Informații educaționale Despre Păsări

Informații educaționale Despre Păsări

 

 

Avem mii de specii de păsări şi toate arată diferit una de cealaltă, însă toate păsările au câteva caracteristici comune.

 

Toate au:

  •pene

  •aripi

  •cioc

  •toate depun ouă

 

Principală caracteristică a păsărilor sunt penele. Nici o altă vietate nu are pene! Putem decide dacă un animal este pasăre prin a observa dacă are sau nu are pene.

 

Poate că primul lucru la care ne gândim, atunci când vorbim despre păsări, este la zborul lor grațios, însă nu toate păsările au această abilitate. Pinguinii, de exemplu, nu pot zbura, dar sunt înotători excelenți. Nici struți nu pot zbura, în schimb aleargă extrem de rapid.

 

Alimentația păsărilor diferă de la specie la specie, de locul unde locuiesc sau de sezon. Cele mai multe se hrănesc cu fructe, plante, semințe, insecte sau alte animale mici.

 

Cu toții am fost încântați de cântecul diferitor păsări. Păsările produc sunete din varii motive: pentru a atrage un partener, pentru a identifica sau a comunica cu alte pasări, pentru a-şi marca şi apăra teritoriul, pentru a atenționa alte păsări de un potențial prădător sau chiar pentru a cerşii mâncare (când puii îşi strigă părinții) etc.

 

Toate păsările se înmulțesc prin ouă. Cele mai multe îşi depun ouăle în adăposturi numite cuiburi, ascunse de prădători sau de vremea urâtă.

 

Ciocul lor diferă de la o specie la alta, în funcție de alimentația lor. Ciocul unei păsări ce consumă, în principal, doar fructe şi semințe, o să fie diferit de cel al unei păsări ce se hrăneşte cu peşte.

 

Păsările nu au dinți. Cu toate acestea, de-a lungul ciocului gâştelor, a rațelor şi lebedelelor găsim ceva asemănător, ca aspect. Un fel de striații pe cioc şi limbă, ca nişte zimți sau lame mici, dar nu dinți în adevăratul sens al cuvântului(adică organe osoase, acoperite de smalț). Acestea îi ajută să muşte din iarbă.

 

O mare variete de păsări migrează spre zone mai calde, atunci când temperaturile scad şi sursele de hrană devin mai limitate (rândunica, privighetoarea, barza etc).

 

Sunt mai multe motive pentru care păsările migrează, însă principalul motiv ar fi resursele de hrană limitate.

 

Sunt peste 10.000 de specii recunoscute de păsări, potrivit Britannica.

 

Câteva din păsările cele mai cunoscute: rândunica, ciocârlia, găina, barză, porumbel, cocor, uliu, pinguin, corb, fazan, gâscă, vultur, lebădă, mierlă, pelican, pescăruş, rață, şoim.

 

Barza albă este o pasăre de talie mare, una dintre cele mai cunoscute păsări de la noi, probabil şi din cauză că îşi face cuibul în preajma oamenilor.

Ea soseşte în România în primăvară, în martie-aprilie şi pleacă prin august-septembrie.

E destul de uşor de recunoscut, cu picioarele ei lungi, roşii, ciocul lung şi roşu şi pene predominant albe, cu negru pe aripi.

Este carnivoră. Se hrăneşte cu şoareci, peşti, insecte, broaşte, şopârle, râme etc.

 

Cea mai mare pasăre este struțul, care poate atinge înălțimea de 2.7 m şi poate cântări până la 158 kg, potrivit National Geographic.

 

Pinguinii sunt păsări acvatice, ce nu zboară şi care locuiesc în Antarctica şi continentele vecine, în apropiere de Polul Sud.

Pinguinii sunt animale carnivore. Dieta lor diferă de la specie la specie sau în funcție de sezon. Se hrănesc cu calamari, peşti, raci, krill sau alte fructe de mare, ce le prind în timp ce înoată.

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

¹. https://www.thespruce.com/

². https://justbirding.com/geese

³. https://www.britannica.com/ani

⁴. https://api.nationalgeographic.com/

Featured picture: Photo by Sid Balachandran on Unsplash



Leave a Reply