Primii oameni pe Lună

Primii oameni pe Lună

 

În temă cu toate discuțiile despre spațiu şi rachete din ultimele zile, m-am gândit ca joia asta să scriu, pe scurt, despre prima dată când oamenii au păşit pe Lună. Mai toți copiii sunt fascinați de rachete şi astronauți şi cred că ar putea fi o discuție interesantă pentru ei.

Au trecut aproape 51 de ani de când primii oameni au păşit pe Lună.

 

Neil Armstrong a fost primul om ce a păşit pe Lună, urmat de Buzz Aldrin, ce a coborât câteva minute mai târziu. Echipați cu costume speciale, asemenea celor ce le vedem în filme sau în poveştile cu astronauți, ei s-au plimbat aproximativ 2 ore şi jumătate pe suprafața Lunii.

În timpul acesta, au colectat roci, mostre, au făcut poze, au efectuat câteva teste, au pus steagul Statelor Unite ale Americii şi au vorbit cu preşedintele Americii de la aceea vreme, Richard Nixon.

 

Racheta din misiunea Apollo 11 fusese lansată în spațiu la 16 iulie 1969, şi pe 20 iulie 1969 primii oameni au ajuns pe Lună. Echipajul era format din astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin* şi Michael Collins (pilotul modulului principal). Collins nu a păşit pe Lună, ci a rămas în orbita Lunii.

Modulul lunar numit “Eagle” (vezi desenul) s-a detaşat de restul rachetei şi a fost vehiculul folosit de cei doi astronauți pentru a coborâ pe Lună, în timp ce Michael Collins a rămas în jurul Lunii, în modulul de comandă, până la întoarcerea celor doi astronauți de pe Lună.

 

Cuvintele lui Armstrong, atunci când a păşit pe Lună, aveau să devină una dintre cele mai faimoase replici din istorie: “Un pas mic pentru [un] om, un salt uriaş pentru omenire.”

 

La acea vreme, 600 de milioane de oameni au urmărit, cu emoții, transmisiunea la TV. Ştirile despre misiunea Apollo 11 ocupau prima pagină a ziarelor, iar la radio acesta era subiectul principal. A fost cel mai important eveniment de la aceea vreme.

 

În 24 iulie 1969, astronauții s-au întors în siguranță pe Pământ, aterizând în Oceanul Pacific.

 

 

Surse
*Edwin Eugene Aldrin, Jr.
Featured image by History in HD on Unsplash


1 thought on “Primii oameni pe Lună”

Leave a Reply