Diferența dintre animale cu sânge rece și animale cu sânge cald

Diferența dintre animale cu sânge rece și animale cu sânge cald

 

 

Unele animale au sângele cald, iar unele au sângele rece. Cei mai mulți ştiu deja că reptilele au sângele rece, însă ştiați că şi păianjenul se încadrează în aceeaşi categorie?

 

 

⇒   Animale cu sânge rece

 

Înseamnă că temperatura corpului lor se modifică în funcție de cea a mediului înconjurător. Organismul lor nu are abilitatea de a menține o temperatură a corpului constantă.

Ele vor fi calde atunci când e cald şi reci atunci când e frig.

 

Chiar dacă le numim animale cu sânge rece, ele nu au mereu sângele rece. Pe timpul nopții, când sunt private de căldura soarelui, temperatura corpului lor scade, însă pe timpul zilei, sângele lor se încălzeşte.

Într-un mediu cald, cu temperaturi extreme, animalele cu sânge rece pot avea sângele chiar mai cald decât al animalelor cu sânge cald.

 

Au nevoie de mai puțină hrană, deoarece organismul lor nu consumă cantități mari de energie pentru a menține corpul la o temperatură constantă.

Ele depind de razele soarelui pentru a se încălzi.

 

Atunci când e frig, cele mai multe animale cu sânge rece devin inactive.

Când le este prea cald, ele trebuie să-şi schimbe locația…fie se ascund undeva la umbră, fie sar în apă pentru a se răcori.

 

Exemple de animale ce au sângele rece: reptilele, cum ar fi şerpii, crocodilii, şopârlele, țestoasele, unele insecte, broaştele, păianjenii, peştii (excepție: peştele opah) etc.

 

 

⇒  Animale cu sânge cald

 

Organismul animalelor cu sânge cald, cum sunt mamiferele şi păsările, încearcă să mențină corpul la o temperatură constantă, indiferent dacă afară e frig sau cald. Generând căldură atunci când e frig şi prin a se răcori, atunci când temperaturile sunt ridicate.

Pentru a face asta, ele convertesc mâncarea în energie, astfel au nevoie de mult mai multă hrană, în comparație cu animalele ce au sânge rece.

Noi, oamenii, suntem ființe cu sângele cald. Temperatura corpului nostru este constantă, fie că suntem la munte, fie că stăm la plajă.

 

Exemple de animale ce au sângele cald: mamiferele, cum ar fi urşii, elefanții, câinii, tigrii, iepurii, delfinii, oamenii, maimuțele, lupii, porcii etc. şi păsările.

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
-Joia Educațională Dintre cele 8 planete din sistemul nostru solar, Saturn este a doua cea mai mare planetă, după Jupiter, şi este faimoasă pentru inelele spectaculoase care o înconjoară. ● Inelele planetei Saturn Dacă le-ai putea privi de aproape, ai putea observa că inelele lui Saturn sunt, de fapt, bucăți de gheță şi rocă. Unele sunt mici, având numai câțiva centimentri, în timp ce altele pot avea mărimea unui case. 🌞 Ca distanță de la Soare, Saturn este a şasea planetă din sistemul solar. Pornind de la Soare, avem: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.● Plimbare în jurul Soarelui 🌞...La fel ca toate planetele din sistemul solar, Saturn se roteşte în jurul Soarelui. Fiind atât de departe de Soare, Saturn efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în circa 29 de ani, comparativ cu planeta noastră care face acestă rotație în 365 de zile (un an). ● Planetă gazoasă 🚀👨‍🚀 Saturn este o planetă gazoasă, la fel ca Jupiter, şi este formată - aproape în totalitate - din hidrogen şi heliu. Fiind o planetă gazoasă, Saturn nu are o suprafață solidă, asemenea planetelor terestre. Nu ai putea ateriza sau păşi pe planeta Saturn. Mercur, Venus, Pământ şi Marte sunt planetele terestre, şi au suprafața solidă. 🌚 Lunile plantei Saturn Potrivit NASA, Saturn are 146 de Luni confirmate. Planeta noastră are o singură Lună, în timp ce Jupiter are 95 sateliți naturali, potrivit NASA.Cea mai mare se numeşte Titan şi este ceva mai mare decât planeta Mercur. 🔭 Încă câteva informații: ● Saturn nu este singura planetă din sistemul nostru solar care are un sistem de inele, însă cu siguranță le deține pe cele mari, complexe şi mai spectaculoase.● Potrivit cercetătorilor, Saturn, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani. ● Pentru a înțelege cât de mare este planeta Saturn, am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care spune că aproximatix 700 de planete de mărimea planetei Pământ ar putea încăpea în interiorul planetei Saturn. Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc. Surse:1.https://solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/overview2.https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/titan/overview Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. 😁 #joiaeducationala #Educatie #sistemulsolar #Saturn #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook



Leave a Reply