Curiozități despre Delfini

Curiozități despre Delfini

 

Toată lumea iubeşte delfinii. Sunt animale jucăuşe, sociabile şi foarte inteligente.

 

Potrivit National Geographic, sunt 36 de specii de delfini şi trăiesc în mările şi oceanele lumii, precum şi în anumite râuri.

Unele specii sunt mici, puțin peste un metru, pe când altele, cum ar fi orcile, numite şi balene ucigaşe, pot depăşi 9 metri şi pot cântări chiar şi 9000 de kg.

 

Delfinii sunt carnivori şi se hrănesc cu diferiți peşti, calamari sau crustacee.

 

Sunt animale sociabile şi trăiesc în grupuri ce conțin zeci de membri, uneori chiar sute. Lucrează împreună atunci când vânează, au grijă de membrii bolnavi sau răniți şi cooperează pentru a scăpa de prădători.

 

Comunicare

Un delfin comunică cu ceilalți membri prin o varietate de sunete. Se folosesc de diferite sunete atunci când sunt entuziasmați, speriați, atunci când vânează sau atunci când vor să scape de un prădător.

Un lucru fascinant, descoperit de oamenii de ştiință, e că fiecare delfin pare să aibă un fluier unic, al lui, ce îl foloseşte pe viață. Îşi folosesc fluierul unic atunci când se întâlnesc, în acelaşi mod în care oamenii se folosesc de nume pentru a se identifica. Dacă un delfin îşi aude “numele”, acesta răspunde înapoi cu acelaşi sunet…un fel de “Da, eu sunt, sunt aici.”

Cum ziceam mai sus, trăiesc în grupuri de mai mulți indivizi, însă, potrivit unui studiu, aceştia formează prietenii cu unii membri cu care au interese comune. S-a observat că petrec mai mult timp cu un membru al grupului şi că preferă compania unor membrii în detrimentul altora. E fascinant cum fiecare individ este distinct. Unii pot fi ruşinoşi, alții mai îndrăzneți sau mai jucăuşi.

Capacitatea lor de a învăța diferite trucuri, folosirea uneltelor, comunicarea, empatia față de alte animale, demonstrează că sunt animale inteligente. Chiar şi cei ce studiază comportamentul delfinilor spun că încă ştim foarte puține lucruri despre aceste ființe fascinante.

 

Speranța de viață variază de la specie la specie. Unii delfini trăiesc aproximativ 20 de ani, pe când alţi, de exemplu orcile, pot depăşi vârsta de 80 de ani.

 

Despre puii de delfin şi naştere

De obicei, dau naştere la un singur pui, o dată la 3-6 ani.
Alăptat pentru un 1 an sau 2, puiul stă cu mama până pe la 3-7 ani.

După ce cresc, pot părăsi grupul din care fac parte, însă nu e ieşit din comun dacă rămân în acelaşi grup. La unele specii, femela, chiar dacă părăseşte grupul, alege o locație apropiată de mama sa.

 

Delfinii nu sunt peşti, sunt mamifere marine. Respiră prin plămâni, nu branhii şi ies mereu la suprafața apei pentru a lua aer. Spre deosebire de peşti, nu depun ouă, ci dau naştere la pui vii, au sângele cald, păr la naştere şi îşi alăptează puii.

 

Ecolocație

Un alt lucru interesant despre delfini este că au capacitatea de a folosi ecolocația. Este o modalitate prin care delfinii şi alte animale pot “vedea” cu ajutorul unor unde sonore. Ei emit câteva sunete/clicuri ce se lovesc de obiecte sau animale şi revin la delfin, sub formă de ecou. Pe baza acestor unde, delfinul poate determina distanța, dimensiunea sau viteza unui obiect.

 

Sunt ființe minunate, care, după părerea mea, ar trebui admirate doar în sălbăticie, nu în delfinarii sau alte locuri unde sunt captive. Precum majoritatea animalelor ce sunt ținute captive, delfinii devin trişti în captivitate, în spații mici, fără libertate şi folosiți exclusiv pentru distracția oamenilor, pentru poze sau pentru a face diferite trucuri. Trebuie doar un exercițiu de imaginație, pentru a înțelege că nu poate fi plăcut să fii luat cu forța din casa ta, închis într-un loc străin, unde eşti folosit doar pentru distracția oamenilor şi de unde nu poți scăpa.
Nu consider esențial pentru educația sau distracția copiilor vizitarea unor astfel de locuri. Iar copiii sunt cele mai pure ființe, dacă le explici motivele, ei vor înțelege. Nu cred că, pentru 5 minute de distracție, merită să chinuim ființe minunate. Iar astfel de afaceri se întrețin doar pentru că este cerere, altfel ar dispărea.

 

Follow me

23 hours ago

Diana Breb
~ Joia Educațională ~Pentru că mâine sărbătorim Ziua Națională a României, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre țara noastră frumoasă.🌍 România se află pe continentul numit Europa. Unul din cele 7 continente. • 🇷🇴 Câți oameni trăiesc în România Populația rezidentă a României este de 19.4 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. • 🇷🇴 Capitala țării Capitala şi cel mai mare oraş din România este Bucureşti. Cu peste 2.1 milioane de locuitori, Bucureştiul este, de departe, cel mai populat oraş din România. • 🇷🇴 Vecinii noştri Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia sunt cele 5 țări ce înconjoară România, împreună cu Marea Neagră. • 🇷🇴 Câte județe avem Țara noastră este împărțită în 41 de județe + municipiul Bucureşti. • 🇷🇴 Steagul României Steagul țării noastre este format din 3 culori. Pornind de la lance, avem albastru, galben şi roşu. • 🇷🇴 Ce sărbătorim la 1 Decembrie? În urmă cu 100 şi ceva de ani, harta țării noastre arăta diferit decât cum o ştim noi astăzi. La 1 Decembrie 1918 s-a votat, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei cu România, asta după ce anterior, în martie/aprilie 1918 a avut loc unirea cu Basarabia şi în noiembrie 1918 unirea cu provincia Bucovina. Unirea cu Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a fost astfel actul final al acestei uniri mult visate. Visul era o Românie Mare, care să unească toți românii din aceste provincii într-o singură țară. Peste 100.000 de oameni s-au adunat atunci la Alba Iulia, pentru a susține şi vota Marea Unire. • ⛰ Cel mai înalt vârf muntos Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraşului este cel mai înalt din România şi măsoară 2.544 de metri. • 🇷🇴 Delta Dunării Unul dintre cele mai minunate locuri din România, un adevărat paradis, cu peisaje unice şi mii de specii minunate de plante şi animale. Delta Dunării găzduieşte anual câteva milioane de păsări. Copiez aici o bucată dintr-un articol de pe site-ul Asociatiei Salvați Flora şi Fauna Deltei Dunării: "Este ecosistemul cu cele mai multe specii de păsări din Europa, pe timpul verii întâlnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibăresc în deltă, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarnă, peste 1 milion de gâște sălbatice, lebede, lișițe și rațe poposesc între stufuri. Delta Dunării găzduieste peste 1.830 de specii de copaci și plante și peste 2.440 de specii de insecte." • 🇷🇴 Cât de mare e România Ca suprafață, România este pe locul 64 în lume şi pe locul 12 în Europa, potrivit Worldometers.Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse: 1.https://insse.ro/cms/ro/content/rom%C3%A2nia-%C3%AEn-cifre-breviar-statistic-32.https://www.worldometers.info/geography/largest-countries-in-the-world/3.http://sosdelta.ro/de-ce-este-delta-dunarii-un-loc-unic/ Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #1decembrie #despreromania #mareaunire #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Featured image by Yale Cohen on Unsplash


Leave a Reply