Curiozități Despre Berze

Curiozități Despre Berze

 

 

 

Una dintre cele mai cunoscute păsări de la noi e barza albă, poate şi din cauză că îşi face cuibul în apropierea oamenilor. 

 

Îi admirăm mereu cuiburile mari, făcute în vârful stâlpilor de electricitate, pe acoperişul sau hornurile caselor (mai rar) şi ne uităm, la fel cum o făceam şi când eram copii, cu admirație, dacă avem norocul să le zărim în cuibul lor.
Îmi amintesc cum, atunci când mergeam la bunici, eu cu sora mea ne uitam atente pe geamul maşinii, în speranța că vom zări berzele.

 

Berzele sunt păsări migratoare, ce sosesc în România în primăvară, în martie-aprilie şi pleacă prin august-septembrie, pentru a ierna în Africa.

 

O mare variete de păsări migrează spre zone mai calde, atunci când temperaturile scad şi sursele de hrană devin mai limitate.

 

 

E destul de uşor de recunoscut, cu picioarele ei lungi, subțiri şi roşii, ciocul lung şi roşu şi pene predominant albe, cu negru pe aripi.

 

 

La fel ca toate păsările, berzele se înmulțesc prin ouă. Femela depune între 3 şi 5 ouă şi ambii părinți participă la clocirea lor.

 

Îşi contruiesc cuiburi uriaşe, folosind ramuri, bețe sau alte materiale adunate şi revin deseori la acelaşi cuib, reparând sau continuând contrucția cuibului.

 

În România sunt 5400 de cuiburi de barză albă numărate, potrivit SOR ( Societatea Ornitologica Română).

 

 

Barza este o pasăre carnivoră. Se hrăneşte cu insecte mari, şoareci, broaşte, râme, peşti, şerpi etc.

 

Lungimea corpului lor este de 95-110 cm şi cântăreşte, în medie, între 2.4 – 4.4 kg, potrivit SOR.

 

Barza albă este tare îndrăgită de oameni şi s-au inventat o mulțime de poveşti cu ea, de la cunoscuta poveste că barza aduce copiii, la povestea că dacă îşi face cuibul în aproprierea casei tale vei avea noroc.

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. https://www.euronatur.org/en
2. https://www.sor.ro/toti-pentru-berze
3. http://pasaridinromania.sor.ro/Barza
*www.britannica.com/animal

Featured image: Photo by Lenka Žigon on Unsplash

 

În timp ce căutam informații despre numărul cuiburilor din România, am dat peste textul de mai jos. O inițiativă Enel de admirat! Felicitări Enel şi SOR! 
Vă recomand descărcați aplicația “Uite, barza!”, ce are ca scop numărarea berzelor şi protejarea lor.

 

Android: https://play.google.com/store/

iOS: https://apps.apple.com/us/app

 

“Orice persoană care are un smartphone poate descărca aplicația. Când ajunge la un cuib de barză, pornește funcția de localizare și aplicația, apoi completează câmpurile cerute – număr de păsări prezente, pe ce fel de construcție se află cuibul, dacă este sau un în pericol. Aplicația va cere o fotografie și va prelua coordonatele gps. Cuiburile sunt verificate, validate și apoi introduse în baza de date, cu un semnal de alarmă la cele care se află în pericol. Aceste informații sunt apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, iar ei vor interveni pentru a amplasa cuiburi artificiale acolo unde cuibul se află în pericol de ardere sau poate afecta rețeaua.”- Societatea Ornitologică Română

“Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.”-SOR

 

Mai pe larg despre subiect: https://www.sor.ro/toti2 thoughts on “Curiozități Despre Berze”

Leave a Reply