Informații despre zebre

Informații despre zebre

 

 

Zebrele sunt animale care trăiesc în diferite regiuni din Africa şi sunt inconfundabile, datorită dungilor albe şi negre ce le acoperă corpul.

 

Ce mănâncă 🌿🍀🍃

Zebrele sunt animale erbivore şi îşi petrec o mare parte din zi mâncând iarbă. Uneori consumă şi diferite crenguțe şi frunze.

💦 În perioade de secetă, grupurile de zebre călătoresc pe distanțe mari, spre zone mai bogate în hrană şi apă.

 

Cât trăiesc

Pot trăi până la vârsta de 25 de ani, potrivit National Geographic.

 

Puii de zebră 🦓

Când se nasc, puii de zebră cântăresc între 25 şi 40 de kg şi pot alerga la o oră după naştere, potrivit San Diego Zoo.

🍼În primul an din viață, puiul este alăptat, chiar dacă începe să consume iarbă încă din primele săptămâni de viață.

 

Trăiesc în grupuri

Zebrele sunt animale sociale şi trăiesc în familii/grupuri. Cel mai adesea, acestea sunt formate dintr-un mascul, mai multe femele şi puii lor. În timpul migrațiilor, aceste grupuri mici se combină cu alte grupuri şi formează turme de sute sau chiar mii de indivizi.

De multe ori, atunci când unul din membrii grupului este atacat, ceilalți membrii îl înconjoară, încercând să alunge atacatorul, potrivit National Geographic.

Pe timpul nopții, cel puțin un membru al familiei rămâne treaz şi patrulează zona, pentru a-i putea alerta pe ceilalți în caz de pericol.

 

Mărime

În funcție de specie, zebrele pot cântări între 200 de kg şi 450 kg, zebrele Gravy fiind cele mai mari.

 

Specii

Sunt recunoscute 3 specii de zebre:

– Zebra de stepă (cea mai răspândită)
– Zebra de munte
– Zebra Grevy

 

Încă câteva informații despre zebre

 

🦓 Fiecare zebră din lume are un model unic de dungi, un design diferit de celelalte zebre. Nu vom găsi două zebre identice, chiar dacă modelul lor de dungi seamănă foarte bine.

🦓 Potrivit National Geographic, zebrele pot atinge viteze de până la 65 km/h atunci când aleargă.

🦓 Comunică prin diferite sunete, expresii faciale şi se pot recunoaşte între ele după modelul unic de dungi.

🦓 Le găsim în țări precum Kenya, Etiopia, Africa de Sud, Namibia, Tanzania, Botswana, Uganda, Zimbabwe, Zambia, Angola.

🦓🐴 Fac parte din aceeaşi familie cu caii (Equidae).

🦓 Zebrele nu sunt atât de inofensive şi vulnerabile pe cât par. Atunci când sunt atacate sau deranjate, ele muşcă şi lovesc puternic cu picioarele şi îşi pot răni grav atacatorul. Sunt comune şi luptele între masculi.

 

 

Surse
1.https://api.nationalgeographic.com
2.https://animals.sandiegozoo.org
3.https://www.discoverwildlife.com
4.https://api.nationalgeographic.com

Featured image: Photo by Jeff Lemond on Unsplash

 

Vă aştept joia viitoare, cu nou subiect educațională ♥



Leave a Reply