Ce sunt plăcile tectonice

Ce sunt plăcile tectonice

 

 

Scoarța Pământului este formată din plăci mari (plăci tectonice), care se mişcă extrem de încet…câțiva centrimetri pe an.

Tot pământul şi apa de pe planeta noastră stau pe aceste plăci.

Unele plăci sunt atât de mari încât acoperă continente întregi.

 

Avem 7 plăci tectonice principale, ce acoperă circa 95% din suprafața Pământului, plus altele mai mici.

Acestea se mişcă independent una de cealaltă, interacționând de-a lungul marginilor lor.

 

Cele mai multe fenomene geologice (cutremur, erupții vulcanice, tsunamiuri etc.) au loc atunci când aceste plăci interacționează una cu cealaltă, fie că se despart sau se întâlnesc.

 

Granițele plăcilor

Pe măsură ce plăcile se deplasează, ele interacționează în moduri diferite, acolo unde marginile lor se întâlnesc.

Sunt 3 tipuri principale de granițe şi fiecare poate produce fenomene geologice diferite. Unele vor provoca cutremure, altele vor fi responsabile de erupțiile vulcanice, formarea de munți sau noi bazine oceanice.*

Mişcarea acestor plăci, de-a lungul timpului, a creat munți, vulcani, ba chiar a mişcat continente.

 

 Pământul, cum îl ştim noi astăzi, arată complet diferit de cum era milioane de ani în urmă. Acum avem 7 continente, însă când primii dinozauri au apărut, era un singur supercontinent masiv numit Pangea.

 

Potrivit Science alert, oamenii de ştiință spun că în aproximativ 200-250 milioane de ani, continentele se vor uni din nou, formând un supercontinent.

 

 Cercul de foc al Pacificului

Această zonă din Oceanul Pacific este una dintre cele mai instabile părți din şcoarța terestră. Deoarece plăcile tectonice se mişcă mai mult, aici au loc cele mai multe cutremure şi 75% din vulcanii Pământului sunt aici.

Ştiu că e un subiect ceva mai greoi decât cele ce le abordez în general, însă în următoarele două săptămâni am să scriu despre vulcani şi cutremure, şi acestea sunt strâns legate de mişcările plăcilor tectonice.

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1.https://www.britannica.com
2.https://www.worldatlas.com/articles
3.https://www.sciencealert.com/sci

*https://oceanexplorer.noaa.gov/fac

Featured image: Photo by NOAA on UnsplashLeave a Reply