CRED în coronavirus, port mască (și nu, nu sunt nici panicoasă, nici plătită) și cred că și tu ar trebui să porți.

CRED în coronavirus, port mască (și nu, nu sunt nici panicoasă, nici plătită) și cred că și tu ar trebui să porți.
 
Trăim vremuri ciudate și urâte, că o altă descriere nu-mi vine acum. Nici unul dintre noi nu ne-am confruntat cu o astfel de situație, până acum. Purtam o discuție zilele trecute cu o persoană dragă mie, în care încercam să îi explic, prin telefon, de ce e important să purtăm mască (în spații închise, aglomerate), iar pe moment pur și simplu nu amgăsit  suficiente argumente pentru a o convinge. Imediat după ce am ajuns acasă, am deschis laptopul și mi-am petrecut restul zilei căutând articole din reviste medicale sau de pe diferite pagini, cu părerea medicilor/a specialiștilor despre subiect.
 
Nu mă gândisem până atunci să fac asta, deoarece nu am stat, nici măcar o secundă, să mă gândesc la posibilitatea de a nu purta mască, după ce am aflat că ea ne ajută să ne ferim de virus și împiedică răspândirea virusului, într-un procentaj destul de mare. Ele nu sunt 100% eficiente, dar purtarea măștilor scade riscul de răspândire. Cum ziceam mai sus, eu nu m-am gândit, dar persoane dragi mie, oameni faini și inteligenți, au semne de întrebare în legătură cu măștile…de aceea m-am decis să scriu articolul acesta.
 
Eu una sunt chiar fericită să o port, să pot contribui și eu cu ceva în nebunia asta. Asta nu înseamnă că mi-e mereu confortabila, NU! Aș prefera să dispară odată virusul ăsta, dar realitatea e că virusul e aici cu noi, că vrem, că nu vrem. Mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc, dar nu mi-am pus problema de a nu o purta, sau de a o purta în batjocură, doar să fie acolo. Nu o port pentru că e obligatoriu, o port pentru că e ”the right thing to do!”. Nu mă revolt, nu comentez, pentru că înțeleg bine că e datoria mea, ca om bun în societate, să mă gândesc și la alții. Confortul meu e net inferior, în fața sănătății unei alte persoane. Eu, decât să fiu responsabilă de răspândirea virusului și de îmbolnăvirea chiar și a unei persoane, prefer să port masca asta chiar și cinci ani. E un efort mic, comparativ cu viața unei alte persoane.
 
Toți medicii, specialiști pe diferite domenii (boli infecțioase, boli ale plămânilor etc.) din articolele ce le-am citit, spuneau în unanimitate că măștile sunt sigure, atât pentru adulți cât şi pentru copiii de 2 ani sau peste, că nu te afectează cu nimic, că ei la rândul lor le poarta de ani de zile, cu mult înainte să apară pandemia și nici unul nu a pățit nimic. Spun că măștile nu afectează cantitatea de oxigen și nici nu cresc nivelul de CO2. Tot ei spun că, da, măștile nu sunt mereu confortabile, până te obișnuiești cu ele, că îți dau senzația de supraîncălzire și astfel te face să te simți inconfortabil. Dar de când naiba punem confortul mai presus decât viața unor oameni?
 
Iar dacă chiar suntem atât de lipsiți de empatie, atunci poate că repornirea economiei ne motivează mai bine. A nu purta mască, atunci când suntem în jurul altora, nu face decât să agravează pandemia și, în consecință, agravează și efectele economice. Poate repornirea economiei te face să porți mască măcar!?
 
 
Cum să te revolți că trebuie și tu să participi, cu un mic gest, la oprirea unei pandemii, ce până în momentul acesta, când scriu eu articolul, a ucis 792,000 de persoane. Orașul Timișoara, Oradea și Ploiești, împreună, au aproximativ atâția locuitori. Stai puțin și te gândește la numărul ăsta, la numărul de mame pierdute și persoane marcate. Nu mai trăim în junglă, izolați, de capul nostru, ci trăim într-o societate, între oameni. Lumea asta modernă vine cu o mulțime de beneficii, dar și responsabilități și reguli. Nu poți și nu ar trebui să faci tot ce te taie capul, indiferent de consecințe și fără să te gândești la cei din jur. Nu e normal! Nu vine să te salveze nimeni, să ia virusul cu mâna și să-l facă să dispară.
 
 
Da, ar trebui să avem politicieni mai competenți, să fie capabili de a lua decizii mai bune pentru populație, să-i ajute financiar pe cei în dificultate, să fie mai transparenți și să știe comunica mai bine, dar sunt proști, așa i-am ales. Ar trebui să avem și un sistem medical mai bun, dar din păcate nu-l avem, și virusul e deja aici, deci nu mai avem ce face, decât să ne protejăm unii pe alții.
 
Pentru prima data, nu mai poate să te doară în cot de vecinii tăi, pentru că acum viața ta și a lor depinde de micile reguli ce le aplicați, sau nu, în comunitatea voastră.
 
 
Nu e normal, ba chiar e groaznic şi egoist să spui “Poi eu sunt tânăr şi sănătos, nu pățesc nimic dacă iau virusul.”. În primul rând, nu ai garanția asta, că doar au mai fost şi tineri sănătoşi ce au murit. În al doilea rând, dacă te îmbolnăveşti, chiar dacă tu vei face o formă uşoară, cei din jurul tău pe care i-ai infectat, pot face o formă urâta a virusului şi pot chiar muri, doar pentru că eşti tu inconştient. Normal ar fi să-ți pese şi de cei din jur, în special de cei vulnerabili, ce au alte boli şi au organismul slăbit.
 
 
Mulți vin și spun că ”Ăia de au murit de COVID19, aveau oricum și alte boli…”. Aproape mă bufneşte plânsul cât aud/văd atâta lipsă de empatie. Toți am avut măcar o persoană dragă ce a murit din cauza cancerului sau ce se luptă acum cu boala asta urâtă. Cum poți să vii tu acum și să spui, nonșalant, că oamenii ăia ce au murit de coronavirus aveam și alte boli? Bine mă, DA! Mulți dintre ei aveau și alte boli dar coronavirusul le-a pus capac. Cu bolile astea (cancer, diabet, boli de inimă etc.) de care tot zici tu, poate mai trăiau ani de zile. Și chiar dacă mai aveau de trăit numai șase luni, și coronavirusul le-a luat și asta, ai tu idee ce însemnă șase luni cu o persoană dragă? Ce n-ai da să mai ai șase luni cu o persoană dragă ție, să te mai poți bucura și câteva luni de ea.
 
Și acum, revenind la mască, ești conștient că tu poți fi responsabil de moartea unei mame, a unui tată sau a unui bunic? Tu singur, om simplu, poți aduce tragedie într-o famile. Doar pentru simplu motiv că te-ai decis că masca ți-e inconfortabilă. Masca nu ne protejează în totalitate, însă atunci când nu putem ține distanță între noi şi alți oameni, masca e singura soluție de a mai diminua riscul de răspândire.
 
 
Virusului ăsta nu-i pasă dacă tu crezi sau nu crezi în el, dacă ești inteligent sau prost, român sau german, nu-i pasă de problemele tale sau de libertatea ta. Nu-i pasă că ți-e frică de el sau că te bați cu pumnii în piept că el nu există. Virusul ăsta UCIDE, că-ți convine ție sau nu, și nu, nu e o simplă gripă.
 

 

Photo sources:

  1. Featured image: Image created by Natalia Lopes. Submitted for United Nations Global.
  2. Image created by Sarah Goldbart. Submitted for United Nations Global. Unsplash.


Leave a Reply