Cât de lung este un an pe celelate planete din sistemul solar

Cât de lung este un an pe celelate planete din sistemul solar

 

 

 

Considerăm un an timpul de care o planetă are nevoie pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui. Toate planetele din sistemul solar se rotesc în jurul Soarelui, dar fac asta cu viteze diferite, în funcție de distanța lor față de Soare.

 

Ştim că un an pe planeta noastră durează circa 365 de zile…atât îi ia planetei noastre pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui. Dar care e situația pe celelalte planete din sistemul nostru solar?

 

 

Avem aici cele 8 planete, începând cu Mercur, care e cea mai apropiată planetă de Soare:

 

🔹️  Mercur – 88 de zile

🔹️  Venus – 225 de zile

🔹️  Pământ – 365 de zile

🔹️  Marte – 687 de zile

🔹️  Jupiter – 12 ani

🔹️  Saturn – 29 de ani

🔹️  Uranus – 84 de ani

🔹️  Neptun – 165 de ani tereşti*

 

După cum se vede, planetele mai apropiate de Soare au anul mai scurt, iar cele mai îndepărtate de Soare au un an mai lung. Un an pe Mercur durează doar aproximativ 88 de zile pământeşti, pe când un an pe Neptun, cea mai îndepărtată planetă, durează 165 de ani tereşti.

 

 

Pe scurt despre sistemul solar

Sistemul solar este format din Soare şi toate corpurile cereşti ce se rotesc în jurul lui. De la cele 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun), la o mulțime de alte obiecte mai mici, ca planete pitice (Pluto), asteroizi, luni, comete şi meteoroizi.

 

Am scris pe larg despre fiecare planetă în parte, găsiți articolele pe site.

 

Follow me

10 hours ago

Diana Breb
- Joia Educațională -Dintre cele 8 planete din sistemul nostru solar, Saturn este a doua cea mai mare planetă, după Jupiter, şi este faimoasă pentru inelele spectaculoase care o înconjoară. ● Inelele planetei Saturn Dacă le-ai putea privi de aproape, ai putea observa că inelele lui Saturn sunt, de fapt, bucăți de gheță şi rocă. Unele sunt mici, având numai câțiva centimentri, în timp ce altele pot avea mărimea unui case. 🌞 Ca distanță de la Soare, Saturn este a şasea planetă din sistemul solar. Pornind de la Soare, avem: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.● Plimbare în jurul Soarelui 🌞...La fel ca toate planetele din sistemul solar, Saturn se roteşte în jurul Soarelui. Fiind atât de departe de Soare, Saturn efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în circa 29 de ani, comparativ cu planeta noastră care face acestă rotație în 365 de zile (un an). ● Planetă gazoasă 🚀👨‍🚀 Saturn este o planetă gazoasă, la fel ca Jupiter, şi este formată, aproape în totalitate, din hidrogen şi heliu. Fiind o planetă gazoasă, Saturn nu are o suprafață solidă, asemenea planetelor terestre. Nu ai putea ateriza sau păşi pe planeta Saturn. Mercur, Venus, Pământ şi Marte sunt planetele terestre, şi au suprafața solidă. 🌚 Lunile plantei Saturn Potrivit NASA, Saturn are 52 de Luni confirmate, şi încă 29 ce nu au fost încă confirmate. Planeta noastră are o singură Lună, în timp ce Jupiter are 79 de sateliți naturali. Cea mai mare se numeşte Titan şi este ceva mai mare decât planeta Mercur. 🔭 Încă câteva informații: ● Saturn nu este singura planetă din sistemul nostru solar care are un sistem de inele, însă cu siguranță sunt cele mari, complexe şi mai spectaculoase.● Potrivit cercetătorilor, Saturn, împreună cu toate planetele din sistemul nostru solar, s-a format acum circa 4.5 miliarde de ani. ● Pentru a înțelege cât de mare este planeta Saturn, am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care spune că aproximatix 700 de planete de mărimea planetei Pământ ar putea încăpea în interiorul planetei Saturn. Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse:1.https://solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/overview2.https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/titan/overview Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. 😁 #joiaeducationala #educatie #sistemulsolar #Saturn #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

*scriem ani tereşti sau zile pământeşti deoarece şi durata unei zile diferă de la planetă la planetă. Ziua nu durează 24 de ore pe toate planetele.

Featured image: NASA

 1 thought on “Cât de lung este un an pe celelate planete din sistemul solar”

Leave a Reply