Ce sunt vulcanii și de ce erup

Ce sunt vulcanii și de ce erup

 

 

Erupţiile vulcanice au loc atunci când rocă topită (magmă) şi gaze calde ies printr-o deschizătură în scoarța Pământului.

 

Unele erupții vulcanice pot fi violente, asemănătoare celor ce le vedem în filme, în timp ce altele sunt mai puțin spectaculoase, cu lavă ce curge uşor, lent, pe marginile vulcanului. În funcție de magma ce-i alimentează, vulcanii pot avea diferite forme sau comportamente.

 

 

Clasificați după activitatea lor avem 3 tipuri de vulcani:

 

1) Activ – un vulcan ce erupe sau a erupt recent şi posibil să eruptă din nou.

2) Adormit – un vulcan ce nu a erupt de mult timp dar există o posibilitate ca acesta să erupă. Vorbim chiar de mii de ani.

3) Inactiv- un vulcan ce nu a mai erupt de FOARTE mult timp şi e puțin probabil că va mai erupe vreodată.

 

În interiorul Pământul, temperatura este suficient de crescută încât unele bucați de rocă încep să se topească. Atunci, roca topită (magmă) se ridică şi pluteşte aproape de stratul exterior al Pământului. Dacă găseşte o crăpătură, aceasta va erupe. Când magma iese la suprafața Pământului, acesta este numită lavă.

Erupțiile repetate ale unui vulcan creează mai multe straturi de lavă întărită, ce se tot adună şi pot ajunge să formeze un munte. Exemple: Muntele Fuji din Japonia a fost format astfel. La fel şi Muntele Etna din Italia.

Un lucru interesat e că erupțiile vulcanilor aduc beneficii solului. În zonele cu o activitate vulcanică crescută, solul devine foarte fertil.

Avem sute de vulcani activi descoperiți pe pământ, şi mulți alții ascunşi în adâncurile oceanelor.

 

 

Cum se formează vulcanii

 

Cum am scris în postarea de săptămâna trecută, scoarța Pământului este formată din plăci mari (plăci tectonice). Cei mai mulți vulcani sunt localizați la marginile acestor plăci.

Aceste plăci se deplasează foarte încet, independent una de cealaltă. Atunci când marginile lor interacționează, au loc diferite fenomene (cutremure, erupții vulcanice, formare de noi munţi).

O mare parte din vulcani s-au format când marginea unei plăci tectonice este împinsă sub marginea unei alte plăci.

Alți vulcani se formează când două plăci se distanțează una de cealaltă şi magma iese la suprafață prin fisurile provocate de plăci.

 

Potrivit National Geographic, circa 75% din vulcanii activi sunt localizați într-o zonă din Oceanul Pacific, numită Cercul de Foc al Pacificului.

Cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar se găseşte pe planeta Marte.

 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook
Featured image:Photo by USGS on Unsplash

 



Leave a Reply