Află mai multe despre arici

Află mai multe despre arici

 

 

Ariciul este un mamifer mic şi foarte îndrăgit, în ciuda aspectului său țepos. 😊

 

🦔 Aricii se hrănesc cu diferite insecte, râme, păianjeni şi melci. Mai rar, ei consumă ouă de păsări, şoareci, şopârle, şerpi, broaşte, sau chiar fructe. Dieta lor diferă puțin în funcție de specie. După cum poți observa, aricii nu sunt pretențioși deloc atunci când vine vorba de măncare. Uneori, când mai poposesc prin grădinile oamenilor, se mai servesc şi din mâncarea pisicilor sau a câinilor.

 

Au un mod ingenios de a se proteja de prădători. Atunci când este atacat, ariciul se strânge într-o bilă…o bilă plină de spini, pe toate părțile. Cine ar vrea să ia o muşcătură din aşa ceva, nu? Tot în poziția asta şi dorm.

 

Sunt animale solitare, cu excepția perioadelor de împerechere, sau în săptămânile în care femela are grijă de pui.

Femela dă naştere la 4-5 pui, în medie, iar aceştia sunt alăptați.

Uneori, dacă se simte amenințată, sau dacă cuibul e deranjat de către alte animale, femela îşi mănâncă puii. Alteori, doar îi mută într-un alt loc.

Masculul nu participă deloc la creşterea puilor.

 

Sunt ființe nocturne, dar se mai întâmplă să iasă şi ziua din ascunzătoare. De obicei, dorm pe timpul zilei, ascunşi în cuiburile lor, şi vânează noaptea. Dacă avem norocul să-i vedem, cel mai probabil va fi pe timpul noptii (vă recomand să-i admirați doar, nu-i atingeți, sunt fricoşi şi nu cred că le place să fie deranjați).

Au fost identificate 15 specii de arici şi îi găsim în diferite locații din lume, potrivit Britannica.

 

Cum ziceam mai sus, aricii sunt mamifere. Aceste animale au sânge cald, păr, îşi alăptează puii şi majoritatea dau naştere la pui vii. Şi noi, oamenii, suntem mamifere. 🤱🐄🦊🐒🐕🦔🐇🐈🐎

 

 

Aricii hibernează

La fel ca multe alte animale, în perioadele cu temperaturi scăzute, unele specii de arici hibernează.

 

Pe la sfârşitul verii, ei încep să se pregătească de hibernare. Consumă mai multă hrană, pentru a-şi face depozite de grăsime.

 

Hibernarea nu este un simplu somn, este o stare de letargie profundă, când metabolismul este încetinit.💤

 

Pentru a economisi energie, temperatura corpului lor scade, iar bătăile inimii şi respirația se reduc. În felul acesta, ei pot supraviețui perioade îndelungate, fără să mănânce. Se pot trezi ocazional, pentru o scurtă perioadă, pentru a mânca ceva sau pentru a se muta în altă parte.

 

Aricii hibernează de prin octombrie/noiembrie, până când vremea începe să se mai încălzească, adică sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

 

Te-ai întrebat câți spini au aricii?

Un arici adult are, în medie, între 5000 şi 7000 de spini, potrivit The British Hedgehog Preservation Society.

 

Au un simț al mirosului foarte dezvoltat

Aricii se folosesc de auz şi miros pentru a se ghida şi pentru a-şi căuta hrană. Ei nu văd prea bine.

 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. www.britannica.com

2. www.britishhedgehogs.org.uk

3. www.hedgehogstreet.org

Featured image: Photo by Dušan Smetana on Unsplash

 

 

 Leave a Reply