Învață mai multe despre mamifere și cum să le recunoști

Învață mai multe despre mamifere și cum să le recunoști

 

 

 

Mamiferele sunt un grup divers de animale.

Vin într-o mare varietate de culori, obiceiuri şi mărimi. De la micuțul liliac, la uriaşa balenă albastră, fiorosul leu sau cățelaşul tău drăgălaş, animale singuratice, precum tigrul, sau animele ce trăiesc în grupuri, cum sunt zebrele sau elefanții.

 

 

În ciuda diferențelor lor, au câteva trăsături comune:

 

• Toate mamiferele au păr, într-o anumită perioadă a vieții. Unele animale, cum sunt delfinii, au păr doar pentru scurt timp după ce sunt născuți, iar altele au blană stufoasă toată viața lor.

 

• Mamiferele sunt singurele animale ce au capacitatea de a produce lapte pentru a-şi hrănii puii. Femelele au glande speciale numite “glande mamare”.

 

• Mamifierele au sânge cald, ceea ce înseamnă că organismul lor încearcă să mențină corpul la o temperatură constantă, indiferent dacă afară e frig sau cald. Generând căldură atunci când e frig şi prin a se răcori, atunci când temperaturile sunt ridicate.
În schimb, animalele cu sânge rece vor fi calde când afară e cald şi reci atunci când e frig.

 

• Majoritatea mamiferelor dau naştere la pui vii. Sunt doar două excepții de mamifere ce depun ouă (ornitorincul şi echidna).

 

• Mamiferele sunt animale vertebrate, ceea ce înseamnă că au coloană vertebrală.

 

Le găsim pe toate continentele şi în toate oceanele lumii, în zone cu temperaturi foarte scăzute sau în deşerturi, în găuri săpate sub pământ sau înotând grațios în ocean.

 

 

Încă câteva informații interesante despre mamifere:

 

→ Liliecii sunt singurele mamifere ce au capacitatea de a zbura.

 

→ Şi oamenii aparțin grupului de animale numit mamifere.

 

→ Balenele şi Delfinii nu sunt peşti, sunt mamifere marine. Respiră prin plămâni, nu branhii şi ies mereu la suprafața apei pentru a lua aer. Spre deosebire de peşti, ele nu depun ouă, ci dau naştere la pui vii, au sângele cald, păr la naştere şi îşi alăptează puii.

 

→ Balena albastră este cel mai mare mamifer, precum şi cel mai mare animal din lume. Poate depăşi 30 de metri în lungime. Ca şi comparație, gândeşte-te că elefantul, cel mai mare animal terestru, are între 3 sau 4 metri în lungime.

 

→ Câteva example de mamifere: leii, maimuțele, oamenii, cămilele, câinii, aricii, pisicile, iepurii, delfinii, elefanții, veverițele, şoarecii, urşii, caii, girafele etc.

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook


1 thought on “Învață mai multe despre mamifere și cum să le recunoști”

Leave a Reply