Curiozități Despre Berze

Curiozități Despre Berze

 

 

 

Una dintre cele mai cunoscute păsări de la noi e barza albă, poate şi din cauză că îşi face cuibul în apropierea oamenilor. 

 

Îi admirăm mereu cuiburile mari, făcute în vârful stâlpilor de electricitate, pe acoperişul sau hornurile caselor (mai rar) şi ne uităm, la fel cum o făceam şi când eram copii, cu admirație, dacă avem norocul să le zărim în cuibul lor.
Îmi amintesc cum, atunci când mergeam la bunici, eu cu sora mea ne uitam atente pe geamul maşinii, în speranța că vom zări berzele.

 

Berzele sunt păsări migratoare, ce sosesc în România în primăvară, în martie-aprilie şi pleacă prin august-septembrie, pentru a ierna în Africa.

 

O mare variete de păsări migrează spre zone mai calde, atunci când temperaturile scad şi sursele de hrană devin mai limitate.

 

 

E destul de uşor de recunoscut, cu picioarele ei lungi, subțiri şi roşii, ciocul lung şi roşu şi pene predominant albe, cu negru pe aripi.

 

 

La fel ca toate păsările, berzele se înmulțesc prin ouă. Femela depune între 3 şi 5 ouă şi ambii părinți participă la clocirea lor.

 

Îşi contruiesc cuiburi uriaşe, folosind ramuri, bețe sau alte materiale adunate şi revin deseori la acelaşi cuib, reparând sau continuând contrucția cuibului.

 

În România sunt 5400 de cuiburi de barză albă numărate, potrivit SOR ( Societatea Ornitologica Română).

 

 

Barza este o pasăre carnivoră. Se hrăneşte cu insecte mari, şoareci, broaşte, râme, peşti, şerpi etc.

 

Lungimea corpului lor este de 95-110 cm şi cântăreşte, în medie, între 2.4 – 4.4 kg, potrivit SOR.

 

Barza albă este tare îndrăgită de oameni şi s-au inventat o mulțime de poveşti cu ea, de la cunoscuta poveste că barza aduce copiii, la povestea că dacă îşi face cuibul în aproprierea casei tale vei avea noroc.

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. https://www.euronatur.org/en
2. https://www.sor.ro/toti-pentru-berze
3. http://pasaridinromania.sor.ro/Barza
*www.britannica.com/animal

Featured image: Photo by Lenka Žigon on Unsplash

 

În timp ce căutam informații despre numărul cuiburilor din România, am dat peste textul de mai jos. O inițiativă Enel de admirat! Felicitări Enel şi SOR! 
Vă recomand descărcați aplicația “Uite, barza!”, ce are ca scop numărarea berzelor şi protejarea lor.

 

Android: https://play.google.com/store/

iOS: https://apps.apple.com/us/app

 

“Orice persoană care are un smartphone poate descărca aplicația. Când ajunge la un cuib de barză, pornește funcția de localizare și aplicația, apoi completează câmpurile cerute – număr de păsări prezente, pe ce fel de construcție se află cuibul, dacă este sau un în pericol. Aplicația va cere o fotografie și va prelua coordonatele gps. Cuiburile sunt verificate, validate și apoi introduse în baza de date, cu un semnal de alarmă la cele care se află în pericol. Aceste informații sunt apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, iar ei vor interveni pentru a amplasa cuiburi artificiale acolo unde cuibul se află în pericol de ardere sau poate afecta rețeaua.”- Societatea Ornitologică Română

“Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.”-SOR

 

Mai pe larg despre subiect: https://www.sor.ro/toti2 thoughts on “Curiozități Despre Berze”

Leave a Reply