Despre căluții de mare

Despre căluții de mare

 

 

 

Căluții de mare sunt peşti mici, cu toate că la prima vedere poate nu i-ai include în această categorie, datorită aspectului lor unic.

 

Masculul poartă sarcina 

Pe lângă aspectul lor distinct, eu aş mai zice că cel mai surprinzător lucru la aceste animale este faptul că masculul este cel care poartă sarcina şi dă naştere puilor.

💃🕺 După un proces unic al lor de curtare, un fel de dans între mascul şi femelă, timp în care îşi împletesc cozile, se învârt şi înoată aşa, apropiați, prinşi într-un ritual de dans, femela depune zeci, sau chiar sute de ouă, într-un sac special din corpul masculului. Masculul fertilizează ouăle şi le poartă până când acestea sunt suficient de dezvoltate şi puii sunt gata să-şi facă intrarea în lume.

📽 Ataşez mai jos un link de la o filmare, cu momentul când un mascul dă naştere puilor. E chiar interesant!

 

Pe scurt despre branhii 

La fel ca toți peştii, şi căluții de mare respiră prin branhii.

Pentru a putea respira sub apă, peştii au organe respiratorii numite branhii.

Peştii îşi folosesc branhiile pentru a extrage oxigen din apă, la fel cum noi, oamenii, avem nevoie de plămâni pentru a extrage oxigen din aer.

 

Cu ce se hrănesc 

Căluții de mare sunt animale carnivore şi se hrănesc cu crustacee mici şi plancton.

Când te uiți la ei şi îi vezi aşa micuți, nu te-ai gândi că ar fi prea mâncăcioşi, însă potrivit National Geographic, aceştia pot consuma şi 3000 de creveți micuți pe zi.

Un adult mănâncă de 30-50 de ori pe zi, potrivit The Sea Horse Trust.

 

Camuflaj şi vedere foarte bună

Nu sunt ei cei mai buni înotători, din contră, stau foarte prost la capitolul acesta, însă au alte caracteristici care îi ajută să se ferească de prădători.

🎨 Căluții de mare sunt experți în a se camufla şi îşi pot schimba culoarea foarte rapid şi din diverse motive. De exemplu: ei fac asta pentru a imita mediul înconjurător, atunci când se ascund de un prădător sau atunci când vânează, dar şi ca o metodă de comunicare cu femela, în timpul procesului de curtare. Mai sunt şi alte motive.

👁👁 Un alt punct forte al căluților de mare este vederea lor bună. Ei văd foarte bine şi îşi pot mişca ochii în direcții diferite, potrivit Sea Horse Trust. Asta înseamnă că îşi pot ținți potențiala hrană cu ochiul stâng, în timp ce cu ochiul drept se pot uita de prădători.

 

Cât sunt de mari

Potrivit National Geographic, căluții de mare pot măsura între aproximativ 1.5 cm şi 35 cm, depinde de specie.

🍌🥜 Copiii rețin astfel de informații mai bine dacă le dați exemple concrete. Le puteți spune că unii căluți de mare sunt de mărimea unei migdale, pe când alții pot fi de mărimea unei banane sau chiar mai mari.

 

 

Încă câteva informații scurte

■ În general, ei se împerechează pe viață.

■ Trăiesc între 1 şi 5 ani, potrivit National Geographic.

■ Sunt aproximativ 54 de specii recunoscute de căluți de mare, potrivit The Seahorse Trust.

■ Îşi folosesc coada pentru a se agăța de lucruri şi pot chiar apuca obiecte cu coada lor.

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

 

📽🎬 Filmarea cu naşterea puilor: https://youtu.be/b_nEA3dtOZs

 

Surse

1.https://www.nationalgeographic.com
2.https://www.theseahorsetrust.org
3.https://www.britannica.com/animal/

*Featured image: Photo by Val Pierce on Unsplash

 



Leave a Reply