Ce sunt vulcanii și de ce erup

Ce sunt vulcanii și de ce erup

 

 

Erupţiile vulcanice au loc atunci când rocă topită (magmă) şi gaze calde ies printr-o deschizătură în scoarța Pământului.

 

Unele erupții vulcanice pot fi violente, asemănătoare celor ce le vedem în filme, în timp ce altele sunt mai puțin spectaculoase, cu lavă ce curge uşor, lent, pe marginile vulcanului. În funcție de magma ce-i alimentează, vulcanii pot avea diferite forme sau comportamente.

 

 

Clasificați după activitatea lor avem 3 tipuri de vulcani:

 

1) Activ – un vulcan ce erupe sau a erupt recent şi posibil să eruptă din nou.

2) Adormit – un vulcan ce nu a erupt de mult timp dar există o posibilitate ca acesta să erupă. Vorbim chiar de mii de ani.

3) Inactiv- un vulcan ce nu a mai erupt de FOARTE mult timp şi e puțin probabil că va mai erupe vreodată.

 

În interiorul Pământul, temperatura este suficient de crescută încât unele bucați de rocă încep să se topească. Atunci, roca topită (magmă) se ridică şi pluteşte aproape de stratul exterior al Pământului. Dacă găseşte o crăpătură, aceasta va erupe. Când magma iese la suprafața Pământului, acesta este numită lavă.

Erupțiile repetate ale unui vulcan creează mai multe straturi de lavă întărită, ce se tot adună şi pot ajunge să formeze un munte. Exemple: Muntele Fuji din Japonia a fost format astfel. La fel şi Muntele Etna din Italia.

Un lucru interesat e că erupțiile vulcanilor aduc beneficii solului. În zonele cu o activitate vulcanică crescută, solul devine foarte fertil.

Avem sute de vulcani activi descoperiți pe pământ, şi mulți alții ascunşi în adâncurile oceanelor.

 

 

Cum se formează vulcanii

 

Cum am scris în postarea de săptămâna trecută, scoarța Pământului este formată din plăci mari (plăci tectonice). Cei mai mulți vulcani sunt localizați la marginile acestor plăci.

Aceste plăci se deplasează foarte încet, independent una de cealaltă. Atunci când marginile lor interacționează, au loc diferite fenomene (cutremure, erupții vulcanice, formare de noi munţi).

O mare parte din vulcani s-au format când marginea unei plăci tectonice este împinsă sub marginea unei alte plăci.

Alți vulcani se formează când două plăci se distanțează una de cealaltă şi magma iese la suprafață prin fisurile provocate de plăci.

 

Potrivit National Geographic, circa 75% din vulcanii activi sunt localizați într-o zonă din Oceanul Pacific, numită Cercul de Foc al Pacificului.

Cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar se găseşte pe planeta Marte.

 

 

Follow me

2 weeks ago

Diana Breb
Un An Nou mai bun vă dorim, sau măcar mai rău să nu fie! Să facem alegeri înțelepte, ca să nu ne întoarcem spre un trecut monstruos. Și pe jumate la fel de îndrăgostiți de viață pe cât e Onyx dacă suntem/sunteți, e bine! ... See MoreSee Less
View on Facebook
Featured image:Photo by USGS on Unsplash

 



Leave a Reply