Ciclul de viață al unei broaşte

Ciclul de viață al unei broaşte

 

Broaştele aparțin unui grup de animale numit amfibieni.

 

Până să ajungă la faza de adult, broaştele trec prin mai multe etape de dezvoltare. La fel ca omidele, ce se transformă în fluturi minunați, ouăle de broască trec printr-un proces asemănător.

👶În cazul oamenilor, de exemplu, atunci când bebeluşii se nasc, arată ca nişte oameni mai mici, însă multe animale nu seamănă deloc cu părinții lor. 🐛🦋🐞 De la faza de pui, până la stadiul de adult, trec prin transformări majore. Acest proces de transformări se numeşte metamorfoză.

Sunt sigură că o mare parte dintre cei ce mă citesc, în special cei ce trăiesc la țară, sau îşi petreceau vacanțele acolo când erau copii, au avut ocazia să admire mormolocii.

 

 

DE LA OU, LA MORMOLOC, APOI LA ADULT

 

Pornind de la ou

Femela broască depune mai multe ouă (unele specii depun chiar peste 10.000 de ouă), însă doar o mică parte supraviețuiesc.

Ouăle sunt înconjurate de o substanță gelatinoasă şi sunt adunate într-un grup.

La cele mai multe specii, părinții nu au grijă de ouă şi pleacă imediat după depunerea lor.

 

Mormolocii

În scurt timp (la unele specii câteva zile, la altele mai mult) din aceste ouă vor ieşi mormoloci micuți, ce au branhii care îi ajută să respire sub apă, şi o coadă lungă. Încă nu au picioare.

Atunci când ies din ou, mormolocii arată complet diferit de părinții lor, seamănă mai degrabă cu mici peştişori.

🌱În această etapă, înoată cu ajutorul cozii şi se hrănesc viguros cu alge.

 

Mormoloci cu picioare

În următoarea etapă, când are aproximativ două luni, mormolocului încep să-i crească picioarele din spate.

De asemenea, plămânii încep să i se dezvolte, astfel încât să poată respira în afara apei.

Se hrăneşte cu alge, plante sau chiar insecte micuțe.

După ceva timp, mormolocului îi cresc şi picioarele din față şi arată acum ca o broască mai mică, dar cu o coada încă destul de lungă.

 

Mica broscuță

Încet, mormolocul a mai crescut şi începe să semene tot mai mult cu o broască. Are acum şi cele două picioare din față, branhiile au dispărut, are acum plămâni complet dezvoltați, iar coada îi devine tot mai scurtă. E încă micuță ca mărime dar în curând va fi un adult.

E pregătit să părăsească apa şi să se aventureze pe uscat.

 

Broasca adult

După mai multe săptămâni şi după multe schimbări, coada îi dispare şi mormolocul a devenit adult, pregătit să prindă insecte, râme sau păianjeni.

Cele mai multe specii de broaşte trec de la stadiul de mormoloc/larvă, la cel de broască, în aproximativ 2-3 luni, însă sunt câteva specii la care transformare din larvă în broască durează chiar şi trei ani.

 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1.https://www.britannica.com

2.https://www.earthrangers.com

*Featured image:Photo by Zdeněk Macháček on Unsplash



Leave a Reply