Primii oameni pe Lună

Primii oameni pe Lună

 

În temă cu toate discuțiile despre spațiu şi rachete din ultimele zile, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre prima dată când oamenii au păşit pe Lună. Mai toți copiii sunt fascinați de rachete şi astronauți şi cred că ar putea fi o discuție interesantă.

Au trecut aproape 54 de ani de când primii oameni au păşit pe Lună.

 

Neil Armstrong a fost primul om ce a păşit pe Lună, urmat de Buzz Aldrin, care a coborât câteva minute mai târziu. Echipați cu costume speciale, asemenea celor ce le vedem în filme sau în poveştile cu astronauți, ei s-au plimbat aproximativ 2 ore şi jumătate pe suprafața Lunii.

În timpul acesta, au colectat roci, mostre, au făcut poze, au efectuat câteva teste, au pus steagul Statelor Unite ale Americii şi au vorbit cu preşedintele Americii de la aceea vreme, Richard Nixon.

 

Racheta din misiunea Apollo 11 fusese lansată în spațiu la 16 iulie 1969, şi pe 20 iulie 1969 primii oameni au ajuns pe Lună. Echipajul era format din astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin* şi Michael Collins (pilotul modulului principal). Collins nu a păşit pe Lună, ci a rămas în orbita Lunii.

Modulul lunar numit “Eagle” (vezi desenul) s-a detaşat de restul rachetei şi a fost vehiculul folosit de cei doi astronauți pentru a coborâ pe Lună, în timp ce Michael Collins a rămas în jurul Lunii, în modulul de comandă, până la întoarcerea celor doi astronauți de pe Lună.

 

Cuvintele lui Armstrong, atunci când a păşit pe Lună, aveau să devină una dintre cele mai faimoase replici din istorie: “Un pas mic pentru [un] om, un salt uriaş pentru omenire.”

 

La acea vreme, 600 de milioane de oameni au urmărit, cu emoții, transmisiunea la TV. Ştirile despre misiunea Apollo 11 ocupau prima pagină a ziarelor, iar la radio acesta era subiectul principal. A fost cel mai important eveniment de la aceea vreme.

 

În 24 iulie 1969, astronauții s-au întors în siguranță pe Pământ, aterizând în Oceanul Pacific.

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

Surse
*Edwin Eugene Aldrin, Jr.
Featured image by History in HD on Unsplash


1 thought on “Primii oameni pe Lună”

Leave a Reply