Diferența dintre animale cu sânge rece și animale cu sânge cald

Diferența dintre animale cu sânge rece și animale cu sânge cald

 

 

Unele animale au sângele cald, iar unele au sângele rece. Cei mai mulți ştiu deja că reptilele au sângele rece, însă ştiați că şi păianjenul se încadrează în aceeaşi categorie?

 

 

⇒   Animale cu sânge rece

 

Înseamnă că temperatura corpului lor se modifică în funcție de cea a mediului înconjurător. Organismul lor nu are abilitatea de a menține o temperatură a corpului constantă.

Ele vor fi calde atunci când e cald şi reci atunci când e frig.

 

Chiar dacă le numim animale cu sânge rece, ele nu au mereu sângele rece. Pe timpul nopții, când sunt private de căldura soarelui, temperatura corpului lor scade, însă pe timpul zilei, sângele lor se încălzeşte.

Într-un mediu cald, cu temperaturi extreme, animalele cu sânge rece pot avea sângele chiar mai cald decât al animalelor cu sânge cald.

 

Au nevoie de mai puțină hrană, deoarece organismul lor nu consumă cantități mari de energie pentru a menține corpul la o temperatură constantă.

Ele depind de razele soarelui pentru a se încălzi.

 

Atunci când e frig, cele mai multe animale cu sânge rece devin inactive.

Când le este prea cald, ele trebuie să-şi schimbe locația…fie se ascund undeva la umbră, fie sar în apă pentru a se răcori.

 

Exemple de animale ce au sângele rece: reptilele, cum ar fi şerpii, crocodilii, şopârlele, țestoasele, unele insecte, broaştele, păianjenii, peştii (excepție: peştele opah) etc.

 

 

⇒  Animale cu sânge cald

 

Organismul animalelor cu sânge cald, cum sunt mamiferele şi păsările, încearcă să mențină corpul la o temperatură constantă, indiferent dacă afară e frig sau cald. Generând căldură atunci când e frig şi prin a se răcori, atunci când temperaturile sunt ridicate.

Pentru a face asta, ele convertesc mâncarea în energie, astfel au nevoie de mult mai multă hrană, în comparație cu animalele ce au sânge rece.

Noi, oamenii, suntem ființe cu sângele cald. Temperatura corpului nostru este constantă, fie că suntem la munte, fie că stăm la plajă.

 

Exemple de animale ce au sângele cald: mamiferele, cum ar fi urşii, elefanții, câinii, tigrii, iepurii, delfinii, oamenii, maimuțele, lupii, porcii etc. şi păsările.

 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook



Leave a Reply