Polul Nord şi Polul Sud. Unde e mai frig?

Polul Nord şi Polul Sud. Unde e mai frig?

 

 

Pe planeta noastră, avem două regiuni polare:

 

  1. Arctica(Polul Nord), în partea superioară a planetei.

 

  2. Antarctica(Polul Sud), în partea de jos a planetei noastre.

 

Atât Arctica, cât şi Antarctica sunt locuri extrem de reci, deoarece primesc mult mai puțină lumină directă de la Soare, uneori chiar deloc.

 

 

Cât este de frig?

 

La Polul Nord, temperatura medie este de:
-40° C în timpul iarnii 0° C în timpul verii

 

La Polul Sud, temperatura medie este de:
-60° C în timpul iernii -28.2°C în timpul verii

 

Deci, temperaturile de la Polul Sud (Antarctica) sunt mult, mult mai scăzute. Brrr!

 

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată, -89.2° Celsius, a fost în Antarctica, în anul 1983, potrivit National Geographic.

⇒ Ca să vă puteți imagina mai bine cât de scăzute sunt aceste temperaturi, gândiți-vă că temperatura din congelatoare este de -18° C, în general.

 

 

Sunt oameni ce locuiesc în regiunile polare?

 

》Din cauza locației îndepărtate şi temperaturilor extrem de scăzute, în Antarctica nu sunt oameni ce locuiesc permanent acolo. Singurii oamenii ce locuiesc acolo, provizoriu, sunt oamenii de ştiință ce studiază regiunea. De asemenea, mii de turişti vizitează anual Antarctica.

Nici o țară nu deține continentul Antarctida, nu are guvern şi nici locuitori permanenți.

 

》Lucrurile stau diferit în Arctica, unde locuiesc aproximativ 4 milioane de oameni, potrivit Artic Science Ministeria.

8 țări au teritorii în Arctica: Canada, Regatul Danemarcei (Groenlanda), Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia şi S.U.A(Alaska).

 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

Featured image:  Photo by Cassie Matias on Unsplash


Leave a Reply