Află mai multe despre arici

Află mai multe despre arici

 

 

Ariciul este un mamifer mic şi foarte îndrăgit, în ciuda aspectului său țepos. 😊

 

🦔 Aricii se hrănesc cu diferite insecte, râme, păianjeni şi melci. Mai rar, ei consumă ouă de păsări, şoareci, şopârle, şerpi, broaşte, sau chiar fructe. Dieta lor diferă puțin în funcție de specie. După cum poți observa, aricii nu sunt pretențioși deloc atunci când vine vorba de măncare. Uneori, când mai poposesc prin grădinile oamenilor, se mai servesc şi din mâncarea pisicilor sau a câinilor.

 

Au un mod ingenios de a se proteja de prădători. Atunci când este atacat, ariciul se strânge într-o bilă…o bilă plină de spini, pe toate părțile. Cine ar vrea să ia o muşcătură din aşa ceva, nu? Tot în poziția asta şi dorm.

 

Sunt animale solitare, cu excepția perioadelor de împerechere, sau în săptămânile în care femela are grijă de pui.

Femela dă naştere la 4-5 pui, în medie, iar aceştia sunt alăptați.

Uneori, dacă se simte amenințată, sau dacă cuibul e deranjat de către alte animale, femela îşi mănâncă puii. Alteori, doar îi mută într-un alt loc.

Masculul nu participă deloc la creşterea puilor.

 

Sunt ființe nocturne, dar se mai întâmplă să iasă şi ziua din ascunzătoare. De obicei, dorm pe timpul zilei, ascunşi în cuiburile lor, şi vânează noaptea. Dacă avem norocul să-i vedem, cel mai probabil va fi pe timpul noptii (vă recomand să-i admirați doar, nu-i atingeți, sunt fricoşi şi nu cred că le place să fie deranjați).

Au fost identificate 15 specii de arici şi îi găsim în diferite locații din lume, potrivit Britannica.

 

Cum ziceam mai sus, aricii sunt mamifere. Aceste animale au sânge cald, păr, îşi alăptează puii şi majoritatea dau naştere la pui vii. Şi noi, oamenii, suntem mamifere. 🤱🐄🦊🐒🐕🦔🐇🐈🐎

 

 

Aricii hibernează

La fel ca multe alte animale, în perioadele cu temperaturi scăzute, unele specii de arici hibernează.

 

Pe la sfârşitul verii, ei încep să se pregătească de hibernare. Consumă mai multă hrană, pentru a-şi face depozite de grăsime.

 

Hibernarea nu este un simplu somn, este o stare de letargie profundă, când metabolismul este încetinit.💤

 

Pentru a economisi energie, temperatura corpului lor scade, iar bătăile inimii şi respirația se reduc. În felul acesta, ei pot supraviețui perioade îndelungate, fără să mănânce. Se pot trezi ocazional, pentru o scurtă perioadă, pentru a mânca ceva sau pentru a se muta în altă parte.

 

Aricii hibernează de prin octombrie/noiembrie, până când vremea începe să se mai încălzească, adică sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

 

Te-ai întrebat câți spini au aricii?

Un arici adult are, în medie, între 5000 şi 7000 de spini, potrivit The British Hedgehog Preservation Society.

 

Au un simț al mirosului foarte dezvoltat

Aricii se folosesc de auz şi miros pentru a se ghida şi pentru a-şi căuta hrană. Ei nu văd prea bine.

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. www.britannica.com

2. www.britishhedgehogs.org.uk

3. www.hedgehogstreet.org

Featured image: Photo by Dušan Smetana on Unsplash

 

 

 Leave a Reply