Curiozități Despre caracatițe

Curiozități Despre caracatițe

 

 

Caracatițele sunt animale acvatice, trăiesc în oceanele şi mările din jurul lumii.

 

 

Câteva informații scurte despre caracatițe:

 

     ▪︎ Au 8 brațe(nu tentacule), prevăzute cu ventuze.

     ▪︎ Au 3 inimi.

     ▪︎ Sângele lor este albastru.

     ▪︎ Sunt prădători carnivori. Mănâncă scoici, creveți, crabi, homari, peşti etc

     ▪︎ Au o speranță de viață destul de redusă. Unele specii trăiesc doar 6 luni, în timp ce altele pot ajunge la vârsta de 4-5 ani.

     ▪︎ Sunt aproximativ 300 specii de caracatițe, potrivit National Geograpfic.

 

 

Caracatițele sunt experte în camuflaj. Îşi pot schimba culoarea, foarte rapid, şi îşi pot crea diferite modele pe suprafața corpului, pentru a se asemăna mai bine cu împrejurimile sale. De asemenea, ele îşi pot schimba chiar şi forma, pentru a-şi deruta inamicii.

 

☻ O altă abilitate cunoscută a lor, de care cele mai multe caracatițele se folosesc atunci când sunt urmărite şi vor să scape de prădători, este stropirea cu un jet de cerneală, menit să deruteze prădătorii. Unele nu au această capacitate.

 

Inteligente

Caracatițele sunt considerate cele mai inteligente nevertebrate. Oamenii de ştiință au descoperit că ele pot învăța să rezolve puzzle-uri, să deschidă capace de la borcane, să evadeze din labirinturi simple, să utilizeze diferite unelte şi pot chiar recunoaşte diferite persoane.

O mare parte din neuronii lor sunt răspândiți în brațe, nu în creier. Astfel brațele pot, independent, atinge, gusta, mirosi sau mişca, fără supravegherea creierului.

 

Corpul lor nu are oase, astfel ele se pot strecura prin spații incredibil de strâmte şi pot evada dacă sunt ținute captive.

 

Sunt o mulțime de poveşti cu caracatițe din Acvarii, care evadează din bazinele lor, se cațără în alte acvarii, pentru a mânca crabi sau peşti, după care se reîntorc în acavariul lor. De asemenea, au fost cazuri în care caracatițele au învățat să stingă luminile, stropind becurile cu apă şi astfel scurtcircuitând sursa de alimentare.
Altele blocau intenționat supapele de ieşire a apei din bazine, inundând astfel încăperea.

VIDEO caracatiță evadând- https://www.dailymail.co.uk/video

 

 

Încă câteva informații

⇒ Dacă este rănită şi îşi pierde unul din brațe, acesta îi va creşte la loc, în timp.

⇒ Atât masculii, cât şi femelele, mor la câteva luni după împerechere. După împerechere, femela caută un loc ascuns, unde depune mii de ouă, pe care apoi le păzeşte obsesiv, până acestea eclozează. În lunile acestea, ea nu mănâncă şi moare la scurt timp după ce ouăle eclozează.

⇒ Toate caracatițele sunt veninoase, însă doar unele au suficient venin pentru a fi considerate periculoase pentru oameni (caracatița cu inele albastre).

 

 

Câteva specii de caracatițe

 

▪︎ Caracatița Mimic sau caracatița imitatoare, considerată maestru în deghizare.
Pe lângă abilitatea de a-şi schimba culoarea, pentru a se asemăna cu mediul înconjurător, aceasta se poate “transforma” în aproximativ 15 alte animale, pentru a scăpa de prădători.

Îşi schimbă culoarea, forma corpului, chiar şi modul în care se mişcă, pentru a imita cât mai bine.

 

Ea alege animale veninoase, pe care să le imite, pentru a fi percepută ca un potențial prădător veninos, ce ar trebui evitat.

     》Atunci când ia forma peştelui-leu(veninos), ea îşi schimbă culoarea şi forma, aranjându-şi brațele în aşa fel încât să arate ca nişte spini.
     》A fost observată imitând un şarpe veninos. Ea s-a ascuns într-o gaură, şi-a scos doar două brațe afară, imitând mişcărilor unui şarpe.

 

▪︎ Cea mai mare caracatiţă este caracatița gigant de Pacific.

În mod normal, ele cresc până la 5 metri lungime şi cântăresc aproximativ 50 kg.

Potrivit National Geographic, cea mai mare caracatiță Pacific înregistrată avea 9.1 metri lungime şi 272 de kilograme.

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook
Completări şi surse
Video camuflaj:  www.youtube.com
*Featured image by Serena Repice Lentini on UnsplashLeave a Reply