Informații despre Rechinul Alb

Informații despre Rechinul Alb

 

 

Rechinul alb este cel mai cunoscut dintre rechini, din cele peste 500 de specii de rechini recunoscuți.

Sunt relativ uşor de recunoscut, cu corpul alungit, abdomenul alb şi partea de sus gri-închis.

 

Este cunoscut că rechinii, în general, au simțurile foarte dezvoltate. Rechinii albi aud şi văd foarte bine, pot chiar percepe câmpurile electromagnetice, însă mirosul este cel mai dezvoltat simț al lor.

 

 Sunt vânători excelenți, ce au un maxilar masiv şi puternic, cu dinți triunghiulari, ce pătrund cu uşurință în carnea prăzii. Nu îşi mestecă mâncarea, ci muşcă bucăți mari din ea, pe care le înghit întregi.

 

 

Rechinii nu rămân niciodată fără dinți

 

Deoarece dinții lor nu au rădăcini, cum avem noi, pierd dinți destul de des şi uşor. Atunci când pierd un dinte, acesta este înlocuit de un altul, din şirul de dinți(au mai multe rânduri de dinți).

 

Puii de rechin

 

Imediat după naştere, puiul îşi părăseşte mama şi este pe cont propriu. La început vânează peşti mici, iar precum creşte (dacă supraviețuieşte primilor ani), trece la prăzi mai mari.

 

Sunt puține informații despre cât trăiesc aceste ființe fascinante, însă mai mulți oameni de ştiință spun că aceştia trăiesc în jur de 30 de ani. 

Dintr-un studiu publicat pe Live Science, reiese că aceştia ar putea trăi chiar 70 de ani, dar nu sunt prea multe studii pe tema asta, pentru a putea confirma asta.

 

Ce mănâncă?

 

Sunt animale carnivore, a căror dietă este compusă din: foci, lei de mare, delfini, peşti, rechini mai mici , broaşte țestoase, balene mici etc.

 

 Oamenii de ştiință spun că principalul motiv pentru care un rechin atacă un om este din curiozitate, sau confundă omul cu prada lui (foci, lei de mare etc.) şi nu pentru că ar fi atraşi de carnea de om. Dacă un rechin alb muşcă un om, în cele mai multe cazuri rechinul se retrage şi nu revine pentru o a doua muşcătură, tocmai pentru că nu e atras…contrar percepției create de atacurile sângeroase din filmele cu rechini.

 

Cât sunt de mari?

 

Potrivit National Geographic, rechinii albi au, în medie, 4.6 metri lungime, dar au fost măsurați şi rechini ce atingeau 6 metri lungime. Cântăresc, în medie, între 680 şi 1,800 kg.

Scheletul lor nu e format din oase tari, ca în cazul oamenilor, ci din cartilaje, cum avem noi în urechi şi nas.

 

Atunci când ne gândim la rechini, cel mai adesea ne imaginăm o bestie imensă, cu dinți mari şi ascuțiți, deşi sunt mulți rechini mai mici de un metru şi cei mai mulți dintre rechini nu sunt agresivi. Aş spune chiar că ei sunt victimele, vânați cu milioanele, pentru înotătoarele lor sau blocați în plasele de pescuit, aruncate sau pierdute în oceane.

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. https://ocean.si.edu/ocean-life
2. https://www.nationalgeographic.com
3. https://www.britannica.com/animal
4. https://www.smithsonianmag.com

Featured image: Photo by Gerald Schömbs on Unsplash

 1 thought on “Informații despre Rechinul Alb”

Leave a Reply