Despre pinguini
Pinguinii sunt păsări acvatice, ce nu zboară şi care locuiesc în Antarctica şi continentele vecine, în apropiere de Polul Sud(nu trăiesc la Polul Nord)*.
Îi găsim şi în Africa de Sud, Chile, Argentina, Australia, Noua Zeelandă.
Cum am spun mai sus, pinguinii nu pot zbura, însă ei sunt înotători excelenți. Pe uscat, cei mai mulți nu sunt foarte rapizi, ba chiar sunt uşor amuzanți, cum se leagănă de pe o parte pe alta, atunci când umblă. Când sunt în apă, situația se schimbă.
Ei îşi petrec aproximativ 75-80% din viață în apă.
Pinguinii sunt animale carnivore. Dieta lor diferă de la specie la specie sau în funcție de sezon. Se hrănesc cu calamari, peşti, raci, krill sau alte fructe de mare, ce le prind în timp ce înoată.
Există 18 specii recunoscute de pinguini, de diferite mărimi sau cu mici diferențe în înfățişare. Unii sunt pitici, de exemplu pinguinul mic(Endyptula minor), ce are aproximativ 30-35 cm înălțime şi aproximativ 1-1.5 kg. Alte specii, precum pinguinii imperiali, pot creşte până la înălțimea de 1.3 metri.
Câteva informații despre Pinguinul Imperial:
•Aceşti pinguini sunt cei mai mari şi grei dintre pinguini.
•În medie, ei au 1.14 metri în înălțime şi pot cântări până la 40-45 de kg.
•Locuiesc în Antarctica, în temperaturi extreme, cu media de -50°C pe timpul iernii.
În timpul sezonului de împerechere (toamna), femela pinguin depune un ou.
După depunerea oului, femela pleacă pentru o perioadă de aproximativ 2 luni, pentru a căuta hrană.
Masculul este cel ce are grijă de ou şi îl ține cald pe picioare, acoperit de o membrană.
Cât femela este plecată, masculii nu au nimic de mâncare, săptămâni întregi, şi suportă temperaturi extrem de scăzute, pentru a-şi proteja puii.
Pentru a supraviețui temperaturilor scăzute şi vântului puternic din Antarctica, masculii se adună în grupuri mari, unde se înghesuie şi stau lipiți unul de altul, pentru a se încălzi. După ce se încălzesc puțin, ei fac schimb de locuri, pentru ca toți să ajungă, pe rând, în mijlocul grupul.
Când femela se întoarce, cu hrană, ea îşi cheamă partenerul, astfel familia este reunită. Femela preia sarcina de a avea grijă de pui şi masculul merge în căutarea hranei.
Din păcate, la fel ca urşii polari sau alte animale, existența pinguinilor imperiali este amenințată de încălzirea globală. Despre încălzirea globală am să scriu pe larg într-o altă postare.
Surse şi completări
1. www.zegrahm.com/blog
2. https://seaworld.org/animals
3. https://api.nationalgeographic.com
*pinguinul Galapagos este singura specie ce se găseşte şi în emisfera nordică.
Featured image:Photo by Ian Parker on Unsplash
Vă aștept joia viitoare, cu un nou subiect educațional. ♥