10 Informații interesante despre faimosul Tyrannosaurus Rex

10 Informații interesante despre faimosul Tyrannosaurus Rex

 

Cel mai faimos dinozaur este, fără îndoială, Tyrannosaurus Rex. Îl vedem în filme, în cărți, pe tricouri sau în diferite jocuri.

 

Pe scurt despre dinozauri

 

Dinozaurii au fost reptile care au trăit pe Pământ, milioane de ani în urmă. Primii dinozauri au apărut acum circa 245 milioane de ani, şi au dispărut acum aproximativ 66 milioane de ani.

Unii erau erbivori, alții erau carnivori sau omnivori.

Până acum, sute de specii de dinozauri au fost identificate, și aceștia vin într-o mare varietate de mărimi. Nu toți erau masivi, așa cum îi vedem adesea la televizor. Unii erau de mărimea unei găini, sau a unui câine, pe când alții erau gigantici și depășeau 20 de metri lungime.

Nimeni nu ştie cu exactitate cum au dispărut dinozaurii, dar cea mai larg acceptată ipoteză e că Pământul a fost lovit de un meteorit masiv, care a provocat o mulțime de schimbări climatice.

 

 

 

 

10 informații interesante despre T.rex

 

De câte ori vorbim despre dinozauri, Tyrannosaurus Rex apare repede în discuție.

 

1. Fiorosul dinozaur este printre cei mai mari carnivori.

 

2. Potrivit National Geographic, acesta avea până la 12 metri lungime și 3.6 metri înălțime.

 

3. T. rex avea aproximativ 60 de dinți, ce semănau cu niște cuțite mari și ascuțite, fiecare având circa 20 de centimetri lungime, potrivit Natural History Museum.

 

4. Acesta nu-și mesteca hrana, ci mușca din ea, cu ajutorul dinților ascuțiți, și înghițea bucăți mari de carne. Avea o mușcătură extrem de puternică, mușcând inclusiv din oase.

 

Ar fi putut mușca, cu ușurință, și din mașinile noastre.

 

5. T. rex avea o speranță de viață de aproximativ 28 de ani, potrivit National Geographic.

 

6.  Adesea, în filme, îi vedem alergând cu viteză, eventual urmărind câte o mașină. În realitatea, viteza nu pare a fi fost punctul forte al acestui carnivor impresionant. Potrivit National Geographic, Tyrannosaurus rex putea atinge viteza de maxim 20 de km/h.

 

7. Estimativ, acesta cântărea între 5000 și 7000 de kg.

 

8. T. rex a trăit acum 68-66 de milioane de ani, pe teritoriul unde acum este Canada și SUA.

 

9. Perioadă – Tyrannosaurus rex a trăit la sfârșitul Cretacicului (avem 3 perioade în era dinozaurilor: Triasic, Jurasic și Cretacic).

 

10. Potrivit American Museum of Natural History, Tyrannosaurus rex avea ochi de mărimea portocalelor și vedea foarte bine. Avea un simț al mirosului foarte dezvoltat.

 

Surse

1. https://www.nationalgeographic.com
2. https://www.nhm.ac.uk
3. https://www.amnh.org/explore
Featured image: Photo by Fausto García-Menéndez on Unsplash 

 

Follow me

8 hours ago

Diana Breb
- Joia Educațională -Dintre cele 8 planete din sistemul nostru solar, Saturn este a doua cea mai mare planetă, după Jupiter, şi este faimoasă pentru inelele spectaculoase care o înconjoară. ● Inelele planetei Saturn Dacă le-ai putea privi de aproape, ai putea observa că inelele lui Saturn sunt, de fapt, bucăți de gheță şi rocă. Unele sunt mici, având numai câțiva centimentri, în timp ce altele pot avea mărimea unui case. 🌞 Ca distanță de la Soare, Saturn este a şasea planetă din sistemul solar. Pornind de la Soare, avem: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.● Plimbare în jurul Soarelui 🌞...La fel ca toate planetele din sistemul solar, Saturn se roteşte în jurul Soarelui. Fiind atât de departe de Soare, Saturn efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în circa 29 de ani, comparativ cu planeta noastră care face acestă rotație în 365 de zile (un an). ● Planetă gazoasă 🚀👨‍🚀 Saturn este o planetă gazoasă, la fel ca Jupiter, şi este formată, aproape în totalitate, din hidrogen şi heliu. Fiind o planetă gazoasă, Saturn nu are o suprafață solidă, asemenea planetelor terestre. Nu ai putea ateriza sau păşi pe planeta Saturn. Mercur, Venus, Pământ şi Marte sunt planetele terestre, şi au suprafața solidă. 🌚 Lunile plantei Saturn Potrivit NASA, Saturn are 52 de Luni confirmate, şi încă 29 ce nu au fost încă confirmate. Planeta noastră are o singură Lună, în timp ce Jupiter are 79 de sateliți naturali. Cea mai mare se numeşte Titan şi este ceva mai mare decât planeta Mercur. 🔭 Încă câteva informații: ● Saturn nu este singura planetă din sistemul nostru solar care are un sistem de inele, însă cu siguranță sunt cele mari, complexe şi mai spectaculoase.● Potrivit cercetătorilor, Saturn, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani. ● Pentru a înțelege cât de mare este planeta Saturn, am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care spune că aproximatix 700 de planete de mărimea planetei Pământ ar putea încăpea în interiorul planetei Saturn. Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse:1.https://solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/overview2.https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/titan/overview Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. 😁 #joiaeducationala #educatie #sistemulsolar #Saturn #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 Leave a Reply