Află mai multe despre planeta Marte

Află mai multe despre planeta Marte

 

 

Marte este a patra planetă de la Soare şi este a doua cea mai mică planetă din sistemul nostru solar(planeta Mercur fiind cea mai mică). Este cam jumătate din planeta noastră.

 

Marte are două Luni

Pământul are doar o lună, Marte are în schimb două Luni, numite:

      ▪︎Phobos

      ▪︎Deimos

 

Ambele sunt bucăți nereregulate de rocă şi sunt mult mai mici decât Luna noastră.

 

Gravitația mai slabă

Gravitația, adică forța invizibilă care ne ține la sol, este mult mai scăzută pe Marte. Potrivit NASA, gravitația pe Marte este cu 62.5% mai redusă, asta înseamnă că ai putea sări mult mai sus decât pe planeta noastră. 

Dacă cântăreşti 45 de kilograme pe Pământ, pe Marte ai cântări doar 17 kg, potrivit NASA.

 

 

Pe scurt despre sistemul solar

Sistemul solar este format din Soare şi toate corpurile cereşti ce se învârt în jurul lui. De la cele 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun), la o mulțime de alte obiecte mai mici, ca planete pitice (Pluto), asteroizi, luni, comete şi meteoroizi. ☀️🌚☄🌍🔭

 

Un an pe Marte

După cum ştim deja, toate planetele se învârt în jurul Soarelui.

Deoarece Marte este ceva mai înceată şi mai departe de Soare, un an pe Marte este de aproape două ori mai lung decât pe planeta Pământ.

Marte face o rotatație completă în jurul Soarelui în 687 de zile, comparativ cu planeta noastră, căreia îi ia 365 de zile.

 

Cel mai înalt munte din sistemul nostru solar

La fel ca planeta noastră, şi Marte are munți, vulcani, şi văi.

Pe Marte găsim cel mai înalt munte din sistemul nostru solar, Olympus Mons.

Acest vulcan gigant are diametrul de 624 de km (cam cât întreaga Franță) şi se ridică 25 de km deasupra suprafaţei planetei marțiene, potrivit NASA.

Este de aproape 3 ori mai înalt decât cel mai înalt munte de pe planeta Pământ, adică faimosul munte Everest, ce are 8,848 de metri (8.8 km).*

 

Colonizarea planetei Marte

Dacă pe viitor ar fi să colonizăm o altă planetă din sistemul nostru solar, Marte ar fi, cel mai probabil, primul candidat.

O vizită pe Marte ar arăta, oarecum, asemănătoare cu unele deşerturi de pe planeta noastră.

Doar cu ajutorul tehnologiei am putea trăi pe Marte, în primul rând din cauza atmosferei, ce e formată din 96% dioxid de carbon, a radiațiilor şi mai apoi, temperaturilor scăzute.

Oamenii nu au păşit încă pe Marte, însă au trimis multe nave spațiale şi maşinării ce au studiat planeta. Diferite vehicule robotizate au aterizat, s-au plimbat şi au cercetat planeta roşie, au trimis poze şi informații despre ea. În acest mod, oamenii de ştiință ajung să cunoască tot mai bine planeta Marte.

 

De ce e numită planeta roşie

Numită şi „planeta roşie”, Marte e o planetă rece, uscată şi lipsită de oxigen (conține doar cantităţi infime, urme de oxigen).

Motivul pentru care Marte are culoarea mai roşiatică este pentru că e plină de fier oxidat (rugină).

 

Temperatura pe Marte

Comparativ cu planeta noastră, Marte este mai departe de Soare şi acesta este unul din motivele pentru care e mai rece.

La fel ca planeta noastră, şi Marte are 4 anotimpuri. Diferența este că ele au o durată mai lungă.

Potrivit NASA, temperatura medie pe Marte este de -62° Celsius. În funcţie de de zonă şi de anotimp, temperatura poate varia între -140°C şi 30°C.

 

✨🌅Zi/Noapte

Dacă pe timp de zi, în timpul verii, la ecuator, temperatura poate depăşi 20° C, lucrurile se schimbă pe timpul nopții.

Pe timpul nopții, temperatura poate scădea la -73° C, deoarece atmosfera planetei Marte este mult mai subțire şi nu are capacitatea de a bloca/reține căldură, aşa cum face planeta noastră.

 

 

Model 3D NASA

 

Follow me

9 hours ago

Diana Breb
~ Joia Educațională ~Pentru că mâine sărbătorim Ziua Națională a României, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre țara noastră frumoasă.🌍 România se află pe continentul numit Europa. Unul din cele 7 continente. • 🇷🇴 Câți oameni trăiesc în România Populația rezidentă a României este de 19.4 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. • 🇷🇴 Capitala țării Capitala şi cel mai mare oraş din România este Bucureşti. Cu peste 2.1 milioane de locuitori, Bucureştiul este, de departe, cel mai populat oraş din România. • 🇷🇴 Vecinii noştri Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia sunt cele 5 țări ce înconjoară România, împreună cu Marea Neagră. • 🇷🇴 Câte județe avem Țara noastră este împărțită în 41 de județe + municipiul Bucureşti. • 🇷🇴 Steagul României Steagul țării noastre este format din 3 culori. Pornind de la lance, avem albastru, galben şi roşu. • 🇷🇴 Ce sărbătorim la 1 Decembrie? În urmă cu 100 şi ceva de ani, harta țării noastre arăta diferit decât cum o ştim noi astăzi. La 1 Decembrie 1918 s-a votat, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei cu România, asta după ce anterior, în martie/aprilie 1918 a avut loc unirea cu Basarabia şi în noiembrie 1918 unirea cu provincia Bucovina. Unirea cu Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a fost astfel actul final al acestei uniri mult visate. Visul era o Românie Mare, care să unească toți românii din aceste provincii într-o singură țară. Peste 100.000 de oameni s-au adunat atunci la Alba Iulia, pentru a susține şi vota Marea Unire. • ⛰ Cel mai înalt vârf muntos Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraşului este cel mai înalt din România şi măsoară 2.544 de metri. • 🇷🇴 Delta Dunării Unul dintre cele mai minunate locuri din România, un adevărat paradis, cu peisaje unice şi mii de specii minunate de plante şi animale. Delta Dunării găzduieşte anual câteva milioane de păsări. Copiez aici o bucată dintr-un articol de pe site-ul Asociatiei Salvați Flora şi Fauna Deltei Dunării: "Este ecosistemul cu cele mai multe specii de păsări din Europa, pe timpul verii întâlnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibăresc în deltă, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarnă, peste 1 milion de gâște sălbatice, lebede, lișițe și rațe poposesc între stufuri. Delta Dunării găzduieste peste 1.830 de specii de copaci și plante și peste 2.440 de specii de insecte." • 🇷🇴 Cât de mare e România Ca suprafață, România este pe locul 64 în lume şi pe locul 12 în Europa, potrivit Worldometers.Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse: 1.https://insse.ro/cms/ro/content/rom%C3%A2nia-%C3%AEn-cifre-breviar-statistic-32.https://www.worldometers.info/geography/largest-countries-in-the-world/3.http://sosdelta.ro/de-ce-este-delta-dunarii-un-loc-unic/ Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #1decembrie #despreromania #mareaunire #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

 

Surse

1. https://mars.nasa.gov

2.www.space.com

3.https://mars.nasa.gov

Featured image by mohammad alizade on Unsplash

Model 3D: NASA(VTAD)

*dacă măsurătoarea începe deasupra nivelului mării.

 



2 thoughts on “Află mai multe despre planeta Marte”

Leave a Reply