Informații despre Rechinul Alb

Informații despre Rechinul Alb

 

 

Rechinul alb este cel mai cunoscut dintre rechini, din cele peste 500 de specii de rechini recunoscuți.

Sunt relativ uşor de recunoscut, cu corpul alungit, abdomenul alb şi partea de sus gri-închis.

 

Este cunoscut că rechinii, în general, au simțurile foarte dezvoltate. Rechinii albi aud şi văd foarte bine, pot chiar percepe câmpurile electromagnetice, însă mirosul este cel mai dezvoltat simț al lor.

 

 Sunt vânători excelenți, ce au un maxilar masiv şi puternic, cu dinți triunghiulari, ce pătrund cu uşurință în carnea prăzii. Nu îşi mestecă mâncarea, ci muşcă bucăți mari din ea, pe care le înghit întregi.

 

 

Rechinii nu rămân niciodată fără dinți

 

Deoarece dinții lor nu au rădăcini, cum avem noi, pierd dinți destul de des şi uşor. Atunci când pierd un dinte, acesta este înlocuit de un altul, din şirul de dinți(au mai multe rânduri de dinți).

 

Puii de rechin

 

Imediat după naştere, puiul îşi părăseşte mama şi este pe cont propriu. La început vânează peşti mici, iar precum creşte (dacă supraviețuieşte primilor ani), trece la prăzi mai mari.

 

Sunt puține informații despre cât trăiesc aceste ființe fascinante, însă mai mulți oameni de ştiință spun că aceştia trăiesc în jur de 30 de ani. 

Dintr-un studiu publicat pe Live Science, reiese că aceştia ar putea trăi chiar 70 de ani, dar nu sunt prea multe studii pe tema asta, pentru a putea confirma asta.

 

Ce mănâncă?

 

Sunt animale carnivore, a căror dietă este compusă din: foci, lei de mare, delfini, peşti, rechini mai mici , broaşte țestoase, balene mici etc.

 

 Oamenii de ştiință spun că principalul motiv pentru care un rechin atacă un om este din curiozitate, sau confundă omul cu prada lui (foci, lei de mare etc.) şi nu pentru că ar fi atraşi de carnea de om. Dacă un rechin alb muşcă un om, în cele mai multe cazuri rechinul se retrage şi nu revine pentru o a doua muşcătură, tocmai pentru că nu e atras…contrar percepției create de atacurile sângeroase din filmele cu rechini.

 

Cât sunt de mari?

 

Potrivit National Geographic, rechinii albi au, în medie, 4.6 metri lungime, dar au fost măsurați şi rechini ce atingeau 6 metri lungime. Cântăresc, în medie, între 680 şi 1,800 kg.

Scheletul lor nu e format din oase tari, ca în cazul oamenilor, ci din cartilaje, cum avem noi în urechi şi nas.

 

Atunci când ne gândim la rechini, cel mai adesea ne imaginăm o bestie imensă, cu dinți mari şi ascuțiți, deşi sunt mulți rechini mai mici de un metru şi cei mai mulți dintre rechini nu sunt agresivi. Aş spune chiar că ei sunt victimele, vânați cu milioanele, pentru înotătoarele lor sau blocați în plasele de pescuit, aruncate sau pierdute în oceane.

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
-Joia Educațională Dintre cele 8 planete din sistemul nostru solar, Saturn este a doua cea mai mare planetă, după Jupiter, şi este faimoasă pentru inelele spectaculoase care o înconjoară. ● Inelele planetei Saturn Dacă le-ai putea privi de aproape, ai putea observa că inelele lui Saturn sunt, de fapt, bucăți de gheță şi rocă. Unele sunt mici, având numai câțiva centimentri, în timp ce altele pot avea mărimea unui case. 🌞 Ca distanță de la Soare, Saturn este a şasea planetă din sistemul solar. Pornind de la Soare, avem: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.● Plimbare în jurul Soarelui 🌞...La fel ca toate planetele din sistemul solar, Saturn se roteşte în jurul Soarelui. Fiind atât de departe de Soare, Saturn efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în circa 29 de ani, comparativ cu planeta noastră care face acestă rotație în 365 de zile (un an). ● Planetă gazoasă 🚀👨‍🚀 Saturn este o planetă gazoasă, la fel ca Jupiter, şi este formată - aproape în totalitate - din hidrogen şi heliu. Fiind o planetă gazoasă, Saturn nu are o suprafață solidă, asemenea planetelor terestre. Nu ai putea ateriza sau păşi pe planeta Saturn. Mercur, Venus, Pământ şi Marte sunt planetele terestre, şi au suprafața solidă. 🌚 Lunile plantei Saturn Potrivit NASA, Saturn are 146 de Luni confirmate. Planeta noastră are o singură Lună, în timp ce Jupiter are 95 sateliți naturali, potrivit NASA.Cea mai mare se numeşte Titan şi este ceva mai mare decât planeta Mercur. 🔭 Încă câteva informații: ● Saturn nu este singura planetă din sistemul nostru solar care are un sistem de inele, însă cu siguranță le deține pe cele mari, complexe şi mai spectaculoase.● Potrivit cercetătorilor, Saturn, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani. ● Pentru a înțelege cât de mare este planeta Saturn, am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care spune că aproximatix 700 de planete de mărimea planetei Pământ ar putea încăpea în interiorul planetei Saturn. Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc. Surse:1.https://solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/overview2.https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/titan/overview Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. 😁 #joiaeducationala #Educatie #sistemulsolar #Saturn #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. https://ocean.si.edu/ocean-life
2. https://www.nationalgeographic.com
3. https://www.britannica.com/animal
4. https://www.smithsonianmag.com

Featured image: Photo by Gerald Schömbs on Unsplash

 



2 thoughts on “Informații despre Rechinul Alb”

Leave a Reply