Curiozități despre hibernare

Curiozități despre hibernare

 

 

Pentru majoritatea animalelor, găsirea hranei suficiente în timpul iernii poate fi dificil. O parte din animale rezolvă această problemă hibernând.Altele migrează spre zone mai calde.

Animale care hibernează: ariciul, marmota, liliacul, hamsterul sălbatic, melcul, bondarul(regina), unele broaşte sau şerpi, unele insecte etc.

 

Hibernarea este o stare de letargie profundă, când metabolismul este încetinit. Este mult mai mult decât un simplu somn.

Pentru a economisi energie, temperatura corpului lor scade, bătăile inimii se reduc (uneori cu până la 90%), și respirație devine mai lentă.

Asta înseamnă că pot supraviețui perioade îndelungate fără să mănânce. Dar se pot trezi ocazional, pentru o scurtă perioadă, pentru a-şi face nevoiele, a-şi schimba poziția sau a căuta mâncare.

Animalele care hibernează se pregătesc pentru somnul de iarnă prin a consuma cantități mari de mâncare.
Supraviețuirea lor este asigurată de excesul de grăsime, acumulat în timpul verii și toamnei. Unele animale chiar își dublează greutatea, în pregătirea pentru hibernare.

 

 

Câteva informații despre animale care hibernează

 

Liliecii – atunci când hibernează, respiraţia lor scade chiar şi până la 5 respirații pe minut.

Unele specii pot chiar să nu respire aproape o oră. Peşterile reprezintă adăpostul ideal pentru lilieci.

Ariciul – pe perioada iernii aricii sunt relativ inactivi, în special în zilele cu temperaturi foarte scăzute.

În pregătirea pentru iarnă, ei îşi fac un cuib din iarbă, frunze uscate şi diverse plante.

Ritmul cardiac le scade de la aproximativ 190 de bătăi pe minut, la 20 de bătăi. Temperatura corpului scade şi ea, de la 35°C la 10°C, sau mai puțin.

Melcii îşi acoperă gaura cochiliei cu o membrană, ce îi protejează pe perioada hibernării. Multe specii de melci hibernează.

Ursul brun, primul animal la care ne zboară gândul, atunci când ne gândim la hibernare, nu practică o hibernare propriu-zisă. Asta spun mulți oameni de ştiință.

Acesta intră într-o stare de amorțeală, însă temperatura corpului său nu scade considerabil. De asemenea, se trezeşte rapid, dacă aude zgomote sau dacă este deranjat.

 

Un fenomen asemănător cu hibernarea este estivația, un fenomen prin care trec (vara), unele animale din regiunile calde.

 

 

Follow me

2 weeks ago

Diana Breb
〰️ Joia Educațională 〰️ Polul Nord şi Polul Sud Unde este mai frig? 🥶🌎 Pe planeta noastră, avem două regiuni polare: 1. Arctica (Polul Nord) - în partea superioară a planetei.2. Antarctica (Polul Sud) - în partea de jos a planetei noastre.Atât Arctica, cât şi Antarctica sunt locuri extrem de reci, deoarece primesc mult mai puțină lumină directă de la Soare; uneori chiar deloc.● Cât este de frig?⬆️La Polul Nord, temperatura medie este de:☃️ -40° C în timpul iarnii☀️ 0° C în timpul verii⬇️La Polul Sud, temperatura medie este de:☃️ -60° C în timpul iernii☀️ -28.2°C în timpul veriiDeci, temperaturile de la Polul Sud (Antarctica) sunt mult, mult mai scăzute. Brrr!●❗ Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată, -89.2° Celsius, a fost în Antarctica, în anul 1983, potrivit National Geographic.Ca să vă puteți imagina mai bine cât de scăzute sunt aceste temperaturi şi ca să le puteți explica copiilor mai bine, gândiți-vă că temperatura din congelatoare este de -18° C, în general. ● Sunt oameni care locuiesc în regiunile polare? 🚶‍♀️👶👩‍🔬👨‍🦽》Din cauza locației îndepărtate şi a temperaturilor extrem de scăzute, în Antarctica nu găsim oameni care să locuiască permanent acolo. Singurii oamenii care locuiesc acolo, provizoriu, sunt oamenii de ştiință care studiază regiunea. De asemenea, mii de turişti vizitează anual Antarctica.Nici o țară nu deține continentul Antarctica, nu are guvern şi nici locuitori permanenți.》Lucrurile stau diferit în Arctica, unde locuiesc aproximativ 4 milioane de oameni, potrivit Artic Science Ministeria.8 țări au teritorii în Arctica: Canada, Regatul Danemarcei (Groenlanda), Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia şi S.U.A(Alaska).🎅 O altă informație extrem de importantă este că Moş Crăciun locuieşte aproape de Polul Nord. Surse:1.https://worldoceanreview.com/en/wor-6/the-polar-regions-as-components-of-the-global-climate-system/why-it-is-so-cold-in-the-polar-regions/2.https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/south-pole/3.https://www.arcticscienceministerial.org/en/who-lives-in-the-arctic-1731.html#joiaeducationala #educatie #polulnord #culturagenerala #regiunipolare #polulsud #arctic #antarctica ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

*Featured image: Photo by Daniele Levis Pelusi on Unsplash