Cât de lung este un an pe celelate planete din sistemul solar

Cât de lung este un an pe celelate planete din sistemul solar

 

 

 

Considerăm un an timpul de care o planetă are nevoie pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui. Toate planetele din sistemul solar se rotesc în jurul Soarelui, dar fac asta cu viteze diferite, în funcție de distanța lor față de Soare.

 

Ştim că un an pe planeta noastră durează circa 365 de zile…atât îi ia planetei noastre pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui. Dar care e situația pe celelalte planete din sistemul nostru solar?

 

 

Avem aici cele 8 planete, începând cu Mercur, care e cea mai apropiată planetă de Soare:

 

🔹️  Mercur – 88 de zile

🔹️  Venus – 225 de zile

🔹️  Pământ – 365 de zile

🔹️  Marte – 687 de zile

🔹️  Jupiter – 12 ani

🔹️  Saturn – 29 de ani

🔹️  Uranus – 84 de ani

🔹️  Neptun – 165 de ani tereşti*

 

După cum se vede, planetele mai apropiate de Soare au anul mai scurt, iar cele mai îndepărtate de Soare au un an mai lung. Un an pe Mercur durează doar aproximativ 88 de zile pământeşti, pe când un an pe Neptun, cea mai îndepărtată planetă, durează 165 de ani tereşti.

 

 

Pe scurt despre sistemul solar

Sistemul solar este format din Soare şi toate corpurile cereşti ce se rotesc în jurul lui. De la cele 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun), la o mulțime de alte obiecte mai mici, ca planete pitice (Pluto), asteroizi, luni, comete şi meteoroizi.

 

Am scris pe larg despre fiecare planetă în parte, găsiți articolele pe site.

 

Follow me

4 days ago

Diana Breb
Ați votat?Scriam aseară cu nu decidem doar pentru viitorul nostru, ci și pentru viitorul copiilor din viața noastră. Dar știți pentru cine altcineva mai decidem? Pentru bătrânii din țara asta, care nu au crescut cu libertatea cu care noi suntem atât de obișnuiți, și care nu mereu au știut să aleagă partidul corect, pentru un viitor mai bun. De câte ori votăm bine, decidem ca ei să aibă șansa la o bătrânețe mai decentă, la spitale conduse ceva mai bine, centre (nu lagăre) pentru vârstnici, localități în care se poate locui frumos, utilități, programe pentru vârstnici, beneficii și sprijin economic pentru persoanele în vârstă... o viață ceva mai bună.Și care sunt țările care își îngrijesc cel mai bine bătrânii? Norvegia, Suedia, Germania, Elveția, Belgia. Rusia, așa cum era de așteptat, stă chiar mai rău decât România - așa că, ar fi spre binele tuturor să alegem un partid echilibrat și proeuropean, nu extremiști, care și-au făcut campanie pe scandaluri și minciuni, pentru că, la o privire mai atentă, oamenii ăștia ne conduc spre dezastru. ”O țară ca afară” trebuie să fie o țară locuibilă pentru TOATĂ lumea. Țările enumerate mai sus sunt campioane în diversitate. Au o atitudine progresivă față de egalitatea de gen și drepturile omului. Oamenii ăștia au în comun respectul pentru oameni. Altfel nu se poate... sau se poate, însă nu o să ne fie mai bine!Fii parte din schimbare! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

*scriem ani tereşti sau zile pământeşti deoarece şi durata unei zile diferă de la planetă la planetă. Ziua nu durează 24 de ore pe toate planetele.

Featured image: NASA

 1 thought on “Cât de lung este un an pe celelate planete din sistemul solar”

Leave a Reply