Despre Păianjeni

Despre Păianjeni

 

La prima vedere, ai putea crede că păianjenii sunt insecte, însă aceştia fac parte din familia arahnidelor (la fel ca scorpionii, căpuşele etc.)

 

Păianjenii au întotdeauna 8 picioare şi două părți principale ale corpului (cefalotorace şi abdomen).

Cei mai mulți păianjenii au 8 ochi, însă sunt unii ce au 6 sau chiar mai puțini. 

În ciuda numărului mare de ochi, ei nu văd foarte bine, se bazează mai mult pe simțuri şi au o abilitate excelentă de a simți vibrațiile.  Sunt însă câteva excepții cu vederea foarte bună. De exemplu, păianjenii săritori au vederea excelentă.

 

Sunt peste 45,000 de specii cunoscute, potrivit National Geographic, şi cele mai multe sunt carnivore. Prind în pânza lor, sau vânează, muşte, tânțari, gândaci, alte insecte sau chiar şi şopârle, rozătoare sau păsări.

Cei mai mulți păianjeni nu-şi pot înghiți prada, astfel ei o acoperă cu sucuri digestive, ce ajută la deteriorarea acesteia. 

 

Majoritatea păianjenilor sunt inofensivi pentru oameni, au veninul mult prea slab pentru a ne cauza probleme, ba chiar ne evită. Veninul unor păianjeni, cum ar fi văduva neagră, e periculos pentru oameni, însă rareori e fatal. 

 

Pânza de păianjen

 

Pânzele de păianjen sunt făcute din mătase. Ei au glande responsabile cu producția de mătase, mai exact cu producția fibrei de proteină. Organele filiere (ca în desen) sunt orificiile gladelor ce produc mătasea.

 Unii păianjenii îşi mănâncă vechea pânză, înainte de a se începe de alta nouă. Alții o adună în forma unei bile.

 

Cel mai mare păianjen

 

Cel mai mare păianjen este Tarantula Goliat (Theraphosa blondi). (ca greutate)

Se hrăneşte cu insecte, broaşte, rozătoare, şerpi, şopârle.

Ca mărime, la maturitate, pot acoperi suprafața unei farfurii mari de 30 de centrimetri.

 

Cu toate că nu sunt prea atrăgători, păianjenii au un rol extrem de important în menținerea sub control a numărului de insecte şi a bolilor transmise de acestea(țânțari, gândaci, muşte, lăcuste, afide etc).

Cercetătorii au estimat că păianjenii consumă între 400 şi 800 milioane de tone de pradă anual.  În comparație, toți oamenii de pe Pământ consumă aproximativ 400 de milioane de tone de carne şi peşte anual.

 

 

Follow me

2 hours ago

Diana Breb
~ Joia Educațională ~Pentru că mâine sărbătorim Ziua Națională a României, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre țara noastră frumoasă.🌍 România se află pe continentul numit Europa. Unul din cele 7 continente. • 🇷🇴 Câți oameni trăiesc în România Populația rezidentă a României este de 19.4 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. • 🇷🇴 Capitala țării Capitala şi cel mai mare oraş din România este Bucureşti. Cu peste 2.1 milioane de locuitori, Bucureştiul este, de departe, cel mai populat oraş din România. • 🇷🇴 Vecinii noştri Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia sunt cele 5 țări ce înconjoară România, împreună cu Marea Neagră. • 🇷🇴 Câte județe avem Țara noastră este împărțită în 41 de județe + municipiul Bucureşti. • 🇷🇴 Steagul României Steagul țării noastre este format din 3 culori. Pornind de la lance, avem albastru, galben şi roşu. • 🇷🇴 Ce sărbătorim la 1 Decembrie? În urmă cu 100 şi ceva de ani, harta țării noastre arăta diferit decât cum o ştim noi astăzi. La 1 Decembrie 1918 s-a votat, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei cu România, asta după ce anterior, în martie/aprilie 1918 a avut loc unirea cu Basarabia şi în noiembrie 1918 unirea cu provincia Bucovina. Unirea cu Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a fost astfel actul final al acestei uniri mult visate. Visul era o Românie Mare, care să unească toți românii din aceste provincii într-o singură țară. Peste 100.000 de oameni s-au adunat atunci la Alba Iulia, pentru a susține şi vota Marea Unire. • ⛰ Cel mai înalt vârf muntos Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraşului este cel mai înalt din România şi măsoară 2.544 de metri. • 🇷🇴 Delta Dunării Unul dintre cele mai minunate locuri din România, un adevărat paradis, cu peisaje unice şi mii de specii minunate de plante şi animale. Delta Dunării găzduieşte anual câteva milioane de păsări. Copiez aici o bucată dintr-un articol de pe site-ul Asociatiei Salvați Flora şi Fauna Deltei Dunării: "Este ecosistemul cu cele mai multe specii de păsări din Europa, pe timpul verii întâlnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibăresc în deltă, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarnă, peste 1 milion de gâște sălbatice, lebede, lișițe și rațe poposesc între stufuri. Delta Dunării găzduieste peste 1.830 de specii de copaci și plante și peste 2.440 de specii de insecte." • 🇷🇴 Cât de mare e România Ca suprafață, România este pe locul 64 în lume şi pe locul 12 în Europa, potrivit Worldometers.Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse: 1.https://insse.ro/cms/ro/content/rom%C3%A2nia-%C3%AEn-cifre-breviar-statistic-32.https://www.worldometers.info/geography/largest-countries-in-the-world/3.http://sosdelta.ro/de-ce-este-delta-dunarii-un-loc-unic/ Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #1decembrie #despreromania #mareaunire #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

*Featured image: Photo by Bradley Howington on UnsplashLeave a Reply