De ce avem zi și noapte

De ce avem zi și noapte

 

 

Rotația Pământului, în jurul propriei axe (o linie imaginară), este motivul pentru care avem zi şi noapte. 

 

Într-o parte a planetei avem zi, iar în cealaltă avem noapte, în funcție de poziția Pământului față de Soare.

 

Este zi atunci când partea planetei pe care locuim este cu fața spre Soare. Astfel, lumina şi căldura de la Soare ajunge la noi.

Noapte este atunci când Soarele este pe partea opusă de unde locuieşti tu.

Pământul se roteşte în jurul axei sale în 24 de ore, o zi. Rotația e de la vest la est.*

 

• Pământul se mişcă mereu, chiar dacă noi nu simțim asta. 

• Pe lângă rotația în jurul axei sale, Pământul se deplasează în jurul Soarelui în 365 de zile*, un an.

 

Joc: Puteți face un joc cu copiii, pentru că ei învață mult mai uşor prin jocuri. Unul din voi să joace Soarele, celălalt Pământul. Persoană ce portretizează Soarele stă în mijloc, în timp ce Pământul se plimbă în jurul lui şi se şi învârte.  Astfel faceți şi mişcarea Pământului în jurul Soarelui, şi rotația lui în jurul propriei axe. Dacă vreți, puteți pune şi un obiect în mijloc, pe post de Soare şi jucaţi împreună Pământul.
Când persoana ce joacă Pământul se roteşte, o rotație înseamnă o zi. Apoi, când faceți o plimbare completă în jurul Soarelui, înseamnă un an.

 

 

 

Follow me

14 hours ago

Diana Breb
~ Joia Educațională ~Pentru că mâine sărbătorim Ziua Națională a României, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre țara noastră frumoasă.🌍 România se află pe continentul numit Europa. Unul din cele 7 continente. • 🇷🇴 Câți oameni trăiesc în România Populația rezidentă a României este de 19.4 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. • 🇷🇴 Capitala țării Capitala şi cel mai mare oraş din România este Bucureşti. Cu peste 2.1 milioane de locuitori, Bucureştiul este, de departe, cel mai populat oraş din România. • 🇷🇴 Vecinii noştri Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia sunt cele 5 țări ce înconjoară România, împreună cu Marea Neagră. • 🇷🇴 Câte județe avem Țara noastră este împărțită în 41 de județe + municipiul Bucureşti. • 🇷🇴 Steagul României Steagul țării noastre este format din 3 culori. Pornind de la lance, avem albastru, galben şi roşu. • 🇷🇴 Ce sărbătorim la 1 Decembrie? În urmă cu 100 şi ceva de ani, harta țării noastre arăta diferit decât cum o ştim noi astăzi. La 1 Decembrie 1918 s-a votat, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei cu România, asta după ce anterior, în martie/aprilie 1918 a avut loc unirea cu Basarabia şi în noiembrie 1918 unirea cu provincia Bucovina. Unirea cu Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a fost astfel actul final al acestei uniri mult visate. Visul era o Românie Mare, care să unească toți românii din aceste provincii într-o singură țară. Peste 100.000 de oameni s-au adunat atunci la Alba Iulia, pentru a susține şi vota Marea Unire. • ⛰ Cel mai înalt vârf muntos Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraşului este cel mai înalt din România şi măsoară 2.544 de metri. • 🇷🇴 Delta Dunării Unul dintre cele mai minunate locuri din România, un adevărat paradis, cu peisaje unice şi mii de specii minunate de plante şi animale. Delta Dunării găzduieşte anual câteva milioane de păsări. Copiez aici o bucată dintr-un articol de pe site-ul Asociatiei Salvați Flora şi Fauna Deltei Dunării: "Este ecosistemul cu cele mai multe specii de păsări din Europa, pe timpul verii întâlnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibăresc în deltă, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarnă, peste 1 milion de gâște sălbatice, lebede, lișițe și rațe poposesc între stufuri. Delta Dunării găzduieste peste 1.830 de specii de copaci și plante și peste 2.440 de specii de insecte." • 🇷🇴 Cât de mare e România Ca suprafață, România este pe locul 64 în lume şi pe locul 12 în Europa, potrivit Worldometers.Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse: 1.https://insse.ro/cms/ro/content/rom%C3%A2nia-%C3%AEn-cifre-breviar-statistic-32.https://www.worldometers.info/geography/largest-countries-in-the-world/3.http://sosdelta.ro/de-ce-este-delta-dunarii-un-loc-unic/ Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #1decembrie #despreromania #mareaunire #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse și completări:
1. https://youtu.be/kU (Video)
2. https://earthsky.org/earth
*Dacă vrei informații mai ample, citeşte despre ziua siderală şi ziua solară.
*Mai exact: 365.25

Featured image: Photo by Louis Maniquet on Unsplash

 

 Leave a Reply