Despre planeta Jupiter

Despre planeta Jupiter

 

Sistemul solar este format din Soare şi toate corpurile cereşti ce se rotesc în jurul lui. De la cele 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun), la o mulțime de alte obiecte mai mici, ca planete pitice, asteroizi, luni, comete şi meteoroizi.

 

Jupiter este a cincea planetă de la Soare şi, de departe, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.

Am găsit un exemplu pe site-ul NASA care vă poate ajuta să înțelegeți ceva mai bine cât de mare e Jupiter. 🏀 Dacă Pământul ar fi de mărimea unui bob de strugure, Jupiter ar fi de mărimea unei mingi de baschet.

 

Planetă gazoasă

🚀👨‍🚀 Fiind o planetă gazoasă, formată aproape în totalitate din hidrogen şi heliu, Jupiter nu are o suprafață solidă, asemenea planetelor terestre (Mercur, Venus, Pământ şi Marte). Nu ai putea păşi sau ateriza pe suprafața planetei Jupiter.

 

Colecția de Luni

Potrivit NASA, Jupiter are 79 de Luni (sateliți naturali) şi probabil multe altele ce nu au fost încă descoperite…spre deosebire de planeta noastră, ce are o singură Lună. 🌚

Cele mai mari şi mai cunoscute sunt: Ganymede (este chiar mai mare decât Mercur), Calisto, Io şi Europa şi au fost descoperite de către Galileo Galilei în 1610.

 

Miscările planetelor

La fel ca toate planetele din sistemul solar, Jupiter efectuează 2 tipuri de mişcări:

 

     1. Jupiter şi toate celelalte planetele se învârt în jurul Soarelui, dar fac asta cu viteze diferite, în funcție de mărimea lor şi distanța lor față de Soare.

🌞..🌍 🔄 Planeta noastră efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în 365 de zile (un an), în timp ce Jupiter face această rotație în aproximativ 12 ani, iar Mercur în doar 88 de zile.

 

     2. Pe lângă mişcarea în jurul Soarelui, toate planetele se rotesc în jurul unei axei imaginare.

Pământul se roteşte în jurul axei sale la fiecare 24 de ore (o zi), în timp ce planeta Jupiter face această rotație în mai puțin de 10 ore…ce zi scurtă.

O modalitate simplă de a-ți imagina rotație unei planete în jurul propriei axe: imaginează-ți un măr, cu un băț ce trece prin mijlocul lui, şi acum învârți mărul, aceasta e rotația în jurul axei.🍎🥢

 

 

Informații suplimentare despre Jupiter

 

⇒ Un sistem de inele subțiri înconjoară planeta Jupiter. Acestea sunt formate din particule de praf şi sunt mult mai mici şi mai greu de observat decât faimoasele inele ale planetei Saturn.

⇒ Jupiter este de două ori şi jumătate mai mare decât toate celelalte planete ale sistemului solar combinate.

⇒ Potrivit cercetătorilor, Jupiter, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani în urmă.

⇒ Dacă te uiți la o imagine cu planeta Jupiter, ai să observi un cerc mare portocaliu-roşiatic. “Marea Pata Roşie” este o uriaşa furtună din atmosfera planetei, care este activă de sute de ani.

 

Jupiter 3D NASA

 

Surse

1.https://www.nasa.gov/feature

2. https://solarsystem.nasa.gov

3.https://www.space.com/7

4.Featured image: https://solarsystem.nasa.gov

5.Model 3D: NASA  (VTAD)

 

Vă aștept joia viitoare, cu un nou subiect educațional. ♥



3 thoughts on “Despre planeta Jupiter”

Leave a Reply