Despre planeta Uranus, a treia planeta ca mărime.

Despre planeta Uranus, a treia planeta ca mărime.

 

Uranus este a şaptea planetă de la Soare şi a treia ca mărime, după Jupiter şi Saturn.

 

Uranus are 27 de Luni 🌚

Pământul are o singură Lună (satelit natural), în timp ce Uranus are 27.

Cele mai mari sunt:
• Oberon
• Titania
• Umbriel
• Ariel
• Miranda

 

Cât de mare e 

Pe site-ul NASA am găsit un exemplu care o să vă ajute să înțelegi mai bine cât de mare este planeta Uranus.
🍎🏀 Dacă Pământul ar fi de mărimea unui măr mare, atunci Uranus ar fi de mărimea unei mingi de baschet.

 

O zi scurtă

O zi pe Uranus durează aproximativ 17 ore…atât îi ia planetei să facă o rotație completă în jurul propriei axe. Planeta noastră face această mişcare în 24 de ore.

 

Plimbare pe Uranus

La fel ca în cazul planetelor gazoase (Jupiter şi Saturn), Uranus (gigant de gheață) nu are o suprafață solidă, aşa cum are planeta noastră şi celelalte planete terestre. 👨‍🚀🚀 Nu ai putea ateriza sau păşi pe Uranus.

 

Pe scurt despre sistemul solar

Sistemul solar este format din Soare şi toate corpurile cereşti ce se învârt în jurul lui. De la cele 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun), la o mulțime de alte obiecte mai mici, ca planete pitice (Pluto), asteroizi, luni, comete şi meteoroizi. ☀️🌚☄🌍🔭

 

Un an cât o viață de om

🌞 După cum ştim deja, toate planetele se învârt în jurul Soarelui, dar fac asta cu viteze diferite, în funcție de distanța lor față de Soare.

Planeta noastră se deplasează în jurul Soarelui în 365 de zile (un an). Mercur, fiind cea mai apropiată planetă de Soare, face o rotație completă în jurul Soarelui în doar 88 de zile. Planetei Uranus în schimb, fiind atât de departe de Soare, îi ia 84 de ani pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui. Ce an lung!

Dacă ar fi să trăim pe Uranus (imposibil!) şi am trăi măcar 84 de ani, atunci am prinde cam fiecare anotimp câte o dată, deoarece fiecare durează cam 21 de ani. Vă imaginați o iarnă ce durează 21 de ani? Brrr! 🥶

 

Încă 4 informații despre Uranus

 

• Singura navă spațială ce a explorat planeta Uranus a fost Voyager 2, în 1986. Explorat e mult spus, deoarece nava spațială doar a zburat în apropierea planetei, făcând poze şi transmițând mii de alte date despre planetă, lunile ei, atmosferă etc.

• Saturn nu este singura planetă din sistemul solar ce are un sistem de inele. Uranus are un sistem de inele ce o înconjoară, la fel şi Jupiter şi Neptun. Cu toate acestea, Saturn câştigă sigur premiul pentru cel mai mare, complex şi spectaculos sistem de inele.

• Potrivit cercetătorilor, planeta Uranus, împreună cu toate celelalte planete din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani.

• Culoarea albastră-verde a planetei Uranus este dată de prezența metanului în atmosferă, potrivit NASA.

 

Model 3D al planetei, de pe site-ul NASA

 

Surse

1. https://solarsystem.nasa.gov/planets

2.https://www.space.com/22

3. Featured image: Lawrence Sromovsky

4. Model 3D: NASA VTAD

 

Vă aştept joia viitoare, cu un nou subiect educațional. ♥1 thought on “Despre planeta Uranus, a treia planeta ca mărime.”

Leave a Reply