AFLĂ MAI MULTE DESPRE LEI

AFLĂ MAI MULTE DESPRE LEI

 

 

Fără îndoială, leul este unul dintre animalele favorite ale copiilor. În filme, este portretizat mereu ca fiind curajos, grațios şi puternic…regele animalelor.

 

🌎 Aproape toți leii din sălbăticie trăiesc în Africa, cu excepția unei mici populații ce trăieşte în “Gir Forest National Park” din India(Asia).

 

Animale sociabile

 

Leii trăiesc în grupuri ce pot avea de la 4 membri, până la 40 de membri. Grupul este format dintr-un număr mare de femele (ce sunt înrudite între ele), puii lor şi câțiva masculi.

 

Fiecare grup de lei are un teritoriu bine definit, ce se întinde pe câțiva kilometri. Masculii sunt cei ce apără teritoriul, iar dacă sunt nevoiți, se vor lupta cu alți lei pentru a-şi proteja teritoriul. Leii îşi protejează teritoriul de alți lei prin răgete puternice, ce se aud de la mare distanță şi marcând teritoriul cu urină.

 

 

Cu ce se hrănesc şi cum vânează? 🥩🍖

 

De obicei, leii vânează în grupuri, calculat, cu diferiți membri având diferite roluri. Unii au sarcina de a alerga prada, în timp ce alți o atacă prin surprindere. Cel mai adesea, femelele sunt cele ce vânează, în timp ce masculii au sarcina de a protejează teritoriul şi restul grupului. Ele sunt ceva mai mici, mai agile şi mai rapide decât masculii.

Evident, după cum toți ştim, leii sunt carnivori şi mănâncă multă carne. Este estimat că masculii au nevoie de circa 7 kg de carne pe zi.

 

Potrivit African Freak, după o masă mare, pot trece chiar şi câteva zile până se hrănesc din nou. La o astfel de masă, un leu poate consuma până la 30 de kg de carne.

 

Vânători excelenți, ei mănâncă cam tot ce pot prinde. Cel mai adesea, vânează antilope, zebre, facoceri (porc mistreț) şi bivoli. Uneori, se hrănesc şi cu elefanți mai mici, girafe, crocodili, păsări, şoareci şi nu e nici ieşit din comun ca leii să fure mâncarea altor animale. 🦓🐃🦌🐗🦛

 

 

Relaxare

 

Simbol al curajului şi puterii, leii sunt probabil cele mai leneşe dintre felinele mari.

 

Masculii îşi petrec până la 20 de ore din zi doar dormind sau odihnindu-se, în timp ce femele dorm aproximativ 16 ore.

 

 

Alte informații despre lei

 

🦁 Doar masculii au coama aceea stufoasă, impunătoare, ce le înconjoară capul şi gâtul.

 

🦁 Leii sunt mamifere. Au păr, sânge cald, dau naştere la pui vii şi îşi alăptează puii.

 

🦁 Un mascul adult are o greutate cuprinsă între 170 şi 230 kg, în timp ce femelele cântăresc între 120 şi 180 de kg, potrivit Britannica.

 

🦁 Răgetul leilor adulți poate fi auzit de la 8 km depărtare şi scos sunetele acestea din mai multe motive: pentru a-şi intimida rivalii, a-şi apăra teritoriul, pentru a localiza alți membrii ai grupului etc.

 

🦁 În sălbăticie, leii trăiesc aproximativ 15 ani, iar în captivitate, pot trăi chiar 30, potrivit Lion Alert.

 

🦁 Pot alerga cu o viteză de până la 81 km/h, potrivit National Geographic.

 

🦁 Leul este a doua felină ca mărime din lume. Tigrul este ceva mai mare.

 

🦁 Leii sunt mai activi noaptea. De regulă, ei se odihnesc pe timpul zilei şi vânează noaptea.

 

🦁 Femelele îşi alăptează puii până când aceştia au între 6 şi 8 luni. O mamă poate alăpta şi alți pui din grup.

 

 

Follow me

7 days ago

Diana Breb
《Joia Educațională》🌈 Cameleonii, faimoşi pentru abilitatea de a-şi schimba culoarea, sunt nişte reptile exotice foarte interesante. Cameleonii îşi schimbă culoarea din mai multe motive: pentru a comunica cu alți cameleoni, atunci când le e frică, când sunt nervoşi sau agitați, atunci când se simt amenințați; sau fie influențați de mediului înconjurător, ca reacție la lumină sau temperatură. 👁👁🤪 Un alt lucru interesant despre aceste reptile este faptul că au abilitatea de-a se uita în două direcții diferite, în acelaşi timp. Fiecare ochi se poate roti într-o direcție diferită.Pot privi cu cu ochiul drept înainte, la un gândac de exemplu, în timp ce cu ochiul stâng se pot uita în spate. 👅 Au o limbă lungă, rapidă şi lipicioasă, perfectă pentru a-şi prinde prada. Potrivit Britannica, atunci când vor să-şi prindă prada, ei îşi pot lansa limba la o distanță ce poate fi de până la două mai mare decât lungimea corpul lor. 🌴 Majoritatea cameleonilor trăiesc în copaci.🍴🍽🦟🦗🐞 În general, se hrănesc cu insecte, precum greieri, cosaşi, molii, diferiți gândaci etc. Potrivit Britannica, speciile mai mari de cameleoni se hrănesc şi cu păsări mici sau rozătoare. 🥚Cele mai multe specii de cameleoni se înmulțesc prin depunerea de ouă în pământ. Femela caută un loc potrivit şi retras, sapă o gaură în pământ şi îşi îngroapă ouăle. 🏝 Sunt aproximativ 200 de specii recunoscute de cameleoni. Potrivit Chameleon School, peste jumătate din speciile cunoscute de cameleoni trăiesc pe insula Madagascar, şi aproximativ 60 de specii se găsesc exclusiv pe fascinanta insulă Madagascar. 📏 Mărimea lor variază de la specie la specie, de la cameleoni ce sunt de mărimea unei semințe de floarea soarelui (Brookesia nana), la cameleoni de mărimea unei pisici (Parson's chameleon). ⚠️📸 Ataşez câteva poze interesante la comentarii.👉📌 Citeşte mai multe articole pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre continetul Africa, despre pandemie, Asia, Australia, despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook
Surse
Featured image by Zdeněk Macháček on Unsplash


Leave a Reply