Ciclul de viață al unei broaşte

Ciclul de viață al unei broaşte

 

Broaştele aparțin unui grup de animale numit amfibieni.

 

Până să ajungă la faza de adult, broaştele trec prin mai multe etape de dezvoltare. La fel ca omidele, ce se transformă în fluturi minunați, ouăle de broască trec printr-un proces asemănător.

👶În cazul oamenilor, de exemplu, atunci când bebeluşii se nasc, arată ca nişte oameni mai mici, însă multe animale nu seamănă deloc cu părinții lor. 🐛🦋🐞 De la faza de pui, până la stadiul de adult, trec prin transformări majore. Acest proces de transformări se numeşte metamorfoză.

Sunt sigură că o mare parte dintre cei ce mă citesc, în special cei ce trăiesc la țară, sau îşi petreceau vacanțele acolo când erau copii, au avut ocazia să admire mormolocii.

 

 

DE LA OU, LA MORMOLOC, APOI LA ADULT

 

Pornind de la ou

Femela broască depune mai multe ouă (unele specii depun chiar peste 10.000 de ouă), însă doar o mică parte supraviețuiesc.

Ouăle sunt înconjurate de o substanță gelatinoasă şi sunt adunate într-un grup.

La cele mai multe specii, părinții nu au grijă de ouă şi pleacă imediat după depunerea lor.

 

Mormolocii

În scurt timp (la unele specii câteva zile, la altele mai mult) din aceste ouă vor ieşi mormoloci micuți, ce au branhii care îi ajută să respire sub apă, şi o coadă lungă. Încă nu au picioare.

Atunci când ies din ou, mormolocii arată complet diferit de părinții lor, seamănă mai degrabă cu mici peştişori.

🌱În această etapă, înoată cu ajutorul cozii şi se hrănesc viguros cu alge.

 

Mormoloci cu picioare

În următoarea etapă, când are aproximativ două luni, mormolocului încep să-i crească picioarele din spate.

De asemenea, plămânii încep să i se dezvolte, astfel încât să poată respira în afara apei.

Se hrăneşte cu alge, plante sau chiar insecte micuțe.

După ceva timp, mormolocului îi cresc şi picioarele din față şi arată acum ca o broască mai mică, dar cu o coada încă destul de lungă.

 

Mica broscuță

Încet, mormolocul a mai crescut şi începe să semene tot mai mult cu o broască. Are acum şi cele două picioare din față, branhiile au dispărut, are acum plămâni complet dezvoltați, iar coada îi devine tot mai scurtă. E încă micuță ca mărime dar în curând va fi un adult.

E pregătit să părăsească apa şi să se aventureze pe uscat.

 

Broasca adult

După mai multe săptămâni şi după multe schimbări, coada îi dispare şi mormolocul a devenit adult, pregătit să prindă insecte, râme sau păianjeni.

Cele mai multe specii de broaşte trec de la stadiul de mormoloc/larvă, la cel de broască, în aproximativ 2-3 luni, însă sunt câteva specii la care transformare din larvă în broască durează chiar şi trei ani.

 

Surse

1.https://www.britannica.com

2.https://www.earthrangers.com

*Featured image:Photo by Zdeněk Macháček on UnsplashLeave a Reply