Curiozități despre Orci (balene ucigașe)

Curiozități despre Orci (balene ucigașe)

 

 

Orcile, sau balenele ucigaşe, sunt mamifere marine. Ele trăiesc în grupuri şi sunt considerate printre cele mai inteligente animale de pe Pământ.

 

🐬 Cu toate că sunt numite “balene ucigaşe”, orcile fac parte din familia delfinilor.

 

 

Cu ce se hrănesc

Orcile sunt carnivore. Consumă peşti, foci, lei de mare, pinguini, balene, rechini etc. Dieta lor e influențată şi de zona în care trăiesc sau de preferințele grupului din care fac parte.

Pot consuma până la 227 kg de hrană pe zi, potrivit National Geographic.

Da, atacă şi rechini! Nimic nu le stă în cale! 💪

 

Animale inteligente

Balenele ucigaşe lucrează împreună, atunci când vânează, şi folosesc diferite strategii/tehnici pentru a-şi captura prada.

Fiecare grup/familie are un fel de limbaj al lor, diferit de “limba” altor grupuri. O varietate de sunete pe care ceilalți membri le recunosc imediat. De asemenea, indivizii mai tineri învață diferite metode de vânătoare sau comportamente specifice grupului lor, de la membrii mai în vârstă.

📽Există o filmare foarte interesantă pe internet (ataşez link-ul la sfârşitul articolului), în care un grup de orci cooperează pentru a împinge în apă o focă, ce se odihneşte pe o bucată de gheață. Orcile produc valuri, intenționat, ce mai apoi lovesc foca şi o aruncă în apă. Ce animale inteligente! 😮🤯

 

Cât trăiesc

În medie, trăiesc între 50 şi 80 de ani, potrivit National Geographic. Femelele trăiesc mai mult decât masculii.

 

Mamifere marine, nu peşti

Orcile nu sunt peşti, sunt mamifere marine. Respiră prin plămâni, nu branhii, şi ies mereu la suprafața apei pentru a lua aer. Spre deosebire de peşti, nu depun ouă, ci dau naştere la pui vii, au sângele cald şi îşi alăptează puii.

 

Mărime

Cel mai mare mascul înregistrat, măsura aproape 10 metri lungime şi cântărea 9,800 kg, potrivit Britannica.

Cea mai mare femelă a avut 8.5 metri lungime şi 7,500 kg.

În medie, măsoară unde între 5.5 şi 7 metri.

 

🚗 Ca să vă puteți imagina mai bine cât sunt de mari, gândiți-vă că o maşină are între 4 şi 5 metri lungime.

🦷📏Dinții unei balene ucigaşe pot măsura până la 10 cm lungime şi 4 cm lățime, potrivit Britannica.

 

Ecolocația

La fel ca ceilalți delfini, şi orcile au capacitatea de a folosi ecolocația. Este o modalitate prin care orcile, şi alte animale, pot “vedea” cu ajutorul unor unde sonore. Ele emit câteva sunete/clicuri ce se lovesc de animale sau obiecte şi revin la animal sub formă de ecou. Pe baza acestor unde, orca poate determina distanța, dimensiunea sau viteza unui obiect.

 

Familie

Au relații strânse cu ceilalți membri ai grupului.

Aceste grupuri/familii sunt, în general, formate din câțiva membri ce sunt înrudiți între ei (mamă, copii ei, copii lor etc) şi sunt conduşi de femela cea mai bătrână. Aceste familii pot avea până la 40 de membri, potrivit National Geographic.

 

 Încă câteva informații

 

• Orcile sunt unele dintre cele mai puternice şi inteligente animale. Nu au prădători care să le vâneze (cu excepția oamenilor ☹🤬).

• Sunt prezente în toate oceanele lumii.

• Sunt foarte rapide. Potrivit Discover Wildlife, pot înota cu viteze de până la 54 km/h.

• În general, nu atacă oamenii. Nu a fost raportat nici măcar un atac mortal asupra oamenilor, în sălbăticie. În schimb, au fost atacuri mortale în parcuri de distracție, unde animalele au fost ținute captive.

• Nu se ştie cu exactitate cum au primit numele de “balene ucigaşe”, însă o teorie cunoscută spune că în trecut marinarii le-au numit “whale killer”, deoarece ucideau şi balene de talie mare. Mai apoi, numele a evoluat în “killer whale”.

 

Sunt ființe minunate, care, după părerea mea, ar trebui admirate doar în sălbăticie, nu în delfinarii sau alte locuri unde sunt captive. Precum majoritatea animalelor ținute captive, orcile devin triste în captivitate, în spații mici, fără libertate şi folosite exclusiv pentru distracția oamenilor, pentru poze sau pentru a face diferite trucuri. Cum am scris mai sus, balenele ucigaşe dezvoltă legături foarte strânse cu ceilalți membri ai familiei şi, de cele mai multe ori, trăiesc o viață întreagă împreună…20, 30, 50, 60 de ani. Trebuie doar un exercițiu de imaginație, pentru a înțelege că nu poate fi plăcut să fii luat cu forța din casa ta, închis într-un loc străin, mic, unde eşti folosit doar pentru distracția oamenilor şi de unde nu poți scăpa.
Nu consider esențial pentru educația sau distracția copiilor, vizitarea unor astfel de locuri. Iar copiii sunt cele mai pure ființe, dacă le explici motivele, ei vor înțelege. Dacă sunt curioşi despre un animal, sunt o mulțime de filmări pe internet şi materiale educative. Nu cred că pentru 30 minute de distracție, merită să chinuim alte ființe. Iar astfel de afaceri se întrețin doar pentru că există cerere, altfel ar dispărea. Deci, vă rog, educați-vă! Nu vizitați delfinarii sau alte locuri ce folosesc animale pentru distracția oamenilor. Nu vă pozați cu animale captive (delfini, tigri, maimuțe, elefanți etc.) şi refuzați să sprijiniți astfel de afaceri mizerabile.🤗

 

Filmare

1. https://youtu.be/g1VEwsI4SlY (min. 3:45)
2. https://youtu.be/K16lZU0agbg

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1.https://www.nationalgeographic.com
2.https://www.britannica.com/animal
3.https://www.discoverwildlife.com/
4.https://oceana.org/marine-life

*Featured image: Photo by Mike Doherty on Unsplash

 

》dacă vrei să înveți mai multe despre ororile din spatele afacerilor ce folosesc orci captive, îți recomand documentarul acesta de pe Netflix: Blackfish.

 1 thought on “Curiozități despre Orci (balene ucigașe)”

Leave a Reply