De ce avem zi și noapte

De ce avem zi și noapte

 

 

Rotația Pământului, în jurul propriei axe (o linie imaginară), este motivul pentru care avem zi şi noapte. 

 

Într-o parte a planetei avem zi, iar în cealaltă avem noapte, în funcție de poziția Pământului față de Soare.

 

Este zi atunci când partea planetei pe care locuim este cu fața spre Soare. Astfel, lumina şi căldura de la Soare ajunge la noi.

Noapte este atunci când Soarele este pe partea opusă de unde locuieşti tu.

Pământul se roteşte în jurul axei sale în 24 de ore, o zi. Rotația e de la vest la est.*

 

• Pământul se mişcă mereu, chiar dacă noi nu simțim asta. 

• Pe lângă rotația în jurul axei sale, Pământul se deplasează în jurul Soarelui în 365 de zile*, un an.

 

Joc: Puteți face un joc cu copiii, pentru că ei învață mult mai uşor prin jocuri. Unul din voi să joace Soarele, celălalt Pământul. Persoană ce portretizează Soarele stă în mijloc, în timp ce Pământul se plimbă în jurul lui şi se şi învârte.  Astfel faceți şi mişcarea Pământului în jurul Soarelui, şi rotația lui în jurul propriei axe. Dacă vreți, puteți pune şi un obiect în mijloc, pe post de Soare şi jucaţi împreună Pământul.
Când persoana ce joacă Pământul se roteşte, o rotație înseamnă o zi. Apoi, când faceți o plimbare completă în jurul Soarelui, înseamnă un an.

 

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse și completări:
1. https://youtu.be/kU (Video)
2. https://earthsky.org/earth
*Dacă vrei informații mai ample, citeşte despre ziua siderală şi ziua solară.
*Mai exact: 365.25

Featured image: Photo by Louis Maniquet on Unsplash

 

 Leave a Reply