Ce sunt plăcile tectonice

Ce sunt plăcile tectonice

 

 

Scoarța Pământului este formată din plăci mari (plăci tectonice), care se mişcă extrem de încet…câțiva centrimetri pe an.

Tot pământul şi apa de pe planeta noastră stau pe aceste plăci.

Unele plăci sunt atât de mari încât acoperă continente întregi.

 

Avem 7 plăci tectonice principale, ce acoperă circa 95% din suprafața Pământului, plus altele mai mici.

Acestea se mişcă independent una de cealaltă, interacționând de-a lungul marginilor lor.

 

Cele mai multe fenomene geologice (cutremur, erupții vulcanice, tsunamiuri etc.) au loc atunci când aceste plăci interacționează una cu cealaltă, fie că se despart sau se întâlnesc.

 

Granițele plăcilor

Pe măsură ce plăcile se deplasează, ele interacționează în moduri diferite, acolo unde marginile lor se întâlnesc.

Sunt 3 tipuri principale de granițe şi fiecare poate produce fenomene geologice diferite. Unele vor provoca cutremure, altele vor fi responsabile de erupțiile vulcanice, formarea de munți sau noi bazine oceanice.*

Mişcarea acestor plăci, de-a lungul timpului, a creat munți, vulcani, ba chiar a mişcat continente.

 

 Pământul, cum îl ştim noi astăzi, arată complet diferit de cum era milioane de ani în urmă. Acum avem 7 continente, însă când primii dinozauri au apărut, era un singur supercontinent masiv numit Pangea.

 

Potrivit Science alert, oamenii de ştiință spun că în aproximativ 200-250 milioane de ani, continentele se vor uni din nou, formând un supercontinent.

 

 Cercul de foc al Pacificului

Această zonă din Oceanul Pacific este una dintre cele mai instabile părți din şcoarța terestră. Deoarece plăcile tectonice se mişcă mai mult, aici au loc cele mai multe cutremure şi 75% din vulcanii Pământului sunt aici.

Ştiu că e un subiect ceva mai greoi decât cele ce le abordez în general, însă în următoarele două săptămâni am să scriu despre vulcani şi cutremure, şi acestea sunt strâns legate de mişcările plăcilor tectonice.

 

Follow me

13 hours ago

Diana Breb
~ Joia Educațională ~Pentru că mâine sărbătorim Ziua Națională a României, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre țara noastră frumoasă.🌍 România se află pe continentul numit Europa. Unul din cele 7 continente. • 🇷🇴 Câți oameni trăiesc în România Populația rezidentă a României este de 19.4 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. • 🇷🇴 Capitala țării Capitala şi cel mai mare oraş din România este Bucureşti. Cu peste 2.1 milioane de locuitori, Bucureştiul este, de departe, cel mai populat oraş din România. • 🇷🇴 Vecinii noştri Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia sunt cele 5 țări ce înconjoară România, împreună cu Marea Neagră. • 🇷🇴 Câte județe avem Țara noastră este împărțită în 41 de județe + municipiul Bucureşti. • 🇷🇴 Steagul României Steagul țării noastre este format din 3 culori. Pornind de la lance, avem albastru, galben şi roşu. • 🇷🇴 Ce sărbătorim la 1 Decembrie? În urmă cu 100 şi ceva de ani, harta țării noastre arăta diferit decât cum o ştim noi astăzi. La 1 Decembrie 1918 s-a votat, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei cu România, asta după ce anterior, în martie/aprilie 1918 a avut loc unirea cu Basarabia şi în noiembrie 1918 unirea cu provincia Bucovina. Unirea cu Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a fost astfel actul final al acestei uniri mult visate. Visul era o Românie Mare, care să unească toți românii din aceste provincii într-o singură țară. Peste 100.000 de oameni s-au adunat atunci la Alba Iulia, pentru a susține şi vota Marea Unire. • ⛰ Cel mai înalt vârf muntos Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraşului este cel mai înalt din România şi măsoară 2.544 de metri. • 🇷🇴 Delta Dunării Unul dintre cele mai minunate locuri din România, un adevărat paradis, cu peisaje unice şi mii de specii minunate de plante şi animale. Delta Dunării găzduieşte anual câteva milioane de păsări. Copiez aici o bucată dintr-un articol de pe site-ul Asociatiei Salvați Flora şi Fauna Deltei Dunării: "Este ecosistemul cu cele mai multe specii de păsări din Europa, pe timpul verii întâlnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibăresc în deltă, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarnă, peste 1 milion de gâște sălbatice, lebede, lișițe și rațe poposesc între stufuri. Delta Dunării găzduieste peste 1.830 de specii de copaci și plante și peste 2.440 de specii de insecte." • 🇷🇴 Cât de mare e România Ca suprafață, România este pe locul 64 în lume şi pe locul 12 în Europa, potrivit Worldometers.Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse: 1.https://insse.ro/cms/ro/content/rom%C3%A2nia-%C3%AEn-cifre-breviar-statistic-32.https://www.worldometers.info/geography/largest-countries-in-the-world/3.http://sosdelta.ro/de-ce-este-delta-dunarii-un-loc-unic/ Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #1decembrie #despreromania #mareaunire #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1.https://www.britannica.com
2.https://www.worldatlas.com/articles
3.https://www.sciencealert.com/sci

*https://oceanexplorer.noaa.gov/fac

Featured image: Photo by NOAA on Unsplash



Leave a Reply