Tot ce trebuie să știi despre pești

Tot ce trebuie să știi despre pești

 

Peştii sunt animale care trăiesc în apă şi vin într-o mare varietate de culori, forme şi mărimi. 🐟l🦈🐠🐡

 

Branhii

Pentru a putea respira sub apă, peştii au organe respiratorii numite branhii.

Peştii îşi folosesc branhiile pentru a extrage oxigen din apă, la fel cum noi, oamenii, avem nevoie de plămâni pentru a extrage oxigen din aer.

 

Sânge rece

Cele mai multe specii de peşti au sângele rece, ceea ce înseamnă că temperatura corpului lor se modifică în funcție de cea a mediului înconjurător. Organismul lor nu are abiliatea de a menține o temperatură a corpului constantă.

🥶🥵 Animalele cu sânge rece vor fi calde atunci când e cald şi reci atunci când e frig. 👨‍👧‍👦🌡Noi suntem ființe cu sângele cald. Temperatura corpului nostru este constantă, fie că suntem la munte, fie că stăm la plajă.

 

Animale vertebrate cu solzi şi înotătoare

Peştii sunt animale vertebrate(au coloană vertebrală), iar cei mai mulți au pielea acoperită de solzi, care au rolul de a le proteja pielea. Înotătoarele îi ajută să-şi mențină poziția corpului în apă sau atunci când îşi schimbă direcția de mers.

 

Cu ce se hrănesc 🦈🐟🐠🐡🦐🌱🦀🦑🐌

Fiind atâtea specii de peşti, dieta lor diferă puțin de la specie la specie. Mulți sunt carnivori (ex. rechin, ştiucă, căluț-de-mare) şi se hrănesc cu peşti mai mici, calamari, broaşte, stridii, crustacee şi plancton. Alte specii se hrănesc atât cu carne cât şi cu alge, şi mai sunt câțiva peşti care se hrănesc exclusiv cu vegetație acvatică.

 

Cel mai mare peşte

Rechinul-balenă este cel mai mare peşte din lume şi cel mai mare dintre rechini.

Potrivit Britannica, au o lungime de aproximativ 12 metri şi cântăresc circa 15 tone, dar au fost exemplare şi mai mari.

Se hrănesc cu plancton (ansamblu de organisme animale şi vegetale, de obicei minuscule) şi peşti mici.

Chiar dacă sunt imenşi, sunt cunoscuți ca fiind animale blânde şi nu prezintă un pericol pentru oameni.

 


Informații suplimentare

 

🥚 Cei mai mulți peşti se înmulțesc prin depunerea de ouă, însă sunt unele specii ce nasc pui vii.

🐬🐳 Balenele şi Delfinii nu sunt peşti, sunt mamifere marine. Respiră prin plămâni, nu branhii, şi ies mereu la suprafața apei pentru a lua aer. Spre deosebire de peşti, ele nu depun ouă, ci dau naştere la pui vii, au sângele cald, păr la naştere şi îşi alăptează puii.

 Potrivit Britannica, până acum au fost descoperite 34,000 de specii de peşti.

După cum vedeți, sunt o mulțime de peşti. Unii sunt foarte mici, în timp ce alții sunt gigantici, unii au țepi ce le acoperă întreg corpul, iar alți peşti sunt lungi şi ai zice mai degrabă că sunt şerpi. Oamenii de ştiință cred că mai sunt mii de specii de peşti ce încă nu au fost identificate.

● Excepții: Cei mai mulți peşti respiră cu ajutorul branhiilor, au solzi şi înotătoare, sânge rece şi se înmuțesc prin ouă, dar există excepții. Sunt peşti ce nu au solzi, peşti care au plămâni, peşti care dau naştere la pui vii şi peşti care au sângele cald.

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1.https://www.msdvetmanual.com

2.https://www.britannica.com/animal

3.https://www./britannica.com/fish

Featured image: Photo by David Clode on Unsplash

 

 Leave a Reply