De ce ”gras” nu ar trebui să fie un cuvânt rău și de ce nu mă deranjează dacă cineva mă face ”grasă”.

De ce  ”gras” nu ar trebui să fie un cuvânt rău și de ce nu mă deranjează dacă cineva mă face ”grasă”.

 

                                                               

 

Nu am fost niciodată slabă, mai ales dacă mă compari cu un model de pe coperta unei reviste celebre. Nu o dată mi s-a aruncat eticheta de ”ești grasă”, direct sau indirect, iar de când sunt mai activă online, primesc adesea astfel de comentarii. Cuvinte folosite clar cu intenția de a insulta, deși nici măcar nu cred că pot fi considerată grasă, nu că ar fi nimic rău în asta. Comentariile acestea sunt folosite ca o armă, cu scopul de te face să te simți mic, fără valoare, însă adevărul e că pe mine nu mă mai deranjează deloc dacă cineva mă face ”grasă”, cu toate că mulți ani am fost îngrozită de cuvântul acesta.

 

Adică, de ce ar trebui să mă simt jignită? De ce, a fi gras, ar trebui să fie ceva rău? Pentru că nu mă încadrez într-un model standard stabilit de societatea asta bolnavă? Societate care a creat vreo 2-3 tipuri de corpuri ”ideale”, și astea ar trebui să fie de ajuns pentru cei aproape 8 miliarde de oameni câți suntem acum pe planeta asta. De ce ”gras” ar trebui să fie ceva rău? De ce trebuie să fie diferit de înalt, brunet, sau alte descrieri? Nu cred că valoarea sau frumusețea unei persoane stă în numărul de kilograme pe care îl are într-un anume moment…da, știu că sună banală fraza asta.

 

Realitatea e că, societatea ne-a învățat să venerăm corpurile de tipul ”90-60-90”, care, da, sunt absolut superbe! Însă nu sunt singurele corpuri frumoase. Cum ziceam mai sus, suntem aproape 8 miliarde de oameni în lume, cu personalități diferite, culturi diferite și corpuri diferite. Cine a venit cu ideea tâmpită că doar unul sau două tipuri de corpuri sunt acceptabile și frumoase? Adică, nu trebuie să te uiți mai departe decât propria familie pentru a înțelege cât sunt de diferite corpurile noastre. În cazul meu, e suficient să arunc o privire spre surorile mele. Suntem atât de diferite! De la înălțime, culoarea părului, culoarea ochilor, lățimea umerilor, numărul de kilograme etc. Eu nu am să cântăresc niciodată 50 de kilograme, cât are sora mea mai mare, și nici nu aș vrea, pentru că nu sunt construită așa, corpul meu e diferit. Am oscilat mereu între 65 și 80 de kilograme…la 50 n-aș fi eu, nu-mi pot nici măcar imagina. Și nu sunt mai urătă decât ele, eu una nu mă simt astfel, iar părea unor străini cu siguranță nu o să schimbe asta! Fiecare purtăm greutatea altfel. Unii o purtăm pe sâni, alții pe talie, alții pe fund. Pe lângă asta, sunt persoane care sunt slabe indiferent de ce mănâncă, sau persoane ce se îngrașă foarte rapid, pentru că așa e construit corpul lor, sau au alte probleme ce îi predispun spre a fi slabi sau grași. Cum să îi iei pe toți și să încerci să-i înghesui în 2-3 modele deja turnate? Pentru mine, asta nu are sens!

 

                                              Photo by Laura Tancredi from Pexels

 

 

În primul rând, gras nu e sinonim cu urâțenie sau nevaloros, chiar dacă unii oameni vor să folosească cuvântul în felul ăsta.

 

Poți avea mai multe kilograme decât societate îți spune că e ”acceptabil” și să fii splendidă/splendid! Văd atât de multe persoane care nu au corpul acela ”de revistă”, și care sunt absolut superbe! Nu trebuie să slăbeşti pentru a fi superb! Trebuie doar să înțelegi că nu corpul tău e problema, el îşi face treaba şi e perfect, percepțiile cu care ai crescut sunt greşite! Iar dacă vrei să slăbești, ar trebui să fie alegerea ta, nu ar trebui să te simți presat de societate să faci asta și nici nu ar trebui să te simți mai puțin frumos, sau valoros. Oricum, cum am zis, ideile noastre sunt greșite, modul cum ne raportăm la corpurile noastre, și sunt puține șanse că atunci când vei ajunge la kg dorite, ai să te iubești așa cum ești. Vei găsi noi lucruri pe care să le urăști la tine, pentru că nu am fost învățați să ne iubim. Așa că hai să lucrăm la asta, să ne iubim! Atunci vom putea face alegeri bune și sănătoase, pentru noi și corpul nostru.

 

Ce am vrut să mai zic, pentru că am pornit de la comentarii nesolicitate despre corpul meu, este de ce încă credem că e normal/acceptabil să-ți dai cu părerea despre un corp ce nu-ți aparține? Să luăm exemplu persoanele care îşi permit să facă comentarii nesolicitate despre greutatea cuiva. Cam ăsta ar fi răspunsul meu, ca o completare la ce am spus mai sus: – Adică, îmi spui că sunt grasă și ar trebui să slăbesc, pentru că așa consideri tu, pentru că așa aș fi mai atractivă în ochii tăi, dar de ce ai impresia că îmi pasă, pentru o secundă, dacă tu mă consideri, sau nu, atrăgătoare? Poate îmi place, poate îmi iubesc corpul exact cum e el, şi ultimul lucru pe care îl caut în lumea asta este ca tu să mă consideri atrăgătoare. Sfatul cu care vreau să închei: Vezi-ți de corpul tău! Nu-ți plac persoanele grase, atunci nu fi gras! Nu-ți plac fustele scurte, nu le purta! Nu-ți plac firele cărunte, vopseşte-te! Nu-ți plac tatuajele, atunci nu-ți fă un tatuaj! Nu-ți place machiajul strident, nu te machia astfel! Cât de simplu pare! Nu? Să-ți vezi de corpul tău şi să nu încerci să le spui oamenilor din jurul tău cum ar trebui, sau cum nu ar trebui ei să fie, bazat doar pe ceea ce ție îți place sau nu.

 

Dacă ți-a plăcut, dacă te-ai regăsit în vreun fel în textul meu, dă like la postare şi lasă-mi un comentariu cu gândurile şi experiențele tale.

Dacă crezi că i-ar mai plăcea cuiva, dă şi un share. 

 

 1 thought on “De ce ”gras” nu ar trebui să fie un cuvânt rău și de ce nu mă deranjează dacă cineva mă face ”grasă”.”

Leave a Reply