Află mai multe despre tigri, cele mai mari feline din lume

Află mai multe despre tigri, cele mai mari feline din lume

 

Tigrii sunt cele mai mari feline din lume. Sunt animale absolut superbe, puternice şi uşor de recunoscut, după blana lor portocalie şi dungile negre.

Asia este singurul continent unde găsim tigri sălbatici, în țări precum India, Rusia, China, Bangladesh, Nepal, Vietnam, Cambodgia etc.

 

Cu ce se hrănesc

Tigrii sunt animale carnivore şi se hrănesc cu o mare varietate de animale. Vânează căprioare, porci mistreți, antilope, bivoli, maimuțe şi mai rar peşti, pui de elefanți, şopârle, broaşte sau păsări. Alimentația lor este influențată de zona în care trăiesc şi de disponibilitatea surselor de hrană.

 

Puii de tigru

Femela dă naştere la 2-4 pui, care vor sta cu ea până în jurul vârstei de 2 ani. Când se nasc, puii sunt orbi şi cântăresc aproximativ 1 kilogram.

În primele 2 luni de viață, ei se hrănesc exclusiv cu lapte matern.

După câteva luni, mama începe să-i învețe cum să vâneze, la început doar prin jurul bârlogului lor. Abia în jurul vârstei de 6 luni, puii încep să se aventureze mai departe de bârlog, împreună cu mama lor, în căutarea hranei. În următoarele luni, mama îi va învăța tot e ce au nevoie pentru a supraviețui singuri în sălbăticie.

 

Pot înota pe distanțe de câțiva kilometri

Spre deosebire de cele mai multe feline, tigrii iubesc apa. Pe lângă faptul că sunt înotători excelenţi şi pot parcurge distanțe mari înotând, tigrii intră în apă şi pentru a se răcori sau relaxa.

 

Cel mai mare – Tigrul siberian

Tigrul siberian este cel mai mare dintre tigri.

Potrivit Britannica, aceşti tigri pot avea până la 4 metri lungime şi pot cântări până la 300 de kg.

Numărul tigrilor siberieni din sălbăticie este de doar 500 de exemplare.

 

Mai puțin de 4000 de tigri

Din păcate, în momentul de față, există mai puțin de 4000 de tigri rămaşi în sălbăticie, potrivit World Wildlife. Citeam undeva că sunt mai mulți tigri în captivitate decât tigri în sălbăticie.

Ca să vă dați seama cât de afectată a fost populația acestor animale fascinante, gândiți-vă că pe la începutul anilor 1900, erau aproximativ 100.000 de exemplare. Adică în circa 100 de ani, populaţia tigrilor a scăzut cu aproximativ 95%. Şi asta din cauză că ani la rândul, au fost vânați ca şi trofee, pentru blana lor sau pentru dinți, oase, carne sau alte părți ce sunt folosite în diferite remedii populare din Asia. De asemenea, şi-au pierdut mare parte din habitat, datorită dezvoltării oamenilor în diferite regiuni.

 

Mai multe despre tigri

🐅  La fel ca şi în cazul zebrelor, fiecare tigru din lume are un model unic de dungi, un design diferit de ceilalți tigri. Nu vom găsi doi tigri identici, chiar dacă modelul lor de dungi seamănă foarte bine.

🐅  Dacă te întrebi cât sunt de rapide aceste pisici uriaşe, află că pot atinge viteze de până la 65 km/h, potrivit National Geographic.

🐅  Foarte interesant e că dungile acelea frumoase de pe blana lor, apar întipărite şi pe pielea lor.

🐅  Spre deosebire de lei, care trăiesc în grupuri, tigrii sunt animale solitare. Cu excepția femelelor, atunci când au grijă de puii lor.

🐅  De obicei, tigrii cântăresc între 160 şi 290 de kg, potrivit Britannica.

🐅  În sălbăticie, vârsta medie până la care trăiesc e de 11 ani, conform Britannica, dar sunt exemplare ce trăiesc şi 20 de ani.

🐅  Sunt recunoscute 6 subspecii de tigri. Au fost 9 subspecii, dar 3 dintre ele au dispărut în ultimii 100 de ani.

 

Zeci de tigri sunt încă chinuiți pentru divertismentul oamenilor, în circuri sau diferite centre ce le permit oamenilor să se pozeze cu ei sau unde sunt puşi să facă diferite trucuri pentru oameni. Pentru ca tigrul să stea liniştit, el a fost chinuit, drogat, bătut şi dresat bine înainte. Locul lor e în natură sau în locuri ce copiază cât mai bine mediul lor natural. Locul lor nu e la circ, în industria divertismentului sau în grădini zoologice ce nu au suficient loc pentru ei. Vă rog, evitați astfel de locuri, nu încurajați astfel pe practici şi educați-vă copilaşi să aibă empatie şi respect față de animale. Dacă mergeți în Thailanda sau alte destinații exotice, evitați locurile unde puteţi interacționa atât de aproape cu animalul…pentru câteva minute de fericire, aceste animale minunate duc o viață întreagă de tortură. Astfel de practici vor exista doar dacă există cerere.

 

Surse
*Featured image: Photo by mana5280 on Unsplash


Leave a Reply