Informații educaționale Despre Păsări

Informații educaționale Despre Păsări

 

 

Avem mii de specii de păsări şi toate arată diferit una de cealaltă, însă toate păsările au câteva caracteristici comune.

 

Toate au:

  •pene

  •aripi

  •cioc

  •toate depun ouă

 

Principală caracteristică a păsărilor sunt penele. Nici o altă vietate nu are pene! Putem decide dacă un animal este pasăre prin a observa dacă are sau nu are pene.

 

Poate că primul lucru la care ne gândim, atunci când vorbim despre păsări, este la zborul lor grațios, însă nu toate păsările au această abilitate. Pinguinii, de exemplu, nu pot zbura, dar sunt înotători excelenți. Nici struți nu pot zbura, în schimb aleargă extrem de rapid.

 

Alimentația păsărilor diferă de la specie la specie, de locul unde locuiesc sau de sezon. Cele mai multe se hrănesc cu fructe, plante, semințe, insecte sau alte animale mici.

 

Cu toții am fost încântați de cântecul diferitor păsări. Păsările produc sunete din varii motive: pentru a atrage un partener, pentru a identifica sau a comunica cu alte pasări, pentru a-şi marca şi apăra teritoriul, pentru a atenționa alte păsări de un potențial prădător sau chiar pentru a cerşii mâncare (când puii îşi strigă părinții) etc.

 

Toate păsările se înmulțesc prin ouă. Cele mai multe îşi depun ouăle în adăposturi numite cuiburi, ascunse de prădători sau de vremea urâtă.

 

Ciocul lor diferă de la o specie la alta, în funcție de alimentația lor. Ciocul unei păsări ce consumă, în principal, doar fructe şi semințe, o să fie diferit de cel al unei păsări ce se hrăneşte cu peşte.

 

Păsările nu au dinți. Cu toate acestea, de-a lungul ciocului gâştelor, a rațelor şi lebedelelor găsim ceva asemănător, ca aspect. Un fel de striații pe cioc şi limbă, ca nişte zimți sau lame mici, dar nu dinți în adevăratul sens al cuvântului(adică organe osoase, acoperite de smalț). Acestea îi ajută să muşte din iarbă.

 

O mare variete de păsări migrează spre zone mai calde, atunci când temperaturile scad şi sursele de hrană devin mai limitate (rândunica, privighetoarea, barza etc).

 

Sunt mai multe motive pentru care păsările migrează, însă principalul motiv ar fi resursele de hrană limitate.

 

Sunt peste 10.000 de specii recunoscute de păsări, potrivit Britannica.

 

Câteva din păsările cele mai cunoscute: rândunica, ciocârlia, găina, barză, porumbel, cocor, uliu, pinguin, corb, fazan, gâscă, vultur, lebădă, mierlă, pelican, pescăruş, rață, şoim.

 

Barza albă este o pasăre de talie mare, una dintre cele mai cunoscute păsări de la noi, probabil şi din cauză că îşi face cuibul în preajma oamenilor.

Ea soseşte în România în primăvară, în martie-aprilie şi pleacă prin august-septembrie.

E destul de uşor de recunoscut, cu picioarele ei lungi, roşii, ciocul lung şi roşu şi pene predominant albe, cu negru pe aripi.

Este carnivoră. Se hrăneşte cu şoareci, peşti, insecte, broaşte, şopârle, râme etc.

 

Cea mai mare pasăre este struțul, care poate atinge înălțimea de 2.7 m şi poate cântări până la 158 kg, potrivit National Geographic.

 

Pinguinii sunt păsări acvatice, ce nu zboară şi care locuiesc în Antarctica şi continentele vecine, în apropiere de Polul Sud.

Pinguinii sunt animale carnivore. Dieta lor diferă de la specie la specie sau în funcție de sezon. Se hrănesc cu calamari, peşti, raci, krill sau alte fructe de mare, ce le prind în timp ce înoată.

 

Follow me

4 days ago

Diana Breb
Ați votat?Scriam aseară cu nu decidem doar pentru viitorul nostru, ci și pentru viitorul copiilor din viața noastră. Dar știți pentru cine altcineva mai decidem? Pentru bătrânii din țara asta, care nu au crescut cu libertatea cu care noi suntem atât de obișnuiți, și care nu mereu au știut să aleagă partidul corect, pentru un viitor mai bun. De câte ori votăm bine, decidem ca ei să aibă șansa la o bătrânețe mai decentă, la spitale conduse ceva mai bine, centre (nu lagăre) pentru vârstnici, localități în care se poate locui frumos, utilități, programe pentru vârstnici, beneficii și sprijin economic pentru persoanele în vârstă... o viață ceva mai bună.Și care sunt țările care își îngrijesc cel mai bine bătrânii? Norvegia, Suedia, Germania, Elveția, Belgia. Rusia, așa cum era de așteptat, stă chiar mai rău decât România - așa că, ar fi spre binele tuturor să alegem un partid echilibrat și proeuropean, nu extremiști, care și-au făcut campanie pe scandaluri și minciuni, pentru că, la o privire mai atentă, oamenii ăștia ne conduc spre dezastru. ”O țară ca afară” trebuie să fie o țară locuibilă pentru TOATĂ lumea. Țările enumerate mai sus sunt campioane în diversitate. Au o atitudine progresivă față de egalitatea de gen și drepturile omului. Oamenii ăștia au în comun respectul pentru oameni. Altfel nu se poate... sau se poate, însă nu o să ne fie mai bine!Fii parte din schimbare! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

¹. https://www.thespruce.com/

². https://justbirding.com/geese

³. https://www.britannica.com/ani

⁴. https://api.nationalgeographic.com/

Featured picture: Photo by Sid Balachandran on UnsplashLeave a Reply