Ce sunt Fazele Lunii și de ce pare că Luna își schimbă forma

Ce sunt Fazele Lunii și de ce pare că Luna își schimbă forma

 

 

Încă din copilărie, obișnuim să privim mereu spre cer, să admirăm Luna și să-i urmărim schimbările. Într-o noapte avem Lună Plină, într-o altă noapte vedem doar jumătate din Lună, iar alteori nu o vedem deloc. Te-ai întrebat vreodată de ce? 🌚🌓🌒🔭

 

O scurtă introducere

Chiar dacă o vedem că luminează în cerul nopții, Luna nu produce lumină, ci doar reflectă lumina primită de la Soare. Fără lumina de la Soare, Luna ar fi atât de întunecată încât ar fi extrem de greu să o mai zărim. Atunci când privim spre cer și nu o vedem, sau vedem doar jumătate din ea, nu este pentru că o parte din Lună ar dispărea, ci pentru că partea văzută de noi nu este luminată de Soare, în acel moment.

 

Soarele iluminează mereu jumătate din Lună, chiar dacă noi nu vedem mereu asta.

 

Cum vă ziceam săptămâna trecută, Luna este satelitul natural al Pământului şi este cel mai apropiat corp ceresc de planeta noastră. Nu este nici planetă, cum e Pământul, şi nici stea, cum e Soarele, ci satelit natural. Un satelit natural este un corp ceresc ce orbitează un alt corp ceresc, adică se rotește în jurul lui. Luna se rotește în jurul Pământului.

 

Despre Fazele Lunii, sau diferitele forme în care Luna este văzută de pe Pământ

 

Pe măsură ce Luna se deplasează în jurul Pământului, diferite părți ale ei sunt iluminate de Soare. 🌚🌒🌓🌔🌝

 

🌚 Pornind de la faza de Lună Nouă, când nu putem vedea Luna deloc 》》》 Când Luna se află între Pământ şi Soare (vezi desenul de mai sus), atunci Luna ne apare complet întunecată. Asta e pentru că partea Lunii ce stă cu fața spre Pământ nu mai primeşte lumină de la Soare.

 

🍎🔦 Ca să înțelegi mai bine partea întunecată a Lunii, stinge becul în cameră şi pune un măr în fața lanternei de la telefon. Ai să vezi că partea ce e cu fața spre lanternă e luminată, în timp ce cealaltă parte e în întuneric.

 

Pe măsură ce Luna îşi continuă plimbarea în jurul Pământului, începem să vedem tot mai mult din Lună, iar când Luna ajunge în spatele Pământului (în raport cu Soarele 🌝🌍🌞), atunci avem Lună Plină. De acolo, Luna continuă să orbiteze Pământul şi începem să vedem tot mai puțin din ea, până ajunge la punctul din care am plecat, adică la faza de Lună Nouă.

 

Toată călătoria aceasta durează 29.5 zile, şi odată ajunsă la faza de Lună Nouă, ea îşi continuă plimbarea, trecând încă o dată, şi încă o dată prin toate fazele. Cam 14 zile sunt între Luna Nouă şi Luna Plină, în caz că vreți să urmăriți. 🌚..🌝

 

 

📽 Am încercat să explic cât mai simplu, pe înțelesul copiilor, dar ştiu că nu este un subiect uşor. Vă ataşez o filmare interesantą, unde puteți vedea mai bine fazele Lunii. Le puteți arăta şi copiilor.

 

 

Follow me

21 hours ago

Diana Breb
- Joia Educațională -Dintre cele 8 planete din sistemul nostru solar, Saturn este a doua cea mai mare planetă, după Jupiter, şi este faimoasă pentru inelele spectaculoase care o înconjoară. ● Inelele planetei Saturn Dacă le-ai putea privi de aproape, ai putea observa că inelele lui Saturn sunt, de fapt, bucăți de gheță şi rocă. Unele sunt mici, având numai câțiva centimentri, în timp ce altele pot avea mărimea unui case. 🌞 Ca distanță de la Soare, Saturn este a şasea planetă din sistemul solar. Pornind de la Soare, avem: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.● Plimbare în jurul Soarelui 🌞...La fel ca toate planetele din sistemul solar, Saturn se roteşte în jurul Soarelui. Fiind atât de departe de Soare, Saturn efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în circa 29 de ani, comparativ cu planeta noastră care face acestă rotație în 365 de zile (un an). ● Planetă gazoasă 🚀👨‍🚀 Saturn este o planetă gazoasă, la fel ca Jupiter, şi este formată, aproape în totalitate, din hidrogen şi heliu. Fiind o planetă gazoasă, Saturn nu are o suprafață solidă, asemenea planetelor terestre. Nu ai putea ateriza sau păşi pe planeta Saturn. Mercur, Venus, Pământ şi Marte sunt planetele terestre, şi au suprafața solidă. 🌚 Lunile plantei Saturn Potrivit NASA, Saturn are 52 de Luni confirmate, şi încă 29 ce nu au fost încă confirmate. Planeta noastră are o singură Lună, în timp ce Jupiter are 79 de sateliți naturali. Cea mai mare se numeşte Titan şi este ceva mai mare decât planeta Mercur. 🔭 Încă câteva informații: ● Saturn nu este singura planetă din sistemul nostru solar care are un sistem de inele, însă cu siguranță sunt cele mari, complexe şi mai spectaculoase.● Potrivit cercetătorilor, Saturn, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani. ● Pentru a înțelege cât de mare este planeta Saturn, am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care spune că aproximatix 700 de planete de mărimea planetei Pământ ar putea încăpea în interiorul planetei Saturn. Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse:1.https://solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/overview2.https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/titan/overview Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. 😁 #joiaeducationala #educatie #sistemulsolar #Saturn #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook


1 thought on “Ce sunt Fazele Lunii și de ce pare că Luna își schimbă forma”

Leave a Reply