Curiozități despre Lună

Curiozități despre Lună

 

🌚 Luna este satelitul natural al Pământului şi este cel mai apropiat corp ceresc de planeta noastră. Nu este nici planetă, cum e Pământul, şi nici stea, cum e Soarele, ci satelit natural.

Un satelit natural este un corp ceresc ce orbitează un alt corp ceresc, adică se rotește în jurul lui.

 

🌒 Planeta noastră are un singur satelit natural, Luna noastră frumoasă, dar avem planete ce au 79 de Luni (Jupiter), planete ce au două Luni (Marte) sau planete ce nu au sateliți naturali (Mercur şi Venus).

 

🌔 Chiar dacă o vedem că luminează în cerul nopții, Luna nu produce lumină, ci reflectă lumina primită de la Soare. Fără lumina de la Soare, Luna ar fi atât de întunecată încât ar fi extrem de greu să o mai zărim.

 

Mişcările Lunii

Luna efectuează o rotație completă în jurul Pământului în 27.3 zile. Tot cam atât îi ia şi să se rotească în jurul axei sale. Adică, în timp ce face plimbarea de aproape o lună în jurul planetei noastre, Luna face şi un fel de dans al ei, în care se roteşte uşor.

(această rotație sincronă este motivul pentru care vedem doar o parte a Lunii)

 

Plimbare pe Lună

👨‍🚀🚀 Neil Armstrong a fost primul om ce a păşit pe Lună, urmat de Buzz Aldrin, care a coborât câteva minute mai târziu.

Racheta din misiunea Apollo 11 fusese lansată în spațiu la 16 iulie 1969, iar pe 20 iulie 1969, primii oameni au ajuns pe Lună. Echipajul era format din astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin* şi Michael Collins (pilotul modulului principal). Collins nu a păşit pe Lună, ci a rămas în orbita Lunii.

Ei nu au fost singurii ce au ajuns pe Lună. În total, 12 oameni au păşit pe Lună.

 

Cât de departe e Luna de Pământ 🌏…🌚

Distanța medie dintre Pământ şi Lună este de 384,400 kilometri, potrivit NASA.

E mai greu să-ți imaginezi distanța dintre cele două corpuri doar uitându-te la numărul de mai sus. Am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care te poate ajuta să-ţi imaginezi mai bine. Potrivit NASA, circa 30 de planete de mărimea planetei Pământ ar încăpea între Pământ şi Lună.

Distanța dintre Lună şi Pământ nu e mereu aceeaşi, deoarece mişcarea Lunii în jurul Pământului urmează o cale eliptică. Luna nu se învârte în jurul Pământului într-un cerc perfect, ci urmând un traseu de formă ovală.

 

Mareele şi Luna

Luna este cea care produce mareele (şi Soarele joacă un rol ceva mai mic), adică mișcarea aceea zilnică a apelor din mări și oceane, când apa iese mai aproape de uscat (flux), sau când apa se retrage de la țărm (reflux).

Luna exercită o atracție gravitațională asupra Pământului şi face ca apele mărilor şi oceanelor să se retragă sau să înainteze. Forța aceasta este prea mică pentru a fi simțită de noi, sau pentru a mişca vizibil mese solide, dar este suficient de puternică pentru a afecta apa din oceane.

 

Temperaturile pe Lună

Luna are o atmosferă extrem de subțire, deci nu poate bloca o parte din razele ce vin de la Soare şi nici nu poate capta o parte din căldura primită pe timp de zi, astfel temperatura variază foarte mult între zi şi noapte.

În timpul zilei, temperatura pe Lună poate ajunge până la 127 de grade Celsius, potrivit Space.com, iar în partea opusă (noapte), temperatura coboară până la -173 de grade Celsius.

 

 

Follow me

13 hours ago

Diana Breb
- Joia Educațională -Dintre cele 8 planete din sistemul nostru solar, Saturn este a doua cea mai mare planetă, după Jupiter, şi este faimoasă pentru inelele spectaculoase care o înconjoară. ● Inelele planetei Saturn Dacă le-ai putea privi de aproape, ai putea observa că inelele lui Saturn sunt, de fapt, bucăți de gheță şi rocă. Unele sunt mici, având numai câțiva centimentri, în timp ce altele pot avea mărimea unui case. 🌞 Ca distanță de la Soare, Saturn este a şasea planetă din sistemul solar. Pornind de la Soare, avem: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.● Plimbare în jurul Soarelui 🌞...La fel ca toate planetele din sistemul solar, Saturn se roteşte în jurul Soarelui. Fiind atât de departe de Soare, Saturn efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în circa 29 de ani, comparativ cu planeta noastră care face acestă rotație în 365 de zile (un an). ● Planetă gazoasă 🚀👨‍🚀 Saturn este o planetă gazoasă, la fel ca Jupiter, şi este formată, aproape în totalitate, din hidrogen şi heliu. Fiind o planetă gazoasă, Saturn nu are o suprafață solidă, asemenea planetelor terestre. Nu ai putea ateriza sau păşi pe planeta Saturn. Mercur, Venus, Pământ şi Marte sunt planetele terestre, şi au suprafața solidă. 🌚 Lunile plantei Saturn Potrivit NASA, Saturn are 52 de Luni confirmate, şi încă 29 ce nu au fost încă confirmate. Planeta noastră are o singură Lună, în timp ce Jupiter are 79 de sateliți naturali. Cea mai mare se numeşte Titan şi este ceva mai mare decât planeta Mercur. 🔭 Încă câteva informații: ● Saturn nu este singura planetă din sistemul nostru solar care are un sistem de inele, însă cu siguranță sunt cele mari, complexe şi mai spectaculoase.● Potrivit cercetătorilor, Saturn, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani. ● Pentru a înțelege cât de mare este planeta Saturn, am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care spune că aproximatix 700 de planete de mărimea planetei Pământ ar putea încăpea în interiorul planetei Saturn. Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse:1.https://solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/overview2.https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/titan/overview Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. 😁 #joiaeducationala #educatie #sistemulsolar #Saturn #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

 

Surse

1. www.space.com
2.https://solarsystem.nasa
3.https://solarsystem.nasa
Featured image: NASA/Sean Smith
Model 3D: NASA VTAD

 

 



1 thought on “Curiozități despre Lună”

Leave a Reply