Informații educaționale despre Soare

Informații educaționale despre Soare

 

 

Soarele este o stea.  Mai exact, cea mai apropiată stea de Pământ. 

 

Soarele este centrul sistemului nostru solar și toate planetele se învârt în jurul lui.

 

Chiar dacă, pentru noi, Soarele pare mai mare decât toate stelele ce le vedem noaptea pe cer, este, de fapt, o stea de dimensiuni medii. Doar că, fiind mult mai aproape de noi decât orice altă stea, o vedem mai mare.

 

Pe una din paginile unde am citit despre Soare (nu-mi amintesc sursa, din păcate), era dat un exemplu, care poate să-i ajute pe copii să înțeleagă mai bine. Imaginează-ți două maşini cu farurile pornite, noaptea. Una dintre ele e aproape de tine, pe când cealaltă e mult mai departe. Care faruri vor părea mai luminoase şi mai mari? Asta explică de ce vedem noi Soarele atât de mare şi de luminos.

 

Soarele ne dă energie, lumină şi căldură. Fără Soare, viața pe Pământ nu ar fi posibilă.  Ar fi atât de frig încât, în timp, nici o vietate nu ar supraviețui, oceanele ar îngheța…întreaga planetă ar îngheța.

 

Încă câteva informații despre Soare

 

Soarele este, de departe, cel mai mare obiect din sistemul nostru solar. Acesta conține 99.8% din masa sistemului solar. Comparativ cu planetele şi celelalte corpuri din sistemul solar, acesta este GIGANTIC.

Temperatura medie pe suprafața Soarelui este de aproximativ 5700 grade C. (în centrul Soarelui temperatura este mult, mult mai crescută de atât!).   

Soarele este compus numai din gaz (mare parte hidrogen (71%), heliu (27%), alte 2%)

Pământul se învârte în jurul Soarelui în 365 de zile, un an.

În comparație cu planeta noastră, Soarele e gigantic. Ai avea nevoie de aproximativ 1.3 milione de planete Pământ pentru a umple volumul Soarelui, potrivit Space.com

Lumina de la Soare calătoreşte aproximativ 8 minute, până să ajungă pe Pământ.

Soarele are o vârstă de aproximativ 4.5 miliarde de ani.

 

Soarele – Model 3D NASA

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

 

Surse

1.https://solarsystem.nasa.gov/solar

2.https://image.gsfc.nasa.gov/poetry

*Featured image: Photo by Rampal Singh on Unsplash

*Model 3D: NASA (VTAD)

 1 thought on “Informații educaționale despre Soare”

Leave a Reply