Informații Despre planeta Pământ

Informații Despre planeta Pământ

 

 

Avem 8 planete în sistemul nostru solar  (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun). Astăzi m-am gândit să scriu despre casa noastră, planeta Pământ.

 

Planeta noastră este a treia planetă, ca distanță, de la Soare.

 

Ca mărime, “Planeta albastră” este a cincea planetă din sistemul solar.

 

 

Oceanele planetei noastre

Privită din spațiu, planeta noastră pare destul de albastră. Aproximativ 71% din suprafața Pământului este acoperită de apă.

Avem 5 oceane, ordonate după mărime, pornind de la cel mai mare: Oceanul Pacific, Atlantic, Indian, Antartic şi Oceanul Artic. 

 

 

Continente

Avem 7 continente: America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Europa, Australia şi Antarctida.

 

 

Planeta noastră și sistemul solar

La fel ca Mercur, Venus şi Marte, Pământul este considerat o planetă terestră. Acestea sunt compuse, în principal, din roci şi metale şi au suprafața solidă.

Pământul se deplasează în jurul Soarelui în 365 de zile, un an, Marte în 687 de zile, iar planetei Saturn îi ia circa 29 de ani să facă o rotație completă în jurul Soarelui.

Pământul se roteşte în jurul axei sale(o linie imaginară) în 24 de ore . Imaginează-ți un măr, cu un băț (puțin înclinat) ce trece prin mijlocul lui, şi acum învârți mărul.

 

 

Atmosfera Pământului

Atmosfera Pământului este un strat de gaze care înconjoară Pământul (78% nitrogen, 21% oxigen, 1% altele).

Atmosfera e extrem de importantă pentru viața pe Pământ. Ne protejează de meteoriți, absoarbe căldura de la Soare şi menține temperatura generală a Pământului destul de constantă, și multe altele.

Stratul de ozon ne protejează de radiațiile ultraviolete emise de Soare.

Pe site-ul NASA este dat un exemplu ce îi v-a ajuta pe copii să înțeleagă mai bine. Imaginează-ți Pământul ca fiind o portocală şi coaja portocalei ca fiind atmosfera, care înconjoară Pământul şi îl protejează.

 

 

Alte informații despre planeta noastră

 

Pământul, împreună cu sistemul nostru solar, fac parte din galaxia numită Calea Lactee(The Milky Way).

Luna este satelitul natural al Pământului şi orbitează în jurul Pământului. Nu e nici planetă, ca Jupiter de exemplu, şi nici stea, precum Soarele.

Potrivit cercetătorilor, Pământul, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format în urmă cu circa 4.5 miliarde de ani.

Planeta noastră este singurul corp ceresc din Univers despre care se ştie că poate susține viață.

 

 

Pământ

Model 3D NASA

 

 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. https://www.livescience.com/4659

2. https://spaceplace.nasa.gov/

3. VIDEO https://www.youtube.com/watch

4. Model 3D: NASA

5. Featured image: Photo by Greg Rosenke on Unsplash

 

 



7 thoughts on “Informații Despre planeta Pământ”

Leave a Reply