Despre planeta Venus

Despre planeta Venus

 

 

Venus este a doua planetă de la Soare, precum şi cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar.

 

Temperaturi record

Cum ziceam mai sus, Venus este cea mai fierbinte planetă din sistemul solar, cu toate că Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare.

🥵 Dar pentru că Mercur are o atmosferă extrem de subțire, care nu poate să rețină o parte din căldura de la Soare, temperaturile pe Mercur sunt mai scăzute şi oscilează mult de la zi la noapte. Pe Venus lucrurile stau diferit. Atmosfera aici este extrem de densă şi este compusă în principal din dioxid de carbon. Atmosfera blochează o mare pare din căldura acumulată de la Soare…acționează ca o pătură peste planetă şi produce efectul de seră.

🔥 Temperatura medie pe planeta Venus este de 471° Celsius, potrivit NASA.

 

Pe scurt despre sistemul solar

Sistemul solar este format din Soare şi toate corpurile cereşti ce se rotesc în jurul lui. De la cele 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun), la o mulțime de alte obiecte mai mici, ca planete pitice (Pluto), asteroizi, luni, comete şi meteoroizi. 

 

Mărime

Ca mărimea, Venus este a şasea planetă din sistemul solar, după Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pământ.

🌍 Venus are aproximativ aceeaşi mărime ca planeta noastră…acesta este şi unul din motivele pentru care Venus este adesea numită sora planetei Pământ. O soră neprimitoare, nelocuibilă şi fierbinte aş zice eu.

 

Pe scurt despre mişcările planetelor

Toate planetele din sistemul solar efectuează două tipuri de mişcări:
1. Toate planetele se rotesc în jurul Soarelui (considerăm asta un an)
2. Pe lângă mişcare în jurul Soarelui, toate planetele se învârt în jurul unei axe imaginare (o zi)

 

Ziua mai lungă decât anul

🌁🌆 O zi pe Venus durează circa 243 de zile …atât îi ia planetei să se învârtă în jurul axei sale. Planeta noastră face această mişcare în 24 de ore (o zi).

🌞…🔄 Venus efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în 225 de zile, comparativ cu planeta noastră, căreia îi ia 365 de zile să facă această plimbare (un an).

 

 

Încă câteva informații despre Venus

 

• Mercur şi Venus sunt singurele planete din sistemul solar ce nu au nici o Lună (satelit natural). Planeta noastră are o Lună, iar Jupiter are 79 de Luni.

• După Soare şi Lună, Venus este cel mai strălucitor obiect de pe cer.

• Din cauza condițiilor extreme de pe Venus, cu temperaturi foarte ridicate şi presiunea atmosferică extrem de puternică, planeta Venus este mai greu de explorat. Vehiculele asemenea celor care studiază planeta Marte de exemplu, nu vor rezista mai mult de câteva ore pe suprafața planetei Venus…vor fi, fie topite, fie zdrobite.

• Pe Venus plouă cu acid sulfuric, dar pentru că temperaturile sunt atât de ridicate, ploaia acidă se evaporă înainte să ajungă la sol.

 

 

Surse

1.https://solarsystem.nasa.gov/
2. https://solarsystem.nasa.gov/p
3.https://phys.org/news/2016
4. Featured image: NASA/JPL-Caltech
5. Model 3D: NASA VTAD

 

Vă aştept joia viitoare, cu un nou subiect educațional.  ♥2 thoughts on “Despre planeta Venus”

Leave a Reply