Tot ce trebuie să știi despre pești

Tot ce trebuie să știi despre pești

 

Peştii sunt animale care trăiesc în apă şi vin într-o mare varietate de culori, forme şi mărimi. 🐟l🦈🐠🐡

 

Branhii

Pentru a putea respira sub apă, peştii au organe respiratorii numite branhii.

Peştii îşi folosesc branhiile pentru a extrage oxigen din apă, la fel cum noi, oamenii, avem nevoie de plămâni pentru a extrage oxigen din aer.

 

Sânge rece

Cele mai multe specii de peşti au sângele rece, ceea ce înseamnă că temperatura corpului lor se modifică în funcție de cea a mediului înconjurător. Organismul lor nu are abiliatea de a menține o temperatură a corpului constantă.

🥶🥵 Animalele cu sânge rece vor fi calde atunci când e cald şi reci atunci când e frig. 👨‍👧‍👦🌡Noi suntem ființe cu sângele cald. Temperatura corpului nostru este constantă, fie că suntem la munte, fie că stăm la plajă.

 

Animale vertebrate cu solzi şi înotătoare

Peştii sunt animale vertebrate(au coloană vertebrală), iar cei mai mulți au pielea acoperită de solzi, care au rolul de a le proteja pielea. Înotătoarele îi ajută să-şi mențină poziția corpului în apă sau atunci când îşi schimbă direcția de mers.

 

Cu ce se hrănesc 🦈🐟🐠🐡🦐🌱🦀🦑🐌

Fiind atâtea specii de peşti, dieta lor diferă puțin de la specie la specie. Mulți sunt carnivori (ex. rechin, ştiucă, căluț-de-mare) şi se hrănesc cu peşti mai mici, calamari, broaşte, stridii, crustacee şi plancton. Alte specii se hrănesc atât cu carne cât şi cu alge, şi mai sunt câțiva peşti care se hrănesc exclusiv cu vegetație acvatică.

 

Cel mai mare peşte

Rechinul-balenă este cel mai mare peşte din lume şi cel mai mare dintre rechini.

Potrivit Britannica, au o lungime de aproximativ 12 metri şi cântăresc circa 15 tone, dar au fost exemplare şi mai mari.

Se hrănesc cu plancton (ansamblu de organisme animale şi vegetale, de obicei minuscule) şi peşti mici.

Chiar dacă sunt imenşi, sunt cunoscuți ca fiind animale blânde şi nu prezintă un pericol pentru oameni.

 


Informații suplimentare

 

🥚 Cei mai mulți peşti se înmulțesc prin depunerea de ouă, însă sunt unele specii ce nasc pui vii.

🐬🐳 Balenele şi Delfinii nu sunt peşti, sunt mamifere marine. Respiră prin plămâni, nu branhii, şi ies mereu la suprafața apei pentru a lua aer. Spre deosebire de peşti, ele nu depun ouă, ci dau naştere la pui vii, au sângele cald, păr la naştere şi îşi alăptează puii.

 Potrivit Britannica, până acum au fost descoperite 34,000 de specii de peşti.

După cum vedeți, sunt o mulțime de peşti. Unii sunt foarte mici, în timp ce alții sunt gigantici, unii au țepi ce le acoperă întreg corpul, iar alți peşti sunt lungi şi ai zice mai degrabă că sunt şerpi. Oamenii de ştiință cred că mai sunt mii de specii de peşti ce încă nu au fost identificate.

● Excepții: Cei mai mulți peşti respiră cu ajutorul branhiilor, au solzi şi înotătoare, sânge rece şi se înmuțesc prin ouă, dar există excepții. Sunt peşti ce nu au solzi, peşti care au plămâni, peşti care dau naştere la pui vii şi peşti care au sângele cald.

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1.https://www.msdvetmanual.com

2.https://www.britannica.com/animal

3.https://www./britannica.com/fish

Featured image: Photo by David Clode on Unsplash

 

 Leave a Reply