10 informații interesante despre dinozauri

10 informații interesante despre dinozauri

 

 

Dinozaurii au fost animale care au trăit pe Pământ, milioane de ani în urmă.

 

1. Primii dinozauri au apărut acum circa 240 milioane de ani şi au dispărut acum circa 66 milioane de ani.  (Pământul are vârsta de aproximativ 4,5 miliarde de ani)

 

2. Unii erau erbivori (o mare parte), alții erau carnivori sau omnivori.  Cei mai mari erbivori mâncau aproximativ o tonă de plante pe zi.

 

3. Nu toți dinozaurii erau gigantici, cum sunt adesea portretizați în filme sau desene. Unii erau de mărimea unei găini sau a unui câine, pe când alții erau masivi.

 

4. Informațiile pe care oamenii le au despre dinozauri şi despre viața din cele mai vechi timpuri, au fost obținute prin intermediul fosilelor, studiate de paleontologi (anual apar informații noi).

 

5. Unii dinozauri aveau corpul acoperit de solzi, pe când alții îl aveau acoperit de pene. 

 

6. Pământul este într-o continuă schimbare şi arată diferit acum, față de cum era milioane de ani în urmă. Acum avem 7 continente, însă când primii dinozauri au apărut era un singur supercontinent masiv numit Pangaea.

 

7. Nimeni nu ştie cu exactitate cum exact au dispărut dinozaurii, dar sunt mai multe ipoteze:

 

     • cea mai larg acceptată explicație e că Pământul a fost lovit de un meteorit masiv, care a provocat o mulțime de schimbări climatice. 

     • alții suştin că erupțiile vulcanice ar fi responsabile. 

 

8. Dinozaurii au trăit în Era Mezozoică, numită şi “Epoca reptilelor”, și e împărțită în 3 perioade: Triasic, Jurasic şi Cretacic.

 

Diferiți dinozauri au trăit în perioade diferite de timp. Unele specii nu s-au întâlnit niciodată, deoarece existența lor a fost despărțită de milioane de ani.

 

9. Oamenii de ştiință spun că păsările de astăzi sunt descendenții direcți ai dinozaurilor.

 

10. Dinozaurii se înmulțeau prin ouă.

 

 

Follow me

4 days ago

Diana Breb
《 Joia Educațională 》🌌 În articolele unde am mai vorbit despre Univers, am spus că Universul ar fi ”totul!”.Universul ne include pe noi, tot ceea ce vedem și auzim, munții și oceanele, planeta noastră și toate celelalte planete din sistemul solar, Soarele și toate stelele şi planetele din Univers, asteroizii, energia, fiecare particulă, TOTUL.Nimeni nu știe și nu cred că vom ști vreodată exact cât este de mare. E greu și să-ți imaginezi mărimea Universului.🏖 Citeam, la un moment dat, că ar fi mai multe stele în Univers decât sunt particule de nisip pe întreg Pământul. Imaginați-vă asta. Mi se pare un început bun atunci când încercăm să ne imaginăm mărimea Universului.🌎🌚🌞 E greu și să ne imaginăm mărimea corpurilor cerești din sistemul nostru solar. Pentru noi, Pământul este mare, mai ales dacă îl comparăm cu Luna noastră, însă dacă ne comparăm planeta cu Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar, atunci planeta noastră nu mai pare atât de mare. Cât de mare e Jupiter? Dacă Pământul ar fi de mărimea unui bob de strugure, Jupiter ar fi de mărimea unei mingi de baschet, spune un exemplu de pe site-ul NASA. Jupiter e o planetă gigantică, dar în comparație cu Soarele, nu mai e deloc impunătoare. Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter. Și nici Soarele nu mai pare atât de mare dacă îl comparăm cu alte stele din Univers.🌌 Sistemul nostru solar, cu Soarele nostru și cele 8 planete care se învârt în jurul lui, fac parte din galaxia numită Calea Lactee (The Milky Way). Imaginează-ți un oraș imens de stele, iar noi suntem doar un punct mic, mic din ”orașul” acesta. Numai în galaxia noastră sunt cel puțin 100 de miliarde de stele, şi cel puțin 100 de miliarde de planete, potrivit NASA. Deja devine extrem de greu de imaginat, însă Universul nu se oprește aici. 🤯 Gândiți-vă că în Universul observabil sunt miliarde și miliarde de astfel de galaxii, despărțite de spații goale gigantice.Deci cât de mare e Universul? Evident că nu aveam un răspuns exact, și nici nu are rost să scriu despre estimările în ani lumină - ar face articolul mult prea greoi. E mare, imens, mult mai mare decât mintea noastră își poate imagina, și continuă să se extindă.P.S. Mai există o teorie care vorbește despre posibilitatea existenței mai multor universe, însă este doar o teorie și eu nu știu suficient despre subiectul acesta ca să pot dezvolta, însă dacă sunteți curioși, pe internet găsiți o mulțime de articole pe subiect.👉 Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.roVă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. 😁 ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

*Featured image: Photo by Amy-Leigh Barnard on Unsplash