Ce este Universul și cât este de mare

Săptămâna trecută am vorbit despre Univers, și am spus că Universul ar fi ”totul!”.
Universul ne include pe noi, tot ceea ce vedem și auzim, munții și oceanele, planeta noastra și toate celelalte planete din sistemul solar, Soarele și toate stelele şi planetele din Univers, asteroizii, energia, fiecare particulă, TOTUL.
Nimeni nu știe și nu cred că vom ști vreodată exact cât este de mare. E greu și să-ți imaginezi mărimea Universului.
Citeam la un moment dat că ar fi mai multe stele în Univers decât sunt particule de nisip pe întreg Pământul. Imaginați-vă asta. Mi se pare un început bun atunci când încercăm să ne imaginăm mărimea Universului.
E greu și să ne imaginăm mărimea corpurilor cerești din sistemul nostru solar. Pentru noi, Pământul este mare, mai ales dacă îl comparăm cu Luna noastra, însă dacă ne comparăm planeta cu Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar, atunci planeta noastră nu mai pare atât de mare. Cât de mare e Jupiter? Dacă Pământul ar fi de mărimea unui bob de strugure, Jupiter ar fi de mărimea unei mingi de baschet, spune un exemplu de pe site-ul NASA. Jupiter e o planetă gigantică, dar în comparație cu Soarele, nu mai e deloc impunătoare. Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter. Și nici Soarele nu mai pare atât de mare dacă îl comparăm cu alte stele din Univers.
Sistemul nostru solar, cu Soarele nostru și cele 8 planete care se învârt în jurul lui, fac parte din galaxia numită Calea Lactee (The Milky Way). Imaginează-ți un oraș imens de stele, iar noi suntem doar un punct mic, mic din ”orașul” acesta. Numai în galaxia noastră sunt cel puțin 100 de miliarde de stele, şi cel puțin 100 de miliarde de planete, potrivit NASA. Deja devine extrem de greu de imaginat, însă Universul nu se oprește aici. Gândiți-vă că în Universul observabil sunt miliarde și miliarde de astfel de galaxii, despărțite de spații goale gigantice.
Deci cât de mare e Universul? Evident că nu aveam un răspuns exact, și nici nu are rost să scriu despre estimările în ani lumină, aș face articolul mult prea greu. E mare, imens, mult mai mare decât mintea noastră își poate imagina, și continuă să se extindă.
P.S. Mai există o teorie care vorbește despre posibilitatea existenței mai multor universe, însă este doar o teorie și eu nu știu suficient despre subiectul acesta ca să pot dezvolta.
Follow me
Surse
1. https://solarsystem.nasa.gov
2. https://solarsystem.nasa.gov
Featured image: ESA/Hubble & NASA, E. Noyola
Multumesc frumos pentru informatie, ii era necesara pt nepoata.