Curiozități despre urșii polari

Curiozități despre urșii polari

 

Astăzi vorbim despre un animal ce locuieşte în nord, departe în nord, în regiunile sălbatice şi înghețate din Arctica. 🥶

 

Urşii polari sunt animale masive, cei mai mari urşi din lume. Interesant, ei sunt clasificați ca fiind mamifere marine, pentru că depind de apă pentru a-şi procura hrana şi pentru că îşi petrec o mare parte din viață în apele din Arctic, fie plimbându-se pe bucăți de gheață marină, în cautarea focilor, fie stând pe ea, aşteptându-şi răbdărori prada sau înotând în apele răcoroase.

 

Urşii polari sunt înotători excelenți! Ei pot înota constant pentru mai multe ore şi pot călători astfel pe distanțe lungi.

 

 

Construiți pentru vremea friguroasă

 

Urşii polari sunt foarte bine adaptați frigului din regiunile arctice, ba chiar confortabili.

 

Corpul lor e construit în aşa fel încât să reziste la temperaturi foarte scăzute. Blana lor este densă, izolantă şi previne aproape complet pierderile de căldură. Sub blană, au un strat gros de grăsime, ce poate măsura până la 11 cm, ce îi ajută să stea calzi, mai ales atunci când înoată.

 

Blana lor e un foarte bun izolant, încât, atunci când aleargă, există riscul de a se supraîncălzi, iar uneori au nevoie să intre în apă pentru a se răcori.

 

 

Ce mănâncă

 

 

Urşii polari sunt carnivori şi se hrănesc, cel mai adesea, cu foci, hrana lor preferată. Asta nu înseamnă că dieta lor e compusă exclusiv din foci. Ei se mulțumesc şi cu alte tipuri de hrană, atunci când sunt înfometați (ouă de pasăre, păsări, peşte, morse, mortăciuni etc.)

 

 

O mamă iubitoare

 

Femela se pregăteşte de venirea pe lume a puilor ei prin a consuma cantități mai mari de hrană, pentru a-şi creşte depozitele de grăsime, din care va supraviețui în lunile ce vin. Aceasta trebuie să depună cel puțin 100 de kg de grăsime înainte de a da naştere. După, ea caută un loc potrivit şi începe să sape o vizuină în zăpadă, unde se va ascunde de vremea grea, împreună cu puii ei.

 

La naştere, puii sunt extrem de vulnerabili, sunt orbi, mici şi depind în totalitate de mama lor, pentru a supraviețui. Sunt de mărimea unui iepure mai mic, sau a unei veverițe, având mai puțin de un kg.

 

Mama îşi alăptează puii, cu lapte bogat în grăsimi şi nu părăseşte vizuina până când puii sunt suficienți de mari pentru a rezista temperaturilor scăzute.

 

În primele luni, mama nu bea, nu mănâncă şi se concentrează exclusiv pe puii ei, pe care îi alăptează şi îi ține calzi.

Următorii 2-3 ani, ea îşi petrece timpul învățându-i cum să supraviețuiască în gerosul Arctic. Îi învață cum să înoate, vâneze, mănânce etc.

 

Masculul nu participă deloc la îngrijirea puilor.

 

După aproximativ 2 ani, mama îşi părăseşte puii şi ei rămân pe cont propriu.

 

Giganți fioroşi

 

Masculul este mult mai mare decât femela şi cântăreşte între 410 şi 720 de kg şi poate avea între 2.2 şi 2.5 metri lungime, potrivit Britannica.

 

Au un simț al mirosului foarte dezvoltat şi îşi pot mirosi prada de la circa 1 km distanță, potrivit organizației Polar Bears International.

 

Potrivit Britannica, urşii polari pot trăi între 25 şi 30 de ani, în sălbăticie.

 

Unde îi găsim

 

În sălbăticie, îi găsim în Canada, S.U.A (Alaska), Rusia, Norvegia şi în Groenlanda.

 

Aproximativ 60% din urşii polari se află în Canada.

 

Numărul urşilor polari este estimat a fi între 22.000 şi 33.000, potrivit Arctic WWF.

 

Sunt rapizi

 

Cu toate că e masiv, ursul polar poate alerga cu o viteză de 40 km/h, pe distanțe scurte. Asemănător cailor comuni, ce pot alerga cu circa 30-40 km/h. Cum ziceam mai sus, blana lor stufoasă, izolantă, extrem de folositoare şi necesară, de cele mai multe ori, le este inamic atunci când aleargă, tocmai pentru că izolează atât de bine şi îi face să se supraîncălzească atunci când aleargă.

 

Nu trăiesc în grupuri

 

Urşii polari sunt animale solitare, cu excepția perioadelor de împerechere sau atunci când femela are grijă de pui.

 

❗Urşii polari sunt profund afectați de schimbările climatice şi topirea bucăților de gheață marină, de care depind pentru a-şi procura hrană. Ei îşi petrec o mare parte din timp pe gheață, vânând foci. În lipsa ei, tot mai mulți urşi polari vor muri de foame.

 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook
Surse
Featured image: Photo by Brian McMahon on Unsplash


Leave a Reply