Curiozități despre elefanți

Curiozități despre elefanți

 

 

Elefanții sunt creaturi fascinante, adorate peste tot lume. Sunt animale inteligente, sociabile şi sunt extrem de uşor de recunoscut, după pielea gri şi trompa lor lungă.

 

🌍 În sălbăticie, îi găsim în Africa şi în Asia.

 

🐘Elefanții din Africa sunt ceva mai mari şi îi putem deosebi de cei din Asia destul de uşor, după forma urechilor.

⇒Urechile elefanților africani sunt mai mari şi au forma asemănătoare cu continentul Africa.

⇒Urechile elefanților asiatici sunt mult mai mici.

 

Cu ce se hrănesc

 

Sunt animale erbivore şi se hrănesc cu iarbă, diferite plante, crengi, fructe şi scoarța diferitor copaci.

Elefanții sunt masivi şi, cum probabil te aşteptai deja, aceşti giganți blânzi au nevoie de multă hrană. Ei îşi petrec o mare parte din zi mâncând.

Într-o singură zi, un elefant consumă până la 136 kg de hrană şi pot bea până la 190 de litri de apă, potrivit African Wildlife Foundation.

 

 

Trăiesc în grupuri

 

Elefanții sunt animale sociabile şi trăiesc în grupuri. Aceste grupuri/familii sunt, în general, formate din câteva femele înrudite între ele şi puii lor (mamă, surorile ei, fetele lor, copiii acestora) şi sunt conduse de femela cea mai bătrână şi mai mare ca mărime(în engleză: the matriarch).

Masculii adulți trăiesc şi ei, adesea, în grupuri formate doar din membri masculi. Când ajung la maturitate, masculii încep să se distanțeze de familie şi să devină independenți. Acest proces are loc între vârsta de 9-18 ani, depinde de individ.

Pe lângă legăturile extrem de strânse dintre membrii unei familii, elefanții mai pot forma legături cu alte grupuri de elefanți. Un grup de legătură poate include 5 sau mai multe familii. Ei se ajută reciproc în anumite momente, de exemplu când sunt atacați, şi se salută atunci când se întâlnesc, potrivit Elephant Voices.

 

Conducătoarea elefanților

 

Cum ziceam mai sus, familiile de elefanți sunt, cel mai adesea, conduse de o femelă mai bătrână.

Ea are un rol extrem de important şi pe experiența şi înțelepciunea ei se bazează toți membrii grupului. Este cea care ghidează grupul şi cea pe care ceilalalți se bazează pentru a lua decizii în situații de criză, de exemplu atunci când sunt atacați de lei. Modul cum ea răspunde atacului, sunetele pe care le scoate pentru a comunica cu ceilalți membri influențează modul cum ei vor răspunde în aceste situații.

Şi ceilalți membri iau decizii, nu doar ea, însă ea are încrederea celorlați membri şi sunt şanse mai mari ca deciziile ei să fie implementate…uneori, ceilalți membri nu sunt de acord cu ea şi voința populară câştigă.

În sezonul secetos, elefanții africani îşi părăsesc casa şi călătoresc pe distanțe lungi, în căutare de hrană şi apă, ghidați de conducătoarea lor, ce are imprimată în memorie harta spre diferite surse de apă sau hrană. Pe lângă memoria bună, ea se bazează şi pe instinct şi mirosul excelent pentru a ajunge la locul dorit.

 

 

Încă câteva informații despre elefanți

 

🐘 Elefanții au un simț al mirosului extrem de dezvoltat şi îşi pot localiza atacatorii, cu ajutorul mirosului, de la câțiva km distanță.

 

🐘 Îşi protejează puii. Adeseori, atunci când sunt atacați, adulții formează un scut de protecție în jurul puilor, pentru a îi proteja. Un pui de elefant este o țintă uşoară pentru un grup de lei, dar un elefant adult nu este, cu siguranță, o pradă uşor de doborât.

 

🐘 Trompa are un rol extrem de important. Elefanți o folosesc pentru a-şi turna apă în gură, pentru a aduna mâncare, pentru a apuca diferite obiecte, pentru a se curața, pentru miros, respirație şi pentru a saluta sau atinge alți elefanți.

 

🐘 Sunt recunoscute 3 specii de elefanţi: elefantul african de savană, elefantul african de pădure şi elefantul asiatic.

 

🐘Cum ziceam mai sus, elefanții africani sunt mai mari decât cei asiatici şi pot cântări până la 6000 kg şi au o înălțime cuprinsă între 3 şi 4 metri, potrivit African Wildlife Foundation. În general, masculii sunt mai mari.

 

🐘 Familiile de elefanți se pot şi despărți, fie din cauza lipsei de hrană, când iau decizia împreună de a se despărți, fie din cauza unor conflicte sociale, moartea conducătorului etc. Tind să trăiască în apropiere chiar şi după ce se despart.

 

🐘 Femelele se ajută între ele cu creşterea puilor.

 

🐘 În sălbăticie, ei pot trăi până la frumoasa vârstă de 70 de ani, potrivit National Geographic.

 

🐘 Elefanților le plac băile în nămol. Fac asta pentru a se răcori şi pentru a se proteja de insecte, paraziți şi de soarele puternic din Africa.

 

🐘 Elefanții au cea mai lungă perioadă de gestație dintre toate mamiferele. Sarcinile lor durează circa 22 de luni, adică 95 de săptămâni. După naştere, puii depind de laptele mamei pentru aproximativ 2 ani.

 

🐘 Anual, mii de elefanți sunt vânați şi ucişi pentru colții lor de fildeş. De asemenea, mii de elefanți sunt încă chinuiți pentru divertismentul oamenilor, în circuri sau diferite centre ce le permite oamenilor să-i călărească (oribil!) sau unde sunt puşi să facă diferite trucuri pentru oameni. Pentru ca elefantul să stea liniştit, atunci când tu îl călăreşti, el a fost chinuit, bătut şi dresat bine înainte, cu bâte şi bețe electrice. Locul lor e în natură sau în locuri ce copiază cât mai bine mediul lor natural. Locul lor nu e la circ, în industria divertismentului sau în grădini zoologice ce nu au suficient loc pentru ei. Ei au nevoie de familie, de mult spațiu şi mişcare. Vă rog, evitați astfel de locuri, nu încurajați astfel pe practici şi educați-vă copilaşi să aibă empatie şi respect față de animale. Dacă mergeți în Thailanda/Sri Lanka sau alte destinații exotice, evitați locurile unde puteţi interacționa atât de aproape cu animalul…pentru câteva minute de fericire, aceste animale minunate duc o viață întreagă de tortură. Astfel de practici vor exista doar dacă există cerere.

 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1.www.awf.org

2.www.elephantvoices.org

3.www.nationalgeographic.com

4.www.britannica.com

Featured image: Photo by redcharlie on Unsplash



Leave a Reply