oameni au păşit pe Lună.

 

Neil Armstrong a fost primul om ce a păşit pe Lună, urmat de Buzz Aldrin, care a coborât câteva minute mai târziu. Echipați cu costume speciale, asemenea celor ce le vedem în filme sau în poveştile cu astronauți, ei s-au plimbat aproximativ 2 ore şi jumătate pe suprafața Lunii.

În timpul acesta, au colectat roci, mostre, au făcut poze, au efectuat câteva teste, au pus steagul Statelor Unite ale Americii şi au vorbit cu preşedintele Americii de la aceea vreme, Richard Nixon.

 

Racheta din misiunea Apollo 11 fusese lansată în spațiu la 16 iulie 1969, şi pe 20 iulie 1969 primii oameni au ajuns pe Lună. Echipajul era format din astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin* şi Michael Collins (pilotul modulului principal). Collins nu a păşit pe Lună, ci a rămas în orbita Lunii.

Modulul lunar numit “Eagle” (vezi desenul) s-a detaşat de restul rachetei şi a fost vehiculul folosit de cei doi astronauți pentru a coborâ pe Lună, în timp ce Michael Collins a rămas în jurul Lunii, în modulul de comandă, până la întoarcerea celor doi astronauți de pe Lună.

 

Cuvintele lui Armstrong, atunci când a păşit pe Lună, aveau să devină una dintre cele mai faimoase replici din istorie: “Un pas mic pentru [un] om, un salt uriaş pentru omenire.”

 

La acea vreme, 600 de milioane de oameni au urmărit, cu emoții, transmisiunea la TV. Ştirile despre misiunea Apollo 11 ocupau prima pagină a ziarelor, iar la radio acesta era subiectul principal. A fost cel mai important eveniment de la aceea vreme.

 

În 24 iulie 1969, astronauții s-au întors în siguranță pe Pământ, aterizând în Oceanul Pacific.

 

 

Follow me

2 days ago

Diana Breb
~ Joia Educațională ~Pentru că mâine sărbătorim Ziua Națională a României, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre țara noastră frumoasă.🌍 România se află pe continentul numit Europa. Unul din cele 7 continente. • 🇷🇴 Câți oameni trăiesc în România Populația rezidentă a României este de 19.4 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. • 🇷🇴 Capitala țării Capitala şi cel mai mare oraş din România este Bucureşti. Cu peste 2.1 milioane de locuitori, Bucureştiul este, de departe, cel mai populat oraş din România. • 🇷🇴 Vecinii noştri Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia sunt cele 5 țări ce înconjoară România, împreună cu Marea Neagră. • 🇷🇴 Câte județe avem Țara noastră este împărțită în 41 de județe + municipiul Bucureşti. • 🇷🇴 Steagul României Steagul țării noastre este format din 3 culori. Pornind de la lance, avem albastru, galben şi roşu. • 🇷🇴 Ce sărbătorim la 1 Decembrie? În urmă cu 100 şi ceva de ani, harta țării noastre arăta diferit decât cum o ştim noi astăzi. La 1 Decembrie 1918 s-a votat, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei cu România, asta după ce anterior, în martie/aprilie 1918 a avut loc unirea cu Basarabia şi în noiembrie 1918 unirea cu provincia Bucovina. Unirea cu Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a fost astfel actul final al acestei uniri mult visate. Visul era o Românie Mare, care să unească toți românii din aceste provincii într-o singură țară. Peste 100.000 de oameni s-au adunat atunci la Alba Iulia, pentru a susține şi vota Marea Unire. • ⛰ Cel mai înalt vârf muntos Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraşului este cel mai înalt din România şi măsoară 2.544 de metri. • 🇷🇴 Delta Dunării Unul dintre cele mai minunate locuri din România, un adevărat paradis, cu peisaje unice şi mii de specii minunate de plante şi animale. Delta Dunării găzduieşte anual câteva milioane de păsări. Copiez aici o bucată dintr-un articol de pe site-ul Asociatiei Salvați Flora şi Fauna Deltei Dunării: "Este ecosistemul cu cele mai multe specii de păsări din Europa, pe timpul verii întâlnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibăresc în deltă, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarnă, peste 1 milion de gâște sălbatice, lebede, lișițe și rațe poposesc între stufuri. Delta Dunării găzduieste peste 1.830 de specii de copaci și plante și peste 2.440 de specii de insecte." • 🇷🇴 Cât de mare e România Ca suprafață, România este pe locul 64 în lume şi pe locul 12 în Europa, potrivit Worldometers.Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse: 1.https://insse.ro/cms/ro/content/rom%C3%A2nia-%C3%AEn-cifre-breviar-statistic-32.https://www.worldometers.info/geography/largest-countries-in-the-world/3.http://sosdelta.ro/de-ce-este-delta-dunarii-un-loc-unic/ Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #1decembrie #despreromania #mareaunire #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

Surse
*Edwin Eugene Aldrin, Jr.
Featured image by History in HD on Unsplash


1 thought on “Primii oameni pe Lună”

Leave a Reply