Despre Păianjeni

Despre Păianjeni

 

La prima vedere, ai putea crede că păianjenii sunt insecte, însă aceştia fac parte din familia arahnidelor (la fel ca scorpionii, căpuşele etc.)

 

Păianjenii au întotdeauna 8 picioare şi două părți principale ale corpului (cefalotorace şi abdomen).

Cei mai mulți păianjenii au 8 ochi, însă sunt unii ce au 6 sau chiar mai puțini. 

În ciuda numărului mare de ochi, ei nu văd foarte bine, se bazează mai mult pe simțuri şi au o abilitate excelentă de a simți vibrațiile.  Sunt însă câteva excepții cu vederea foarte bună. De exemplu, păianjenii săritori au vederea excelentă.

 

Sunt peste 40.000 de specii cunoscute şi cele mai multe sunt carnivore. Prind în pânza lor, sau vânează, muşte, tânțari, gândaci, alte insecte sau chiar şi şopârle, rozătoare sau păsări.

Cei mai mulți păianjeni nu-şi pot înghiți prada, astfel ei o acoperă cu sucuri digestive, ce ajută la deteriorarea acesteia. 

 

Majoritatea păianjenilor sunt inofensivi pentru oameni, au veninul mult prea slab pentru a ne cauza probleme, ba chiar ne evită. Veninul unor păianjeni, cum ar fi văduva neagră, e periculos pentru oameni, însă rareori e fatal. 

 

Pânza de păianjen

 

Pânzele de păianjen sunt făcute din mătase. Ei au glande responsabile cu producția de mătase, mai exact cu producția fibrei de proteină. Organele filiere (ca în desen) sunt orificiile gladelor ce produc mătasea.

 Unii păianjenii îşi mănâncă vechea pânză, înainte de a se începe de alta nouă. Alții o adună în forma unei bile.

 

Cel mai mare păianjen

 

Cel mai mare păianjen este Tarantula Goliat (Theraphosa blondi). (ca greutate)

Se hrăneşte cu insecte, broaşte, rozătoare, şerpi, şopârle.

Ca mărime, la maturitate, pot acoperi suprafața unei farfurii mari de 30 de centrimetri.

 

Cu toate că nu sunt prea atrăgători, păianjenii au un rol extrem de important în menținerea sub control a numărului de insecte şi a bolilor transmise de acestea(țânțari, gândaci, muşte, lăcuste, afide etc).

Cercetătorii au estimat că păianjenii consumă între 400 şi 800 milioane de tone de pradă anual.  În comparație, toți oamenii de pe Pământ consumă aproximativ 400 de milioane de tone de carne şi peşte anual.

 

*Featured image: Photo by Bradley Howington on UnsplashLeave a Reply