Curiozități despre Lună

Curiozități despre Lună

 

🌚 Luna este satelitul natural al Pământului şi este cel mai apropiat corp ceresc de planeta noastră. Nu este nici planetă, cum e Pământul, şi nici stea, cum e Soarele, ci satelit natural.

Un satelit natural este un corp ceresc ce orbitează un alt corp ceresc, adică se rotește în jurul lui.

 

🌒 Planeta noastră are un singur satelit natural, Luna noastră frumoasă, dar avem planete ce au 79 de Luni (Jupiter), planete ce au două Luni (Marte) sau planete ce nu au sateliți naturali (Mercur şi Venus).

 

🌔 Chiar dacă o vedem că luminează în cerul nopții, Luna nu produce lumină, ci reflectă lumina primită de la Soare. Fără lumina de la Soare, Luna ar fi atât de întunecată încât ar fi extrem de greu să o mai zărim.

 

Mişcările Lunii

Luna efectuează o rotație completă în jurul Pământului în 27.3 zile. Tot cam atât îi ia şi să se rotească în jurul axei sale. Adică, în timp ce face plimbarea de aproape o lună în jurul planetei noastre, Luna face şi un fel de dans al ei, în care se roteşte uşor.

(această rotație sincronă este motivul pentru care vedem doar o parte a Lunii)

 

Plimbare pe Lună

👨‍🚀🚀 Neil Armstrong a fost primul om ce a păşit pe Lună, urmat de Buzz Aldrin, care a coborât câteva minute mai târziu.

Racheta din misiunea Apollo 11 fusese lansată în spațiu la 16 iulie 1969, iar pe 20 iulie 1969, primii oameni au ajuns pe Lună. Echipajul era format din astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin* şi Michael Collins (pilotul modulului principal). Collins nu a păşit pe Lună, ci a rămas în orbita Lunii.

Ei nu au fost singurii ce au ajuns pe Lună. În total, 12 oameni au păşit pe Lună.

 

Cât de departe e Luna de Pământ 🌏…🌚

Distanța medie dintre Pământ şi Lună este de 384,400 kilometri, potrivit NASA.

E mai greu să-ți imaginezi distanța dintre cele două corpuri doar uitându-te la numărul de mai sus. Am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care te poate ajuta să-ţi imaginezi mai bine. Potrivit NASA, circa 30 de planete de mărimea planetei Pământ ar încăpea între Pământ şi Lună.

Distanța dintre Lună şi Pământ nu e mereu aceeaşi, deoarece mişcarea Lunii în jurul Pământului urmează o cale eliptică. Luna nu se învârte în jurul Pământului într-un cerc perfect, ci urmând un traseu de formă ovală.

 

Mareele şi Luna

Luna este cea care produce mareele (şi Soarele joacă un rol ceva mai mic), adică mișcarea aceea zilnică a apelor din mări și oceane, când apa iese mai aproape de uscat (flux), sau când apa se retrage de la țărm (reflux).

Luna exercită o atracție gravitațională asupra Pământului şi face ca apele mărilor şi oceanelor să se retragă sau să înainteze. Forța aceasta este prea mică pentru a fi simțită de noi, sau pentru a mişca vizibil mese solide, dar este suficient de puternică pentru a afecta apa din oceane.

 

Temperaturile pe Lună

Luna are o atmosferă extrem de subțire, deci nu poate bloca o parte din razele ce vin de la Soare şi nici nu poate capta o parte din căldura primită pe timp de zi, astfel temperatura variază foarte mult între zi şi noapte.

În timpul zilei, temperatura pe Lună poate ajunge până la 127 de grade Celsius, potrivit Space.com, iar în partea opusă (noapte), temperatura coboară până la -173 de grade Celsius.

 

 

Follow me

4 days ago

Diana Breb
Ați votat?Scriam aseară cu nu decidem doar pentru viitorul nostru, ci și pentru viitorul copiilor din viața noastră. Dar știți pentru cine altcineva mai decidem? Pentru bătrânii din țara asta, care nu au crescut cu libertatea cu care noi suntem atât de obișnuiți, și care nu mereu au știut să aleagă partidul corect, pentru un viitor mai bun. De câte ori votăm bine, decidem ca ei să aibă șansa la o bătrânețe mai decentă, la spitale conduse ceva mai bine, centre (nu lagăre) pentru vârstnici, localități în care se poate locui frumos, utilități, programe pentru vârstnici, beneficii și sprijin economic pentru persoanele în vârstă... o viață ceva mai bună.Și care sunt țările care își îngrijesc cel mai bine bătrânii? Norvegia, Suedia, Germania, Elveția, Belgia. Rusia, așa cum era de așteptat, stă chiar mai rău decât România - așa că, ar fi spre binele tuturor să alegem un partid echilibrat și proeuropean, nu extremiști, care și-au făcut campanie pe scandaluri și minciuni, pentru că, la o privire mai atentă, oamenii ăștia ne conduc spre dezastru. ”O țară ca afară” trebuie să fie o țară locuibilă pentru TOATĂ lumea. Țările enumerate mai sus sunt campioane în diversitate. Au o atitudine progresivă față de egalitatea de gen și drepturile omului. Oamenii ăștia au în comun respectul pentru oameni. Altfel nu se poate... sau se poate, însă nu o să ne fie mai bine!Fii parte din schimbare! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

 

Surse

1. www.space.com
2.https://solarsystem.nasa
3.https://solarsystem.nasa
Featured image: NASA/Sean Smith
Model 3D: NASA VTAD

 

 1 thought on “Curiozități despre Lună”

Leave a Reply