Curiozități Despre caracatițe

Curiozități Despre caracatițe

 

 

Caracatițele sunt animale acvatice, trăiesc în oceanele şi mările din jurul lumii.

 

 

Câteva informații scurte despre caracatițe:

 

     ▪︎ Au 8 brațe(nu tentacule), prevăzute cu ventuze.

     ▪︎ Au 3 inimi.

     ▪︎ Sângele lor este albastru.

     ▪︎ Sunt prădători carnivori. Mănâncă scoici, creveți, crabi, homari, peşti etc

     ▪︎ Au o speranță de viață destul de redusă. Unele specii trăiesc doar 6 luni, în timp ce altele pot ajunge la vârsta de 4-5 ani.

     ▪︎ Sunt aproximativ 300 specii de caracatițe, potrivit National Geograpfic.

 

 

Caracatițele sunt experte în camuflaj. Îşi pot schimba culoarea, foarte rapid, şi îşi pot crea diferite modele pe suprafața corpului, pentru a se asemăna mai bine cu împrejurimile sale. De asemenea, ele îşi pot schimba chiar şi forma, pentru a-şi deruta inamicii.

 

☻ O altă abilitate cunoscută a lor, de care cele mai multe caracatițele se folosesc atunci când sunt urmărite şi vor să scape de prădători, este stropirea cu un jet de cerneală, menit să deruteze prădătorii. Unele nu au această capacitate.

 

Inteligente

Caracatițele sunt considerate cele mai inteligente nevertebrate. Oamenii de ştiință au descoperit că ele pot învăța să rezolve puzzle-uri, să deschidă capace de la borcane, să evadeze din labirinturi simple, să utilizeze diferite unelte şi pot chiar recunoaşte diferite persoane.

O mare parte din neuronii lor sunt răspândiți în brațe, nu în creier. Astfel brațele pot, independent, atinge, gusta, mirosi sau mişca, fără supravegherea creierului.

 

Corpul lor nu are oase, astfel ele se pot strecura prin spații incredibil de strâmte şi pot evada dacă sunt ținute captive.

 

Sunt o mulțime de poveşti cu caracatițe din Acvarii, care evadează din bazinele lor, se cațără în alte acvarii, pentru a mânca crabi sau peşti, după care se reîntorc în acavariul lor. De asemenea, au fost cazuri în care caracatițele au învățat să stingă luminile, stropind becurile cu apă şi astfel scurtcircuitând sursa de alimentare.
Altele blocau intenționat supapele de ieşire a apei din bazine, inundând astfel încăperea.

VIDEO caracatiță evadând- https://www.dailymail.co.uk/video

 

 

Încă câteva informații

⇒ Dacă este rănită şi îşi pierde unul din brațe, acesta îi va creşte la loc, în timp.

⇒ Atât masculii, cât şi femelele, mor la câteva luni după împerechere. După împerechere, femela caută un loc ascuns, unde depune mii de ouă, pe care apoi le păzeşte obsesiv, până acestea eclozează. În lunile acestea, ea nu mănâncă şi moare la scurt timp după ce ouăle eclozează.

⇒ Toate caracatițele sunt veninoase, însă doar unele au suficient venin pentru a fi considerate periculoase pentru oameni (caracatița cu inele albastre).

 

 

Câteva specii de caracatițe

 

▪︎ Caracatița Mimic sau caracatița imitatoare, considerată maestru în deghizare.
Pe lângă abilitatea de a-şi schimba culoarea, pentru a se asemăna cu mediul înconjurător, aceasta se poate “transforma” în aproximativ 15 alte animale, pentru a scăpa de prădători.

Îşi schimbă culoarea, forma corpului, chiar şi modul în care se mişcă, pentru a imita cât mai bine.

 

Ea alege animale veninoase, pe care să le imite, pentru a fi percepută ca un potențial prădător veninos, ce ar trebui evitat.

     》Atunci când ia forma peştelui-leu(veninos), ea îşi schimbă culoarea şi forma, aranjându-şi brațele în aşa fel încât să arate ca nişte spini.
     》A fost observată imitând un şarpe veninos. Ea s-a ascuns într-o gaură, şi-a scos doar două brațe afară, imitând mişcărilor unui şarpe.

 

▪︎ Cea mai mare caracatiţă este caracatița gigant de Pacific.

În mod normal, ele cresc până la 5 metri lungime şi cântăresc aproximativ 50 kg.

Potrivit National Geographic, cea mai mare caracatiță Pacific înregistrată avea 9.1 metri lungime şi 272 de kilograme.

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook
Completări şi surse
Video camuflaj:  www.youtube.com
*Featured image by Serena Repice Lentini on UnsplashLeave a Reply