Ce este Universul și cât este de mare

Ce este Universul și cât este de mare

 

 

 

 

Săptămâna trecută am vorbit despre Univers, și am spus că Universul ar fi ”totul!”.

 

Universul ne include pe noi, tot ceea ce vedem și auzim, munții și oceanele, planeta noastra și toate celelalte planete din sistemul solar, Soarele și toate stelele şi planetele din Univers, asteroizii, energia, fiecare particulă, TOTUL.

 

Nimeni nu știe și nu cred că vom ști vreodată exact cât este de mare. E greu și să-ți imaginezi mărimea Universului.

 

Citeam la un moment dat că ar fi mai multe stele în Univers decât sunt particule de nisip pe întreg Pământul. Imaginați-vă asta. Mi se pare un început bun atunci când încercăm să ne imaginăm mărimea Universului.

 

E greu și să ne imaginăm mărimea corpurilor cerești din sistemul nostru solar. Pentru noi, Pământul este mare, mai ales dacă îl comparăm cu Luna noastra, însă dacă ne comparăm planeta cu Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar, atunci planeta noastră nu mai pare atât de mare. Cât de mare e Jupiter? Dacă Pământul ar fi de mărimea unui bob de strugure, Jupiter ar fi de mărimea unei mingi de baschet, spune un exemplu de pe site-ul NASA. Jupiter e o planetă gigantică, dar în comparație cu Soarele, nu mai e deloc impunătoare. Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter. Și nici Soarele nu mai pare atât de mare dacă îl comparăm cu alte stele din Univers.

Sistemul nostru solar, cu Soarele nostru și cele 8 planete care se învârt în jurul lui, fac parte din galaxia numită Calea Lactee (The Milky Way). Imaginează-ți un oraș imens de stele, iar noi suntem doar un punct mic, mic din ”orașul” acesta. Numai în galaxia noastră sunt cel puțin 100 de miliarde de stele, şi cel puțin 100 de miliarde de planete, potrivit NASA. Deja devine extrem de greu de imaginat, însă Universul nu se oprește aici. Gândiți-vă că în Universul observabil sunt miliarde și miliarde de astfel de galaxii, despărțite de spații goale gigantice.

 

Deci cât de mare e Universul? Evident că nu aveam un răspuns exact, și nici nu are rost să scriu despre estimările în ani lumină, aș face articolul mult prea greu. E mare, imens, mult mai mare decât mintea noastră își poate imagina, și continuă să se extindă.

 

P.S. Mai există o teorie care vorbește despre posibilitatea existenței mai multor universe, însă este doar o teorie și eu nu știu suficient despre subiectul acesta ca să pot dezvolta.

 

 

Follow me

9 hours ago

Diana Breb
- Joia Educațională -Dintre cele 8 planete din sistemul nostru solar, Saturn este a doua cea mai mare planetă, după Jupiter, şi este faimoasă pentru inelele spectaculoase care o înconjoară. ● Inelele planetei Saturn Dacă le-ai putea privi de aproape, ai putea observa că inelele lui Saturn sunt, de fapt, bucăți de gheță şi rocă. Unele sunt mici, având numai câțiva centimentri, în timp ce altele pot avea mărimea unui case. 🌞 Ca distanță de la Soare, Saturn este a şasea planetă din sistemul solar. Pornind de la Soare, avem: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.● Plimbare în jurul Soarelui 🌞...La fel ca toate planetele din sistemul solar, Saturn se roteşte în jurul Soarelui. Fiind atât de departe de Soare, Saturn efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în circa 29 de ani, comparativ cu planeta noastră care face acestă rotație în 365 de zile (un an). ● Planetă gazoasă 🚀👨‍🚀 Saturn este o planetă gazoasă, la fel ca Jupiter, şi este formată, aproape în totalitate, din hidrogen şi heliu. Fiind o planetă gazoasă, Saturn nu are o suprafață solidă, asemenea planetelor terestre. Nu ai putea ateriza sau păşi pe planeta Saturn. Mercur, Venus, Pământ şi Marte sunt planetele terestre, şi au suprafața solidă. 🌚 Lunile plantei Saturn Potrivit NASA, Saturn are 52 de Luni confirmate, şi încă 29 ce nu au fost încă confirmate. Planeta noastră are o singură Lună, în timp ce Jupiter are 79 de sateliți naturali. Cea mai mare se numeşte Titan şi este ceva mai mare decât planeta Mercur. 🔭 Încă câteva informații: ● Saturn nu este singura planetă din sistemul nostru solar care are un sistem de inele, însă cu siguranță sunt cele mari, complexe şi mai spectaculoase.● Potrivit cercetătorilor, Saturn, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani. ● Pentru a înțelege cât de mare este planeta Saturn, am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care spune că aproximatix 700 de planete de mărimea planetei Pământ ar putea încăpea în interiorul planetei Saturn. Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse:1.https://solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/overview2.https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/titan/overview Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. 😁 #joiaeducationala #educatie #sistemulsolar #Saturn #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

 

Surse
1. https://solarsystem.nasa.gov
2. https://solarsystem.nasa.gov
Featured image: ESA/Hubble & NASA, E. Noyola

 1 thought on “Ce este Universul și cât este de mare”

Leave a Reply