Curiozități Despre Berze
Una dintre cele mai cunoscute păsări de la noi e barza albă, poate şi din cauză că îşi face cuibul în apropierea oamenilor.
Îi admirăm mereu cuiburile mari, făcute în vârful stâlpilor de electricitate, pe acoperişul sau hornurile caselor (mai rar) şi ne uităm, la fel cum o făceam şi când eram copii, cu admirație, dacă avem norocul să le zărim în cuibul lor.
Îmi amintesc cum, atunci când mergeam la bunici, eu cu sora mea ne uitam atente pe geamul maşinii, în speranța că vom zări berzele.
Berzele sunt păsări migratoare, ce sosesc în România în primăvară, în martie-aprilie şi pleacă prin august-septembrie, pentru a ierna în Africa.
O mare variete de păsări migrează spre zone mai calde, atunci când temperaturile scad şi sursele de hrană devin mai limitate.
E destul de uşor de recunoscut, cu picioarele ei lungi, subțiri şi roşii, ciocul lung şi roşu şi pene predominant albe, cu negru pe aripi.
La fel ca toate păsările, berzele se înmulțesc prin ouă. Femela depune între 3 şi 5 ouă şi ambii părinți participă la clocirea lor.
Îşi contruiesc cuiburi uriaşe, folosind ramuri, bețe sau alte materiale adunate şi revin deseori la acelaşi cuib, reparând sau continuând contrucția cuibului.
În România sunt 5400 de cuiburi de barză albă numărate, potrivit SOR ( Societatea Ornitologica Română).
Barza este o pasăre carnivoră. Se hrăneşte cu insecte mari, şoareci, broaşte, râme, peşti, şerpi etc.
Lungimea corpului lor este de 95-110 cm şi cântăreşte, în medie, între 2.4 – 4.4 kg, potrivit SOR.
Barza albă este tare îndrăgită de oameni şi s-au inventat o mulțime de poveşti cu ea, de la cunoscuta poveste că barza aduce copiii, la povestea că dacă îşi face cuibul în aproprierea casei tale vei avea noroc.
Follow me
1 week ago
Surse
1. https://www.euronatur.org/en
2. https://www.sor.ro/toti-pentru-berze
3. http://pasaridinromania.sor.ro/Barza
*www.britannica.com/animal
Featured image: Photo by Lenka Žigon on Unsplash
În timp ce căutam informații despre numărul cuiburilor din România, am dat peste textul de mai jos. O inițiativă Enel de admirat! Felicitări Enel şi SOR!
Vă recomand descărcați aplicația “Uite, barza!”, ce are ca scop numărarea berzelor şi protejarea lor.
Android: https://play.google.com/store/
iOS: https://apps.apple.com/us/app
“Orice persoană care are un smartphone poate descărca aplicația. Când ajunge la un cuib de barză, pornește funcția de localizare și aplicația, apoi completează câmpurile cerute – număr de păsări prezente, pe ce fel de construcție se află cuibul, dacă este sau un în pericol. Aplicația va cere o fotografie și va prelua coordonatele gps. Cuiburile sunt verificate, validate și apoi introduse în baza de date, cu un semnal de alarmă la cele care se află în pericol. Aceste informații sunt apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, iar ei vor interveni pentru a amplasa cuiburi artificiale acolo unde cuibul se află în pericol de ardere sau poate afecta rețeaua.”- Societatea Ornitologică Română
“Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.”-SOR
Mai pe larg despre subiect: https://www.sor.ro/toti
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.