De ce cred că avem nevoie de Pride și cum a arătat luna Pride în Irlanda

De ce cred că avem nevoie de Pride și cum a arătat luna Pride în Irlanda

 

Nu-i secret că susțin drepturile comunității LGBTQ+, la fel cum susțin drepturile tuturor oamenilor. De ce avem încă nevoie de Pride? Pentru că, dacă eu şi Vlad (soțul meu) ieşim la plimbare ținându-ne de mână, nu riscăm ca cineva să vină să ne lovească sau să ne batjocorească, pentru simplu fapt că ne ținem de mână. În schimb, dacă un cuplu de același sex iese din casă, ținându-se de mână, există riscul ca un dobitoc să vină să-i atace, sau să încerce să-i umilească, să nu mai vorbim de privirile urâte din partea trecătorilor. La fel cum există riscul ca un adolescent să-şi ascundă adevărata identitate, doar pentru că-i e frică că o să fie umilit şi marginalizat, sau poate același copil o să găsească cumva curajul să-și spună povestea, dar o să fie umilit și pus la pământ de cei din jur, doborât până la punctul la care începe să se gândească dacă viața asta mai merită trăită…și toate doar pentru că e diferit. Eu una refuz să judec oamenii în felul ăsta, am facut-o destul când eram mai tânără și needucată. Nu-mi pasă care e orientarea ta sexuală sau cum te identifici, care e culoarea pielii tale sau de unde vii, tot ce-mi pasă e cum ești tu ca om, cum mă tratezi și cum îi tratezi pe cei din jurul tău. Când aud oameni care spun că sunt dezgustați să vadă cupluri de același sex, eu una sunt dezgustată doar de persoana ce scoate cuvintele astea.

 

 

Avem nevoie de Pride pentru că încă sunt țări în lume care încriminează homosexualitatea, țări în care pedeapsa cu moartea este încă folosită asupra lor, și mai sunt și țări ”dezvoltate”, precum România, în care oamenii nu înțeleg și nu pot accepta persoanele din comunitatea LGBT. Avem nevoie de Pride pentru a ne educa, pentru a învăța despre egalitate și acceptare, despre cum să fii empatic și cum să nu fii homofob, și pentru a învăța despre problemele cu care se confruntă membrii din comunitatea LGBTQ+. Din punctul meu de vedere, e cale lungă până când vom avea toți drepturi egale, dar mai ales, până când vom fi tratați egal în societate. De aceea, eu susțin Pride, și cred că avem nevoie de o astfel de lună. Eu una mai am multe de învățat și vreau să învăț cum să fiu un om mai bun. Avem nevoie de pride până când vom înțelege că nu-i motiv de rușine să fii altfel, până când toți vom putea fi mândri de ceea ce suntem, indiferent cum ne identificăm sau pe cine iubim.

Şi copiilor le-aş explica la fel de simplu, dacă au întrebări. Le-aş spune că suntem diferiți şi e bine că suntem aşa, nu trebuie să ne placă aceleaşi lucruri şi nu trebuie să fim toți la fel. Important e să fim empatici şi buni cu cei din jur şi sinceri cu propria persoană şi ce ne face fericiți. Mi-ar fi mai greu să le vorbesc de sărăcie, de boală şi spitale prost dotate pentru ei, de viol, de nedreptățile din societate….subiectele astea mi-ar da bătăi de cap, nu să le vorbesc despre iubire.

 

 

Irlanda, țara în care locuiesc acum, este un aliat pentru comunitatea LGBTQ+ şi am văzut asta la mai fiecare colț de stradă, pe tot parcursul lunii iunie (și nu numai). De la mesaje de susținere şi steagul curcubeu afişate la geamul multor afaceri sau case, la mesaje de la bănci, e-mailuri de la librărie, unde sunt anunțată că sărbătorim “Pride Month” şi o listă de cărţi scrise de persoane din comunitatea LGBTQ+, la mesaje pe Facebook de la AnPost (poşta irlandeză), la discursuri de susținere din partea politicienilor irlandezi, emisiuni de susținere pe posturile principale, trecere de pietoni pictată în culorile curcubeului, şi multe altele. Aici asta e normalitatea, şi puțini sunt cei ce nu văd lucrurile așa. Nu spun, şi în Irlanda mai sunt homofobi, dar sunt mai rari…parcă aici ei sunt minoritatea.

De ce mai avem nevoie de Pride? Pentru că trăim într-o societate care încă umileşte persoane din jurul nostru, pentru simplu motiv că sunt diferiți sau pentru că au alte preferințe sexuale. Avem nevoie de pride până când învățăm să-i acceptăm și să-i respectăm pe oamenii din jur, chiar dacă sunt diferiți de noi. Pride până când poți fi mândru de ceea ce eşti, nu umilit.

 

 

 

 

👉 Organizații din România pe care eu le urmăresc cu drag (pe Facebook) şi care promovează drepturile LGBTQ+ şi nu numai: Asociația Accept, Centrul FILIA şi Rise OUT . Dacă mai știi și tu alte organizații, pagini sau persoane pe care ar trebui să le includ aici, lasă-mi mesaj.

 

🛑 P.S. Eu nu sunt aici ca să îţi cocoloşesc ție sentimentele homofobe, nu-mi pasă dacă te simți inconfortabil cu ceea ce aleg eu să scriu. Dimpotrivă, vreau să te simți puțin inconfortabil, că aşa începe drumul spre educare…am fost şi eu acolo. Poți încerca să creşti, să ceri mai multe informații, să încerci să devii un om mai bun şi să încerci să faci lumea asta un loc mai frumos şi pentru ceilalți, sau poți alege să părăseşti pagina asta, dar nu încerca să-mi dictezi ce subiecte să abordez pe pagina MEA!

 

 Pozele sunt făcute de mine, prin Dublin, pe parcursul lunii iunie.

 1 thought on “De ce cred că avem nevoie de Pride și cum a arătat luna Pride în Irlanda”

  • I have been browsing online more than three hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my view if all website owners and bloggers made good content as you did the internet will be a lot more useful than ever before

Leave a Reply