Pentru majoritatea animalelor, găsirea hranei suficiente în timpul iernii poate fi dificil. O parte din animale rezolvă această problemă hibernând.Altele migrează spre zone mai calde.
Animale care hibernează: ariciul, marmota, liliacul, hamsterul sălbatic, melcul, bondarul(regina), unele broaşte sau şerpi, unele insecte etc.
Hibernarea este o stare de letargie profundă, când metabolismul este încetinit. Este mult mai mult decât un simplu somn.
Pentru a economisi energie, temperatura corpului lor scade, bătăile inimii se reduc (uneori cu până la 90%), și respirație devine mai lentă.
Asta înseamnă că pot supraviețui perioade îndelungate fără să mănânce. Dar se pot trezi ocazional, pentru o scurtă perioadă, pentru a-şi face nevoiele, a-şi schimba poziția sau a căuta mâncare.
Animalele care hibernează se pregătesc pentru somnul de iarnă prin a consuma cantități mari de mâncare. Supraviețuirea lor este asigurată de excesul de grăsime, acumulat în timpul verii și toamnei. Unele animale chiar își dublează greutatea, în pregătirea pentru hibernare.
Câteva informații despre animale care hibernează
Liliecii – atunci când hibernează, respiraţia lor scade chiar şi până la 5 respirații pe minut.
Unele specii pot chiar să nu respire aproape o oră. Peşterile reprezintă adăpostul ideal pentru lilieci.
Ariciul – pe perioada iernii aricii sunt relativ inactivi, în special în zilele cu temperaturi foarte scăzute.
În pregătirea pentru iarnă, ei îşi fac un cuib din iarbă, frunze uscate şi diverse plante.
Ritmul cardiac le scade de la aproximativ 190 de bătăi pe minut, la 20 de bătăi. Temperatura corpului scade şi ea, de la 35°C la 10°C, sau mai puțin.
Melcii îşi acoperă gaura cochiliei cu o membrană, ce îi protejează pe perioada hibernării. Multe specii de melci hibernează.
Ursul brun, primul animal la care ne zboară gândul, atunci când ne gândim la hibernare, nu practică o hibernare propriu-zisă. Asta spun mulți oameni de ştiință.
Acesta intră într-o stare de amorțeală, însă temperatura corpului său nu scade considerabil. De asemenea, se trezeşte rapid, dacă aude zgomote sau dacă este deranjat.
Un fenomen asemănător cu hibernarea este estivația, un fenomen prin care trec (vara), unele animale din regiunile calde.
~ Joia Educațională ~Pentru că mâine sărbătorim Ziua Națională a României, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre țara noastră frumoasă.🌍 România se află pe continentul numit Europa. Unul din cele 7 continente. • 🇷🇴 Câți oameni trăiesc în România Populația rezidentă a României este de 19.4 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. • 🇷🇴 Capitala țării Capitala şi cel mai mare oraş din România este Bucureşti. Cu peste 2.1 milioane de locuitori, Bucureştiul este, de departe, cel mai populat oraş din România. • 🇷🇴 Vecinii noştri Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia sunt cele 5 țări ce înconjoară România, împreună cu Marea Neagră. • 🇷🇴 Câte județe avem Țara noastră este împărțită în 41 de județe + municipiul Bucureşti. • 🇷🇴 Steagul României Steagul țării noastre este format din 3 culori. Pornind de la lance, avem albastru, galben şi roşu. • 🇷🇴 Ce sărbătorim la 1 Decembrie? În urmă cu 100 şi ceva de ani, harta țării noastre arăta diferit decât cum o ştim noi astăzi. La 1 Decembrie 1918 s-a votat, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei cu România, asta după ce anterior, în martie/aprilie 1918 a avut loc unirea cu Basarabia şi în noiembrie 1918 unirea cu provincia Bucovina. Unirea cu Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a fost astfel actul final al acestei uniri mult visate. Visul era o Românie Mare, care să unească toți românii din aceste provincii într-o singură țară. Peste 100.000 de oameni s-au adunat atunci la Alba Iulia, pentru a susține şi vota Marea Unire. • ⛰ Cel mai înalt vârf muntos Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraşului este cel mai înalt din România şi măsoară 2.544 de metri. • 🇷🇴 Delta Dunării Unul dintre cele mai minunate locuri din România, un adevărat paradis, cu peisaje unice şi mii de specii minunate de plante şi animale. Delta Dunării găzduieşte anual câteva milioane de păsări. Copiez aici o bucată dintr-un articol de pe site-ul Asociatiei Salvați Flora şi Fauna Deltei Dunării: "Este ecosistemul cu cele mai multe specii de păsări din Europa, pe timpul verii întâlnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibăresc în deltă, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarnă, peste 1 milion de gâște sălbatice, lebede, lișițe și rațe poposesc între stufuri. Delta Dunării găzduieste peste 1.830 de specii de copaci și plante și peste 2.440 de specii de insecte." • 🇷🇴 Cât de mare e România Ca suprafață, România este pe locul 64 în lume şi pe locul 12 în Europa, potrivit Worldometers.Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse: 1.https://insse.ro/cms/ro/content/rom%C3%A2nia-%C3%AEn-cifre-breviar-statistic-32.https://www.worldometers.info/geography/largest-countries-in-the-world/3.http://sosdelta.ro/de-ce-este-delta-dunarii-un-loc-unic/ Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala#educatie#1decembrie#despreromania #mareaunire #culturagenerala... See MoreSee Less