Ce sunt plăcile tectonice
Scoarța Pământului este formată din plăci mari (plăci tectonice), care se mişcă extrem de încet…câțiva centrimetri pe an.
Tot pământul şi apa de pe planeta noastră stau pe aceste plăci.
Unele plăci sunt atât de mari încât acoperă continente întregi.
Avem 7 plăci tectonice principale, ce acoperă circa 95% din suprafața Pământului, plus altele mai mici.
Acestea se mişcă independent una de cealaltă, interacționând de-a lungul marginilor lor.
Cele mai multe fenomene geologice (cutremur, erupții vulcanice, tsunamiuri etc.) au loc atunci când aceste plăci interacționează una cu cealaltă, fie că se despart sau se întâlnesc.
Granițele plăcilor
Pe măsură ce plăcile se deplasează, ele interacționează în moduri diferite, acolo unde marginile lor se întâlnesc.
Sunt 3 tipuri principale de granițe şi fiecare poate produce fenomene geologice diferite. Unele vor provoca cutremure, altele vor fi responsabile de erupțiile vulcanice, formarea de munți sau noi bazine oceanice.*
Mişcarea acestor plăci, de-a lungul timpului, a creat munți, vulcani, ba chiar a mişcat continente.
Pământul, cum îl ştim noi astăzi, arată complet diferit de cum era milioane de ani în urmă. Acum avem 7 continente, însă când primii dinozauri au apărut, era un singur supercontinent masiv numit Pangea.
Potrivit Science alert, oamenii de ştiință spun că în aproximativ 200-250 milioane de ani, continentele se vor uni din nou, formând un supercontinent.
Cercul de foc al Pacificului
Această zonă din Oceanul Pacific este una dintre cele mai instabile părți din şcoarța terestră. Deoarece plăcile tectonice se mişcă mai mult, aici au loc cele mai multe cutremure şi 75% din vulcanii Pământului sunt aici.
Ştiu că e un subiect ceva mai greoi decât cele ce le abordez în general, însă în următoarele două săptămâni am să scriu despre vulcani şi cutremure, şi acestea sunt strâns legate de mişcările plăcilor tectonice.
Follow me
Surse
1.https://www.britannica.com
2.https://www.worldatlas.com/articles
3.https://www.sciencealert.com/sci
*https://oceanexplorer.noaa.gov/fac
Featured image: Photo by NOAA on Unsplash