Diferența dintre animale cu sânge rece și animale cu sânge cald

Diferența dintre animale cu sânge rece și animale cu sânge cald

 

 

Unele animale au sângele cald, iar unele au sângele rece. Cei mai mulți ştiu deja că reptilele au sângele rece, însă ştiați că şi păianjenul se încadrează în aceeaşi categorie?

 

 

⇒   Animale cu sânge rece

 

Înseamnă că temperatura corpului lor se modifică în funcție de cea a mediului înconjurător. Organismul lor nu are abilitatea de a menține o temperatură a corpului constantă.

Ele vor fi calde atunci când e cald şi reci atunci când e frig.

 

Chiar dacă le numim animale cu sânge rece, ele nu au mereu sângele rece. Pe timpul nopții, când sunt private de căldura soarelui, temperatura corpului lor scade, însă pe timpul zilei, sângele lor se încălzeşte.

Într-un mediu cald, cu temperaturi extreme, animalele cu sânge rece pot avea sângele chiar mai cald decât al animalelor cu sânge cald.

 

Au nevoie de mai puțină hrană, deoarece organismul lor nu consumă cantități mari de energie pentru a menține corpul la o temperatură constantă.

Ele depind de razele soarelui pentru a se încălzi.

 

Atunci când e frig, cele mai multe animale cu sânge rece devin inactive.

Când le este prea cald, ele trebuie să-şi schimbe locația…fie se ascund undeva la umbră, fie sar în apă pentru a se răcori.

 

Exemple de animale ce au sângele rece: reptilele, cum ar fi şerpii, crocodilii, şopârlele, țestoasele, unele insecte, broaştele, păianjenii, peştii (excepție: peştele opah) etc.

 

 

⇒  Animale cu sânge cald

 

Organismul animalelor cu sânge cald, cum sunt mamiferele şi păsările, încearcă să mențină corpul la o temperatură constantă, indiferent dacă afară e frig sau cald. Generând căldură atunci când e frig şi prin a se răcori, atunci când temperaturile sunt ridicate.

Pentru a face asta, ele convertesc mâncarea în energie, astfel au nevoie de mult mai multă hrană, în comparație cu animalele ce au sânge rece.

Noi, oamenii, suntem ființe cu sângele cald. Temperatura corpului nostru este constantă, fie că suntem la munte, fie că stăm la plajă.

 

Exemple de animale ce au sângele cald: mamiferele, cum ar fi urşii, elefanții, câinii, tigrii, iepurii, delfinii, oamenii, maimuțele, lupii, porcii etc. şi păsările.

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on FacebookLeave a Reply