Despre căluții de mare

Despre căluții de mare

 

 

 

Căluții de mare sunt peşti mici, cu toate că la prima vedere poate nu i-ai include în această categorie, datorită aspectului lor unic.

 

Masculul poartă sarcina 

Pe lângă aspectul lor distinct, eu aş mai zice că cel mai surprinzător lucru la aceste animale este faptul că masculul este cel care poartă sarcina şi dă naştere puilor.

💃🕺 După un proces unic al lor de curtare, un fel de dans între mascul şi femelă, timp în care îşi împletesc cozile, se învârt şi înoată aşa, apropiați, prinşi într-un ritual de dans, femela depune zeci, sau chiar sute de ouă, într-un sac special din corpul masculului. Masculul fertilizează ouăle şi le poartă până când acestea sunt suficient de dezvoltate şi puii sunt gata să-şi facă intrarea în lume.

📽 Ataşez mai jos un link de la o filmare, cu momentul când un mascul dă naştere puilor. E chiar interesant!

 

Pe scurt despre branhii 

La fel ca toți peştii, şi căluții de mare respiră prin branhii.

Pentru a putea respira sub apă, peştii au organe respiratorii numite branhii.

Peştii îşi folosesc branhiile pentru a extrage oxigen din apă, la fel cum noi, oamenii, avem nevoie de plămâni pentru a extrage oxigen din aer.

 

Cu ce se hrănesc 

Căluții de mare sunt animale carnivore şi se hrănesc cu crustacee mici şi plancton.

Când te uiți la ei şi îi vezi aşa micuți, nu te-ai gândi că ar fi prea mâncăcioşi, însă potrivit National Geographic, aceştia pot consuma şi 3000 de creveți micuți pe zi.

Un adult mănâncă de 30-50 de ori pe zi, potrivit The Sea Horse Trust.

 

Camuflaj şi vedere foarte bună

Nu sunt ei cei mai buni înotători, din contră, stau foarte prost la capitolul acesta, însă au alte caracteristici care îi ajută să se ferească de prădători.

🎨 Căluții de mare sunt experți în a se camufla şi îşi pot schimba culoarea foarte rapid şi din diverse motive. De exemplu: ei fac asta pentru a imita mediul înconjurător, atunci când se ascund de un prădător sau atunci când vânează, dar şi ca o metodă de comunicare cu femela, în timpul procesului de curtare. Mai sunt şi alte motive.

👁👁 Un alt punct forte al căluților de mare este vederea lor bună. Ei văd foarte bine şi îşi pot mişca ochii în direcții diferite, potrivit Sea Horse Trust. Asta înseamnă că îşi pot ținți potențiala hrană cu ochiul stâng, în timp ce cu ochiul drept se pot uita de prădători.

 

Cât sunt de mari

Potrivit National Geographic, căluții de mare pot măsura între aproximativ 1.5 cm şi 35 cm, depinde de specie.

🍌🥜 Copiii rețin astfel de informații mai bine dacă le dați exemple concrete. Le puteți spune că unii căluți de mare sunt de mărimea unei migdale, pe când alții pot fi de mărimea unei banane sau chiar mai mari.

 

 

Încă câteva informații scurte

■ În general, ei se împerechează pe viață.

■ Trăiesc între 1 şi 5 ani, potrivit National Geographic.

■ Sunt aproximativ 54 de specii recunoscute de căluți de mare, potrivit The Seahorse Trust.

■ Îşi folosesc coada pentru a se agăța de lucruri şi pot chiar apuca obiecte cu coada lor.

 

 

 

📽🎬 Filmarea cu naşterea puilor: https://youtu.be/b_nEA3dtOZs

 

Surse

1.https://www.nationalgeographic.com
2.https://www.theseahorsetrust.org
3.https://www.britannica.com/animal/

*Featured image: Photo by Val Pierce on Unsplash

 

 

♥  Vă aştept joia viitoare, cu un nou subiect educațional.  ♥



Leave a Reply