Despre cameleoni

Despre cameleoni

 

Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante.

 

Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați, sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură.

 

👁👁 Un alt lucru interesant despre aceste reptile, este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.
Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate.

 

👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor.

 

🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.

 

🍽🦟🦗 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare.

 

🥚 Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle.

 

🏝  Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar.

 

📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson’s chameleon).

 

Surse

1. https://www.britannica.com/a
2. https://www.chameleonschool.com
3. https://www.irishtimes.com/news
4. https://www.chameleonschool.com/c

Featured image: Photo by Pierre Bamin on Unsplash

 

♥ Vă aştept joia viitoare, cu un nou subiect educațional.

 1 thought on “Despre cameleoni”

Leave a Reply