Dinozaurii au fost animale care au trăit pe Pământ, milioane de ani în urmă.
1. Primii dinozauri au apărut acum circa 240 milioane de ani şi au dispărut acum circa 66 milioane de ani. (Pământul are vârsta de aproximativ 4,5 miliarde de ani)
2. Unii erau erbivori (o mare parte), alții erau carnivori sau omnivori. Cei mai mari erbivori mâncau aproximativ o tonă de plante pe zi.
3. Nu toți dinozaurii erau gigantici, cum sunt adesea portretizați în filme sau desene. Unii erau de mărimea unei găini sau a unui câine, pe când alții erau masivi.
4. Informațiile pe care oamenii le au despre dinozauri şi despre viața din cele mai vechi timpuri, au fost obținute prin intermediul fosilelor, studiate de paleontologi (anual apar informații noi).
5. Unii dinozauri aveau corpul acoperit de solzi, pe când alții îl aveau acoperit de pene.
6.Pământul este într-o continuă schimbare şi arată diferit acum, față de cum era milioane de ani în urmă. Acum avem 7 continente, însă când primii dinozauri au apărut era un singur supercontinent masiv numit Pangaea.
7. Nimeni nu ştie cu exactitate cum exact au dispărut dinozaurii, dar sunt mai multe ipoteze:
• cea mai larg acceptată explicație e că Pământul a fost lovit de un meteorit masiv, care a provocat o mulțime de schimbări climatice.
• alții suştin că erupțiile vulcanice ar fi responsabile.
8.Dinozaurii au trăit în Era Mezozoică, numită şi “Epoca reptilelor”, și e împărțită în 3 perioade: Triasic, Jurasic şi Cretacic.
Diferiți dinozauri au trăit în perioade diferite de timp. Unele specii nu s-au întâlnit niciodată, deoarece existența lor a fost despărțită de milioane de ani.
9. Oamenii de ştiință spun că păsările de astăzi sunt descendenții direcți ai dinozaurilor.
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala#educatie#culturagenerala... See MoreSee Less