Ce este un cutremur

Ce este un cutremur

 

 

Un cutremur este o mişcare intensă, o zdruncinare din scoarța Pământului.

Unele cutremure pot fi uşoare, pot chiar trece neobservate, pe când altele pot produce distrugeri în masă.

 

Scoarța Pământului este formată din plăci mari (plăci tectonice), ce se mişcă mereu, lent, independent una de cealaltă. Atunci când marginile lor se întâlnesc, se pot produce diferite fenomene, de la cutremure, la erupții vulcanice sau alte fenomene geologice.

 

Când plăcile se freacă una de cealaltă, marginile lor pot rămâne blocate. Când mişcarea plăcilor este blocată, presiunea devine prea mare, rocile se rup într-un anumit punct şi energia eliberată produce un cutremur.

Cutremurele se pot produce din mai multe motive, însă majoritatea au loc din cauza unor astfel de tensiuni.

 

Pentru a măsura severitatea cutremurelor, oamenii de ştiință apelează la diferite scări de măsurare a severității acestora.

Cu cât este mai mare numărul pe scara respectivă, cu atât mai intens e cutremurul. Un cutremur de 2 va trece, cel mai probabil, neobservat, pe când la un cutremur de 7-8, o parte din clădiri se vor dărâma şi o mulțime de alte distrugeri pot avea loc.

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Featured image: Photo by Andrew Buchanan on Unsplash


Leave a Reply