Află mai multe despre planeta Marte

Află mai multe despre planeta Marte

 

 

Marte este a patra planetă de la Soare şi este a doua cea mai mică planetă din sistemul nostru solar(planeta Mercur fiind cea mai mică). Este cam jumătate din planeta noastră.

 

Marte are două Luni

Pământul are doar o lună, Marte are în schimb două Luni, numite:

      ▪︎Phobos

      ▪︎Deimos

 

Ambele sunt bucăți nereregulate de rocă şi sunt mult mai mici decât Luna noastră.

 

Gravitația mai slabă

Gravitația, adică forța invizibilă care ne ține la sol, este mult mai scăzută pe Marte. Potrivit NASA, gravitația pe Marte este cu 62.5% mai redusă, asta înseamnă că ai putea sări mult mai sus decât pe planeta noastră. 

Dacă cântăreşti 45 de kilograme pe Pământ, pe Marte ai cântări doar 17 kg, potrivit NASA.

 

 

Pe scurt despre sistemul solar

Sistemul solar este format din Soare şi toate corpurile cereşti ce se învârt în jurul lui. De la cele 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun), la o mulțime de alte obiecte mai mici, ca planete pitice (Pluto), asteroizi, luni, comete şi meteoroizi. ☀️🌚☄🌍🔭

 

Un an pe Marte

După cum ştim deja, toate planetele se învârt în jurul Soarelui.

Deoarece Marte este ceva mai înceată şi mai departe de Soare, un an pe Marte este de aproape două ori mai lung decât pe planeta Pământ.

Marte face o rotatație completă în jurul Soarelui în 687 de zile, comparativ cu planeta noastră, căreia îi ia 365 de zile.

 

Cel mai înalt munte din sistemul nostru solar

La fel ca planeta noastră, şi Marte are munți, vulcani, şi văi.

Pe Marte găsim cel mai înalt munte din sistemul nostru solar, Olympus Mons.

Acest vulcan gigant are diametrul de 624 de km (cam cât întreaga Franță) şi se ridică 25 de km deasupra suprafaţei planetei marțiene, potrivit NASA.

Este de aproape 3 ori mai înalt decât cel mai înalt munte de pe planeta Pământ, adică faimosul munte Everest, ce are 8,848 de metri (8.8 km).*

 

Colonizarea planetei Marte

Dacă pe viitor ar fi să colonizăm o altă planetă din sistemul nostru solar, Marte ar fi, cel mai probabil, primul candidat.

O vizită pe Marte ar arăta, oarecum, asemănătoare cu unele deşerturi de pe planeta noastră.

Doar cu ajutorul tehnologiei am putea trăi pe Marte, în primul rând din cauza atmosferei, ce e formată din 96% dioxid de carbon, a radiațiilor şi mai apoi, temperaturilor scăzute.

Oamenii nu au păşit încă pe Marte, însă au trimis multe nave spațiale şi maşinării ce au studiat planeta. Diferite vehicule robotizate au aterizat, s-au plimbat şi au cercetat planeta roşie, au trimis poze şi informații despre ea. În acest mod, oamenii de ştiință ajung să cunoască tot mai bine planeta Marte.

 

De ce e numită planeta roşie

Numită şi „planeta roşie”, Marte e o planetă rece, uscată şi lipsită de oxigen (conține doar cantităţi infime, urme de oxigen).

Motivul pentru care Marte are culoarea mai roşiatică este pentru că e plină de fier oxidat (rugină).

 

Temperatura pe Marte

Comparativ cu planeta noastră, Marte este mai departe de Soare şi acesta este unul din motivele pentru care e mai rece.

La fel ca planeta noastră, şi Marte are 4 anotimpuri. Diferența este că ele au o durată mai lungă.

Potrivit NASA, temperatura medie pe Marte este de -62° Celsius. În funcţie de de zonă şi de anotimp, temperatura poate varia între -140°C şi 30°C.

 

✨🌅Zi/Noapte

Dacă pe timp de zi, în timpul verii, la ecuator, temperatura poate depăşi 20° C, lucrurile se schimbă pe timpul nopții.

Pe timpul nopții, temperatura poate scădea la -73° C, deoarece atmosfera planetei Marte este mult mai subțire şi nu are capacitatea de a bloca/reține căldură, aşa cum face planeta noastră.

 

 

Model 3D NASA

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. https://mars.nasa.gov

2.www.space.com

3.https://mars.nasa.gov

Featured image by mohammad alizade on Unsplash

Model 3D: NASA(VTAD)

*dacă măsurătoarea începe deasupra nivelului mării.

 2 thoughts on “Află mai multe despre planeta Marte”

Leave a Reply