Informații Despre planeta Pământ

Informații Despre planeta Pământ

 

 

Avem 8 planete în sistemul nostru solar  (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun). Astăzi m-am gândit să scriu despre casa noastră, planeta Pământ.

 

Planeta noastră este a treia planetă, ca distanță, de la Soare.

 

Ca mărime, “Planeta albastră” este a cincea planetă din sistemul solar.

 

 

Oceanele planetei noastre

Privită din spațiu, planeta noastră pare destul de albastră. Aproximativ 71% din suprafața Pământului este acoperită de apă.

Avem 5 oceane, ordonate după mărime, pornind de la cel mai mare: Oceanul Pacific, Atlantic, Indian, Antartic şi Oceanul Artic. 

 

 

Continente

Avem 7 continente: America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Europa, Australia şi Antarctida.

 

 

Planeta noastră și sistemul solar

La fel ca Mercur, Venus şi Marte, Pământul este considerat o planetă terestră. Acestea sunt compuse, în principal, din roci şi metale şi au suprafața solidă.

Pământul se deplasează în jurul Soarelui în 365 de zile, un an, Marte în 687 de zile, iar planetei Saturn îi ia circa 29 de ani să facă o rotație completă în jurul Soarelui.

Pământul se roteşte în jurul axei sale(o linie imaginară) în 24 de ore . Imaginează-ți un măr, cu un băț (puțin înclinat) ce trece prin mijlocul lui, şi acum învârți mărul.

 

 

Atmosfera Pământului

Atmosfera Pământului este un strat de gaze care înconjoară Pământul (78% nitrogen, 21% oxigen, 1% altele).

Atmosfera e extrem de importantă pentru viața pe Pământ. Ne protejează de meteoriți, absoarbe căldura de la Soare şi menține temperatura generală a Pământului destul de constantă, și multe altele.

Stratul de ozon ne protejează de radiațiile ultraviolete emise de Soare.

Pe site-ul NASA este dat un exemplu ce îi v-a ajuta pe copii să înțeleagă mai bine. Imaginează-ți Pământul ca fiind o portocală şi coaja portocalei ca fiind atmosfera, care înconjoară Pământul şi îl protejează.

 

 

Alte informații despre planeta noastră

 

Pământul, împreună cu sistemul nostru solar, fac parte din galaxia numită Calea Lactee(The Milky Way).

Luna este satelitul natural al Pământului şi orbitează în jurul Pământului. Nu e nici planetă, ca Jupiter de exemplu, şi nici stea, precum Soarele.

Potrivit cercetătorilor, Pământul, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format în urmă cu circa 4.5 miliarde de ani.

Planeta noastră este singurul corp ceresc din Univers despre care se ştie că poate susține viață.

 

 

Pământ

Model 3D NASA

 

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. https://www.livescience.com/4659

2. https://spaceplace.nasa.gov/

3. VIDEO https://www.youtube.com/watch

4. Model 3D: NASA

5. Featured image: Photo by Greg Rosenke on Unsplash

 

 7 thoughts on “Informații Despre planeta Pământ”

Leave a Reply