Rechinul alb este cel mai cunoscut dintre rechini, din cele peste 500 de specii de rechini recunoscuți.
Sunt relativ uşor de recunoscut, cu corpul alungit, abdomenul alb şi partea de sus gri-închis.
Este cunoscut că rechinii, în general, au simțurile foarte dezvoltate. Rechinii albi aud şi văd foarte bine, pot chiar percepe câmpurile electromagnetice, însă mirosul este cel mai dezvoltat simț al lor.
Sunt vânători excelenți, ce au un maxilar masiv şi puternic, cu dinți triunghiulari, ce pătrund cu uşurință în carnea prăzii. Nu îşi mestecă mâncarea, ci muşcă bucăți mari din ea, pe care le înghit întregi.
Rechinii nu rămân niciodată fără dinți
Deoarece dinții lor nu au rădăcini, cum avem noi, pierd dinți destul de des şi uşor. Atunci când pierd un dinte, acesta este înlocuit de un altul, din şirul de dinți(au mai multe rânduri de dinți).
Puii de rechin
Imediat după naştere, puiul îşi părăseşte mama şi este pe cont propriu. La început vânează peşti mici, iar precum creşte (dacă supraviețuieşte primilor ani), trece la prăzi mai mari.
Sunt puține informații despre cât trăiesc aceste ființe fascinante, însă mai mulți oameni de ştiință spun că aceştia trăiesc în jur de 30 de ani.
Dintr-un studiu publicat pe Live Science, reiese că aceştia ar putea trăi chiar 70 de ani, dar nu sunt prea multe studii pe tema asta, pentru a putea confirma asta.
Ce mănâncă?
Sunt animale carnivore, a căror dietă este compusă din: foci, lei de mare, delfini, peşti, rechini mai mici , broaşte țestoase, balene mici etc.
Oamenii de ştiință spun că principalul motiv pentru care un rechin atacă un om este din curiozitate, sau confundă omul cu prada lui (foci, lei de mare etc.) şi nu pentru că ar fi atraşi de carnea de om. Dacă un rechin alb muşcă un om, în cele mai multe cazuri rechinul se retrage şi nu revine pentru o a doua muşcătură, tocmai pentru că nu e atras…contrar percepției create de atacurile sângeroase din filmele cu rechini.
Cât sunt de mari?
Potrivit National Geographic, rechinii albi au, în medie, 4.6 metri lungime, dar au fost măsurați şi rechini ce atingeau 6 metri lungime. Cântăresc, în medie, între 680 şi 1,800 kg.
Scheletul lor nu e format din oase tari, ca în cazul oamenilor, ci din cartilaje, cum avem noi în urechi şi nas.
Atunci când ne gândim la rechini, cel mai adesea ne imaginăm o bestie imensă, cu dinți mari şi ascuțiți, deşi sunt mulți rechini mai mici de un metru şi cei mai mulți dintre rechini nu sunt agresivi. Aş spune chiar că ei sunt victimele, vânați cu milioanele, pentru înotătoarele lor sau blocați în plasele de pescuit, aruncate sau pierdute în oceane.
~ Joia Educațională ~Pentru că mâine sărbătorim Ziua Națională a României, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre țara noastră frumoasă.🌍 România se află pe continentul numit Europa. Unul din cele 7 continente. • 🇷🇴 Câți oameni trăiesc în România Populația rezidentă a României este de 19.4 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. • 🇷🇴 Capitala țării Capitala şi cel mai mare oraş din România este Bucureşti. Cu peste 2.1 milioane de locuitori, Bucureştiul este, de departe, cel mai populat oraş din România. • 🇷🇴 Vecinii noştri Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia sunt cele 5 țări ce înconjoară România, împreună cu Marea Neagră. • 🇷🇴 Câte județe avem Țara noastră este împărțită în 41 de județe + municipiul Bucureşti. • 🇷🇴 Steagul României Steagul țării noastre este format din 3 culori. Pornind de la lance, avem albastru, galben şi roşu. • 🇷🇴 Ce sărbătorim la 1 Decembrie? În urmă cu 100 şi ceva de ani, harta țării noastre arăta diferit decât cum o ştim noi astăzi. La 1 Decembrie 1918 s-a votat, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei cu România, asta după ce anterior, în martie/aprilie 1918 a avut loc unirea cu Basarabia şi în noiembrie 1918 unirea cu provincia Bucovina. Unirea cu Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a fost astfel actul final al acestei uniri mult visate. Visul era o Românie Mare, care să unească toți românii din aceste provincii într-o singură țară. Peste 100.000 de oameni s-au adunat atunci la Alba Iulia, pentru a susține şi vota Marea Unire. • ⛰ Cel mai înalt vârf muntos Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraşului este cel mai înalt din România şi măsoară 2.544 de metri. • 🇷🇴 Delta Dunării Unul dintre cele mai minunate locuri din România, un adevărat paradis, cu peisaje unice şi mii de specii minunate de plante şi animale. Delta Dunării găzduieşte anual câteva milioane de păsări. Copiez aici o bucată dintr-un articol de pe site-ul Asociatiei Salvați Flora şi Fauna Deltei Dunării: "Este ecosistemul cu cele mai multe specii de păsări din Europa, pe timpul verii întâlnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibăresc în deltă, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarnă, peste 1 milion de gâște sălbatice, lebede, lișițe și rațe poposesc între stufuri. Delta Dunării găzduieste peste 1.830 de specii de copaci și plante și peste 2.440 de specii de insecte." • 🇷🇴 Cât de mare e România Ca suprafață, România este pe locul 64 în lume şi pe locul 12 în Europa, potrivit Worldometers.Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse: 1.https://insse.ro/cms/ro/content/rom%C3%A2nia-%C3%AEn-cifre-breviar-statistic-32.https://www.worldometers.info/geography/largest-countries-in-the-world/3.http://sosdelta.ro/de-ce-este-delta-dunarii-un-loc-unic/ Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala#educatie#1decembrie#despreromania #mareaunire #culturagenerala... See MoreSee Less
Where does the white shark live?