De ce diferă ora în diferite țări?

De ce diferă ora în diferite țări?

⏰ După cum ştiți, diferite țări au diferite fusuri orare.

 

De exemplu, în momentul în care eu scriu articolul acesta, la mine în Dublin (Irlanda) e ora 17:00, în timp ce în România e ora 19:00, iar în Las Vegas (SUA) e ora 09:00 dimineața.

 

🌍 Pământul se roteşte în jurul axei sale. În 24 de ore, Pământul face o rotație completă (360°).

 

🌁🌃Pe măsură ce Pământul se roteşte, diferite părți ale planetei noastre primesc lumină de la Soare, în timp ce altele sunt în întuneric. Deoarece diferite țări au ziua şi noaptea în momente diferite, avem nevoie de mai multe fusuri orare.

 

 

⌚⏰🕰 Folosindu-se de această informație, la sfârşitul anilor 1800, mai mulți oamenii de ştiință au împărțit Pământul în 24 de zone/fusuri orare.

 

🏇🛶🚶‍♀️Înainte de 1800, nu conta prea mult dacă fiecare oraş avea ora sa locală, calculată în funcție de poziția Soarelui pe cer. Ora exactă nu era atât de importantă, atunci când oamenii mergeau pe jos, cu calul sau cu barca. Se mişcau prea încet ca să facă o diferență.

 

🚂 Lucrurile au început să se schimbe odată cu apariția trenurilor. Când oamenii au început să călătorească rapid, dintr-un oraş în altul, era derutant să tot ghiceşti ora locală a oraşului în care eşti acum şi era greu să ajungi la timp undeva. Aşa că, pentru un mers al trenurilor mai coerent, țările au început să-şi seteze propriile fusuri orare şi mai apoi au adoptat forma universală pentru măsurarea timpul, pornind de la observatorul din Greenwich (Londra) ca şi punct de plecare pentru măsurătoare.

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

*Featured photo by Vince Veras on UnsplashLeave a Reply