Curiozități despre hibernare

Curiozități despre hibernare

 

 

Pentru majoritatea animalelor, găsirea hranei suficiente în timpul iernii poate fi dificil. O parte din animale rezolvă această problemă hibernând.Altele migrează spre zone mai calde.

Animale care hibernează: ariciul, marmota, liliacul, hamsterul sălbatic, melcul, bondarul(regina), unele broaşte sau şerpi, unele insecte etc.

 

Hibernarea este o stare de letargie profundă, când metabolismul este încetinit. Este mult mai mult decât un simplu somn.

Pentru a economisi energie, temperatura corpului lor scade, bătăile inimii se reduc (uneori cu până la 90%), și respirație devine mai lentă.

Asta înseamnă că pot supraviețui perioade îndelungate fără să mănânce. Dar se pot trezi ocazional, pentru o scurtă perioadă, pentru a-şi face nevoiele, a-şi schimba poziția sau a căuta mâncare.

Animalele care hibernează se pregătesc pentru somnul de iarnă prin a consuma cantități mari de mâncare.
Supraviețuirea lor este asigurată de excesul de grăsime, acumulat în timpul verii și toamnei. Unele animale chiar își dublează greutatea, în pregătirea pentru hibernare.

 

 

Câteva informații despre animale care hibernează

 

Liliecii – atunci când hibernează, respiraţia lor scade chiar şi până la 5 respirații pe minut.

Unele specii pot chiar să nu respire aproape o oră. Peşterile reprezintă adăpostul ideal pentru lilieci.

Ariciul – pe perioada iernii aricii sunt relativ inactivi, în special în zilele cu temperaturi foarte scăzute.

În pregătirea pentru iarnă, ei îşi fac un cuib din iarbă, frunze uscate şi diverse plante.

Ritmul cardiac le scade de la aproximativ 190 de bătăi pe minut, la 20 de bătăi. Temperatura corpului scade şi ea, de la 35°C la 10°C, sau mai puțin.

Melcii îşi acoperă gaura cochiliei cu o membrană, ce îi protejează pe perioada hibernării. Multe specii de melci hibernează.

Ursul brun, primul animal la care ne zboară gândul, atunci când ne gândim la hibernare, nu practică o hibernare propriu-zisă. Asta spun mulți oameni de ştiință.

Acesta intră într-o stare de amorțeală, însă temperatura corpului său nu scade considerabil. De asemenea, se trezeşte rapid, dacă aude zgomote sau dacă este deranjat.

 

Un fenomen asemănător cu hibernarea este estivația, un fenomen prin care trec (vara), unele animale din regiunile calde.

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

*Featured image: Photo by Daniele Levis Pelusi on Unsplash