Ce sunt Fazele Lunii și de ce pare că Luna își schimbă forma

Ce sunt Fazele Lunii și de ce pare că Luna își schimbă forma

 

 

Încă din copilărie, obișnuim să privim mereu spre cer, să admirăm Luna și să-i urmărim schimbările. Într-o noapte avem Lună Plină, într-o altă noapte vedem doar jumătate din Lună, iar alteori nu o vedem deloc. Te-ai întrebat vreodată de ce? 🌚🌓🌒🔭

 

O scurtă introducere

Chiar dacă o vedem că luminează în cerul nopții, Luna nu produce lumină, ci doar reflectă lumina primită de la Soare. Fără lumina de la Soare, Luna ar fi atât de întunecată încât ar fi extrem de greu să o mai zărim. Atunci când privim spre cer și nu o vedem, sau vedem doar jumătate din ea, nu este pentru că o parte din Lună ar dispărea, ci pentru că partea văzută de noi nu este luminată de Soare, în acel moment.

 

Soarele iluminează mereu jumătate din Lună, chiar dacă noi nu vedem mereu asta.

 

Cum vă ziceam săptămâna trecută, Luna este satelitul natural al Pământului şi este cel mai apropiat corp ceresc de planeta noastră. Nu este nici planetă, cum e Pământul, şi nici stea, cum e Soarele, ci satelit natural. Un satelit natural este un corp ceresc ce orbitează un alt corp ceresc, adică se rotește în jurul lui. Luna se rotește în jurul Pământului.

 

Despre Fazele Lunii, sau diferitele forme în care Luna este văzută de pe Pământ

 

Pe măsură ce Luna se deplasează în jurul Pământului, diferite părți ale ei sunt iluminate de Soare. 🌚🌒🌓🌔🌝

 

🌚 Pornind de la faza de Lună Nouă, când nu putem vedea Luna deloc 》》》 Când Luna se află între Pământ şi Soare (vezi desenul de mai sus), atunci Luna ne apare complet întunecată. Asta e pentru că partea Lunii ce stă cu fața spre Pământ nu mai primeşte lumină de la Soare.

 

🍎🔦 Ca să înțelegi mai bine partea întunecată a Lunii, stinge becul în cameră şi pune un măr în fața lanternei de la telefon. Ai să vezi că partea ce e cu fața spre lanternă e luminată, în timp ce cealaltă parte e în întuneric.

 

Pe măsură ce Luna îşi continuă plimbarea în jurul Pământului, începem să vedem tot mai mult din Lună, iar când Luna ajunge în spatele Pământului (în raport cu Soarele 🌝🌍🌞), atunci avem Lună Plină. De acolo, Luna continuă să orbiteze Pământul şi începem să vedem tot mai puțin din ea, până ajunge la punctul din care am plecat, adică la faza de Lună Nouă.

 

Toată călătoria aceasta durează 29.5 zile, şi odată ajunsă la faza de Lună Nouă, ea îşi continuă plimbarea, trecând încă o dată, şi încă o dată prin toate fazele. Cam 14 zile sunt între Luna Nouă şi Luna Plină, în caz că vreți să urmăriți. 🌚..🌝

 

 

📽 Am încercat să explic cât mai simplu, pe înțelesul copiilor, dar ştiu că nu este un subiect uşor. Vă ataşez o filmare interesantą, unde puteți vedea mai bine fazele Lunii. Le puteți arăta şi copiilor.

 

 

Follow me

5 days ago

Diana Breb
Ați votat?Scriam aseară cu nu decidem doar pentru viitorul nostru, ci și pentru viitorul copiilor din viața noastră. Dar știți pentru cine altcineva mai decidem? Pentru bătrânii din țara asta, care nu au crescut cu libertatea cu care noi suntem atât de obișnuiți, și care nu mereu au știut să aleagă partidul corect, pentru un viitor mai bun. De câte ori votăm bine, decidem ca ei să aibă șansa la o bătrânețe mai decentă, la spitale conduse ceva mai bine, centre (nu lagăre) pentru vârstnici, localități în care se poate locui frumos, utilități, programe pentru vârstnici, beneficii și sprijin economic pentru persoanele în vârstă... o viață ceva mai bună.Și care sunt țările care își îngrijesc cel mai bine bătrânii? Norvegia, Suedia, Germania, Elveția, Belgia. Rusia, așa cum era de așteptat, stă chiar mai rău decât România - așa că, ar fi spre binele tuturor să alegem un partid echilibrat și proeuropean, nu extremiști, care și-au făcut campanie pe scandaluri și minciuni, pentru că, la o privire mai atentă, oamenii ăștia ne conduc spre dezastru. ”O țară ca afară” trebuie să fie o țară locuibilă pentru TOATĂ lumea. Țările enumerate mai sus sunt campioane în diversitate. Au o atitudine progresivă față de egalitatea de gen și drepturile omului. Oamenii ăștia au în comun respectul pentru oameni. Altfel nu se poate... sau se poate, însă nu o să ne fie mai bine!Fii parte din schimbare! ... See MoreSee Less
View on Facebook


1 thought on “Ce sunt Fazele Lunii și de ce pare că Luna își schimbă forma”

Leave a Reply