Despre proteste și vaccinare

Despre proteste și vaccinare

 

E inadmisibil să ieşi în stradă în pandemie fără să porți mască, fără să respecți distanțarea socială. Câți dintre cei prezenți la protest s-au infectat oare ieri şi vor umple spitalele? Că din filmări se vede clar că foarte mulți nu purtau mască şi stăteau lipiți unii de alții. Ce lipsă totală de respect şi câtă imbecilitate! Au murit 2.7 milioane de oameni în lume de când a început pandemia. Personalul medical din toată lumea e într-o stare de epuizare.

Nu zice nimeni că nu poți protesta, e dreptul tău. Poate nu eşti de acord cu unele restricții, e de înţeles, pentru că adevărul e că s-au luat decizii aiurea, iar la capitolul comunicare cu oamenii, statul a eşuat lamentabil, dar e important să protestezi respectând regulile (mască, distanțare). Suntem în plină pandemie, oamenii mor, spitalele sunt pline, nu mai sunt paturi libere, medicii sunt epuizați, iar tu mergi în stradă, fără mască, şi te bați cu pumnul în piept, strigând “jos botnița, libertate!”? Sau, mai rău, unii au intrat în curtea spitalului şi au strigat: “asasinii, asasinii!”.Cât de prost şi ignorant să fii? Cât de lipsit de empatie trebuie să fii, încât să nu te gândeşti puțin la toate tragediile provocate de virus şi să arunci acum cu pietre exact în medici?

Pandemia ne afectează pe toți, şi toți ne-am săturat! Abia aştept să merg într-o vacanță, să merg la un restaurant, să-mi văd familia. Nu am mai fost acasă de mai bine de un an. Aici, în Irlanda, restaurantele, barurile, frizeriile, magazinele de haine şi toate magazinele ce nu sunt considerate esențiale sunt închise încă de la Crăciun. Singurele magazine în care am intrat în ultimele luni au fost Lidl şi Tesco. Avem voie să ieşim la plimbare la maxim 5km de casă, nu putem călători dintr-un județ în altul. Nimeni nu are voie să vină la tine în casă şi nici tu nu ai voie să mergi în vizită la altcineva. Ultima dată când am fost la cineva acasă a fost de sărbători, la sfârşitul lunii decembrie. De atunci, singurele întâlniri cu prietenii sau verişoarele mele au fost în parc, la plimbare, în aer liber.

Cu toții ne-am săturat de pandemia asta, dar realitatea e că virusul ăsta o să mai fie mult timp printre noi şi singurele noastre arme sunt măştile, distanțarea socială şi vaccinarea. Dacă refuzăm să respectăm regulile şi refuzăm vaccinarea, o să dureze mai mult şi ne vom plânge degeaba, în timp ce mulți alți oameni vor muri. Vreo 500 de milioane de doze s-au administrat deja în lume. În Israel, unde jumătate din populația țării a fost vaccinată, s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri şi ei încep deja relaxarea măsurilor. Viața acolo dă semne că revine la normal. De ce? Simplu. Vaccinare!

 

Image source: Photo by Ian Harber on UnsplashLeave a Reply