Despre planeta Neptun

Despre planeta Neptun

 

 

Planeta Neptun este ultima planeta din sistemul nostru solar, cea mai îndepărtată planetă de Soare. Este foarte friguroasă, albastră şi are cele mai puternice vânturi din sistemul solar.

La fel ca planeta Uranus, despre care am scris săptămânile trecute, Neptun este considerată
gigant de gheață.

 

Cât de mare e Neptun

Neptun este mult mai mare decât planeta noastră. Ca să îți poți imagina mai bine cât de mare e Neptun, am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA. 🍎 Dacă Pământul ar fi de mărimea unui măr mare, atunci Neptun ar fi de mărimea unei mingi de baschet. Acelaşi exemplu l-am dat şi la articolul despre planeta Uranus, pentru că cele două planete au cam aceeaşi mărime.

 

Frig, frig, frig

🥶 După cum poate bănuiai deja, temperaturile pe Neptun sunt scăzute. Fiind atât de departe de Soare, Neptun primeşte foarte puțină lumină şi căldură de la Soare, astfel încât temperatura medie pe planeta Neptun este de aproximativ -200°C, potrivit NASA.

🌍 Temperatura medie pe planeta noastră este de circa 15°Celsius.

 

An lung/zi scurtă

Toate planetele se învârt în jurul Soarelui, ştim asta deja, dar fac asta cu viteze diferite, în funcție de distanța lor față de Soare.

🌞 Fiind atât de departe de Soare, planeta Neptun are nevoie de aproximativ 165 de ani pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui. 165 ani! 🤯 Cea mai apropiată planetă de Soare, planeta Mercur, are nevoie de numai 88 de zile pentru a-şi face plimbarea în jurul Soarelui, iar planetei noastre îi ia 365 de zile (un an).

🔄 O zi pe planeta albastră durează aproximativ 16 ore. Atât îi ia planetei să facă o rotație în jurul propriei axe. Planeta noastră face această rotație în 24 de ore (o zi).

 

Pe scurt despre sistemul solar

Sistemul solar este format din Soare şi toate corpurile cereşti ce se învârt în jurul lui. De la cele 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun), la o mulțime de alte obiecte mai mici, ca planete pitice (Pluto), asteroizi, luni, comete şi meteoroizi.

 

Plimbare pe Neptun

La fel ca în cazul planetelor Jupiter, Saturn şi Uranus, nici Neptun nu are o suprafață solidă, aşa cum are planeta noastră şi celelalte planete terestre. 🚀👨‍🚀 Nu ai putea ateriza sau păşi pe Neptun.

 

Neptun are 14 Luni

Potrivit NASA, Neptun are 14 Luni (sateliți naturali).

Acestea sunt: Triton (cea mai mare), Proteus, Nereid, Larissa, Galatea, Despina, Thalassa, Naiad, Halimede, Neso, Sao, Laomedeia, Psamathe şi Hippocamp.

🌚 Planeta noastră are un singur satelit natural, Luna noastră frumoasă.

 

 

Încă câteva informații despre Neptun

 

▪︎ Singura navă spațială ce a zburat în apropierea planetei Uranus (în 1986) şi Neptun (1989) a fost Voyager 2. A transmis imagini cu planeta Neptun şi sistemul ei de inelele, a descoperit mai mulți sateliți naturali ai planetei albastre şi a transmis multe alte informații prețioase.

▪︎ Pe planeta Neptun sunt înregistrare cele mai puternice vânturi din sistemul nostru solar. Potrivit NASA, acestea pot atinge 2000 km/h.

▪︎ Potrivit cercetătorilor, planeta Neptun, împreună cu toate celelalte planete din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani.

 

 

Model 3D al planetei Neptun

 

Surse

1. https://solarsystem.nasa.gov
2. https://solarsystem.nasa.gov/planets
3. https://solarsystem.nasa.gov/neptune
4. Model 3D: NASA (VTAD)
*Featured image: NASA/JPL

 

Vă aştept joia viitoare, cu un nou subiect educațional. ♥Leave a Reply