Căt de departe este Luna de Pământ

Căt de departe este Luna de Pământ

 

 Luna este satelitul natural al Pământului şi este cel mai apropiat corp ceresc de planeta noastră. O admirăm mereu şi mulți dintre noi ne-am întrebat, mai ales în copilărie, cât de departe este Luna şi de cât timp am avea nevoie pentru a călători până la ea. Am să răspund acestor întrebări, prin explicații cât mai simple, în textul de mai jos.

Distanța medie dintre Pământ şi Lună este de 384,400 kilometri.

 

🌍 E mai greu să-ți imaginezi distanța dintre cele două corpuri doar uitându-te la numărul de mai sus. Am găsit un exemplu bun pe site-ul NASA, care te poate ajuta să-ţi imaginezi mai bine. Potrivit NASA, circa 30 de planete, de mărimea planetei Pământ, ar încăpea între Pământ şi Lună.

Distanța dintre Lună şi Pământ nu e mereu aceeaşi, deoarece mişcarea Lunii în jurul Pământului urmează o cale eliptică. Luna nu se învârte în jurul Pământului într-un cerc perfect, ci urmând un traseu de formă ovală. (📸 Vezi desenul de mai sus)

 

Distanța la perigeu vs la apogeu

 

Când Luna este cel mai aproape de Pământ = aproximativ 363,104 km (spunem la perigeu)
Când Luna este la cea mai mare distanță față de Pământ = aproximativ 405,696 km (la apogeu)

 

O plimbare spre Lună, cu maşina

🌍🏎🌚 Dacă ar fi să ai o maşină magică, care să poată merge spre Lună cu o viteză constantă şi fără să fie influențată de gravitație sau alți factori, atunci, cu o viteză de 100 km/h, luând distanța medie de 384,400 km/h, ai avea nevoie de 3844 de ore, aproximativ 160 de zile, pentru a ajunge la Lună.

 

 

Surse

1. https://www.rmg.co.uk
2. https://solarsystem.nasa.gov

Featured image: NASA

 

♥ Vă aştept joia viitoare, cu un nou subiect educațional.Leave a Reply