Curiozități despre Orci (balene ucigașe)

Curiozități despre Orci (balene ucigașe)

 

 

Orcile, sau balenele ucigaşe, sunt mamifere marine. Ele trăiesc în grupuri şi sunt considerate printre cele mai inteligente animale de pe Pământ.

 

🐬 Cu toate că sunt numite “balene ucigaşe”, orcile fac parte din familia delfinilor.

 

 

Cu ce se hrănesc

Orcile sunt carnivore. Consumă peşti, foci, lei de mare, pinguini, balene, rechini etc. Dieta lor e influențată şi de zona în care trăiesc sau de preferințele grupului din care fac parte.

Pot consuma până la 227 kg de hrană pe zi, potrivit National Geographic.

Da, atacă şi rechini! Nimic nu le stă în cale! 💪

 

Animale inteligente

Balenele ucigaşe lucrează împreună, atunci când vânează, şi folosesc diferite strategii/tehnici pentru a-şi captura prada.

Fiecare grup/familie are un fel de limbaj al lor, diferit de “limba” altor grupuri. O varietate de sunete pe care ceilalți membri le recunosc imediat. De asemenea, indivizii mai tineri învață diferite metode de vânătoare sau comportamente specifice grupului lor, de la membrii mai în vârstă.

📽Există o filmare foarte interesantă pe internet (ataşez link-ul la sfârşitul articolului), în care un grup de orci cooperează pentru a împinge în apă o focă, ce se odihneşte pe o bucată de gheață. Orcile produc valuri, intenționat, ce mai apoi lovesc foca şi o aruncă în apă. Ce animale inteligente! 😮🤯

 

Cât trăiesc

În medie, trăiesc între 50 şi 80 de ani, potrivit National Geographic. Femelele trăiesc mai mult decât masculii.

 

Mamifere marine, nu peşti

Orcile nu sunt peşti, sunt mamifere marine. Respiră prin plămâni, nu branhii, şi ies mereu la suprafața apei pentru a lua aer. Spre deosebire de peşti, nu depun ouă, ci dau naştere la pui vii, au sângele cald şi îşi alăptează puii.

 

Mărime

Cel mai mare mascul înregistrat, măsura aproape 10 metri lungime şi cântărea 9,800 kg, potrivit Britannica.

Cea mai mare femelă a avut 8.5 metri lungime şi 7,500 kg.

În medie, măsoară unde între 5.5 şi 7 metri.

 

🚗 Ca să vă puteți imagina mai bine cât sunt de mari, gândiți-vă că o maşină are între 4 şi 5 metri lungime.

🦷📏Dinții unei balene ucigaşe pot măsura până la 10 cm lungime şi 4 cm lățime, potrivit Britannica.

 

Ecolocația

La fel ca ceilalți delfini, şi orcile au capacitatea de a folosi ecolocația. Este o modalitate prin care orcile, şi alte animale, pot “vedea” cu ajutorul unor unde sonore. Ele emit câteva sunete/clicuri ce se lovesc de animale sau obiecte şi revin la animal sub formă de ecou. Pe baza acestor unde, orca poate determina distanța, dimensiunea sau viteza unui obiect.

 

Familie

Au relații strânse cu ceilalți membri ai grupului.

Aceste grupuri/familii sunt, în general, formate din câțiva membri ce sunt înrudiți între ei (mamă, copii ei, copii lor etc) şi sunt conduşi de femela cea mai bătrână. Aceste familii pot avea până la 40 de membri, potrivit National Geographic.

 

 Încă câteva informații

 

• Orcile sunt unele dintre cele mai puternice şi inteligente animale. Nu au prădători care să le vâneze (cu excepția oamenilor ☹🤬).

• Sunt prezente în toate oceanele lumii.

• Sunt foarte rapide. Potrivit Discover Wildlife, pot înota cu viteze de până la 54 km/h.

• În general, nu atacă oamenii. Nu a fost raportat nici măcar un atac mortal asupra oamenilor, în sălbăticie. În schimb, au fost atacuri mortale în parcuri de distracție, unde animalele au fost ținute captive.

• Nu se ştie cu exactitate cum au primit numele de “balene ucigaşe”, însă o teorie cunoscută spune că în trecut marinarii le-au numit “whale killer”, deoarece ucideau şi balene de talie mare. Mai apoi, numele a evoluat în “killer whale”.

 

Sunt ființe minunate, care, după părerea mea, ar trebui admirate doar în sălbăticie, nu în delfinarii sau alte locuri unde sunt captive. Precum majoritatea animalelor ținute captive, orcile devin triste în captivitate, în spații mici, fără libertate şi folosite exclusiv pentru distracția oamenilor, pentru poze sau pentru a face diferite trucuri. Cum am scris mai sus, balenele ucigaşe dezvoltă legături foarte strânse cu ceilalți membri ai familiei şi, de cele mai multe ori, trăiesc o viață întreagă împreună…20, 30, 50, 60 de ani. Trebuie doar un exercițiu de imaginație, pentru a înțelege că nu poate fi plăcut să fii luat cu forța din casa ta, închis într-un loc străin, mic, unde eşti folosit doar pentru distracția oamenilor şi de unde nu poți scăpa.
Nu consider esențial pentru educația sau distracția copiilor, vizitarea unor astfel de locuri. Iar copiii sunt cele mai pure ființe, dacă le explici motivele, ei vor înțelege. Dacă sunt curioşi despre un animal, sunt o mulțime de filmări pe internet şi materiale educative. Nu cred că pentru 30 minute de distracție, merită să chinuim alte ființe. Iar astfel de afaceri se întrețin doar pentru că există cerere, altfel ar dispărea. Deci, vă rog, educați-vă! Nu vizitați delfinarii sau alte locuri ce folosesc animale pentru distracția oamenilor. Nu vă pozați cu animale captive (delfini, tigri, maimuțe, elefanți etc.) şi refuzați să sprijiniți astfel de afaceri mizerabile.🤗

 

Filmare

1. https://youtu.be/g1VEwsI4SlY (min. 3:45)
2. https://youtu.be/K16lZU0agbg

 

Follow me

2 weeks ago

Diana Breb
〰️ Joia Educațională 〰️ Polul Nord şi Polul Sud Unde este mai frig? 🥶🌎 Pe planeta noastră, avem două regiuni polare: 1. Arctica (Polul Nord) - în partea superioară a planetei.2. Antarctica (Polul Sud) - în partea de jos a planetei noastre.Atât Arctica, cât şi Antarctica sunt locuri extrem de reci, deoarece primesc mult mai puțină lumină directă de la Soare; uneori chiar deloc.● Cât este de frig?⬆️La Polul Nord, temperatura medie este de:☃️ -40° C în timpul iarnii☀️ 0° C în timpul verii⬇️La Polul Sud, temperatura medie este de:☃️ -60° C în timpul iernii☀️ -28.2°C în timpul veriiDeci, temperaturile de la Polul Sud (Antarctica) sunt mult, mult mai scăzute. Brrr!●❗ Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată, -89.2° Celsius, a fost în Antarctica, în anul 1983, potrivit National Geographic.Ca să vă puteți imagina mai bine cât de scăzute sunt aceste temperaturi şi ca să le puteți explica copiilor mai bine, gândiți-vă că temperatura din congelatoare este de -18° C, în general. ● Sunt oameni care locuiesc în regiunile polare? 🚶‍♀️👶👩‍🔬👨‍🦽》Din cauza locației îndepărtate şi a temperaturilor extrem de scăzute, în Antarctica nu găsim oameni care să locuiască permanent acolo. Singurii oamenii care locuiesc acolo, provizoriu, sunt oamenii de ştiință care studiază regiunea. De asemenea, mii de turişti vizitează anual Antarctica.Nici o țară nu deține continentul Antarctica, nu are guvern şi nici locuitori permanenți.》Lucrurile stau diferit în Arctica, unde locuiesc aproximativ 4 milioane de oameni, potrivit Artic Science Ministeria.8 țări au teritorii în Arctica: Canada, Regatul Danemarcei (Groenlanda), Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia şi S.U.A(Alaska).🎅 O altă informație extrem de importantă este că Moş Crăciun locuieşte aproape de Polul Nord. Surse:1.https://worldoceanreview.com/en/wor-6/the-polar-regions-as-components-of-the-global-climate-system/why-it-is-so-cold-in-the-polar-regions/2.https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/south-pole/3.https://www.arcticscienceministerial.org/en/who-lives-in-the-arctic-1731.html#joiaeducationala #educatie #polulnord #culturagenerala #regiunipolare #polulsud #arctic #antarctica ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1.https://www.nationalgeographic.com
2.https://www.britannica.com/animal
3.https://www.discoverwildlife.com/
4.https://oceana.org/marine-life

*Featured image: Photo by Mike Doherty on Unsplash

 

》dacă vrei să înveți mai multe despre ororile din spatele afacerilor ce folosesc orci captive, îți recomand documentarul acesta de pe Netflix: Blackfish.

 



2 thoughts on “Curiozități despre Orci (balene ucigașe)”

Leave a Reply