AFLĂ MAI MULTE DESPRE LEI

AFLĂ MAI MULTE DESPRE LEI

 

 

Fără îndoială, leul este unul dintre animalele favorite ale copiilor. În filme, este portretizat mereu ca fiind curajos, grațios şi puternic…regele animalelor.

 

🌎 Aproape toți leii din sălbăticie trăiesc în Africa, cu excepția unei mici populații ce trăieşte în “Gir Forest National Park” din India(Asia).

 

Animale sociabile

 

Leii trăiesc în grupuri ce pot avea de la 4 membri, până la 40 de membri. Grupul este format dintr-un număr mare de femele (ce sunt înrudite între ele), puii lor şi câțiva masculi.

 

Fiecare grup de lei are un teritoriu bine definit, ce se întinde pe câțiva kilometri. Masculii sunt cei ce apără teritoriul, iar dacă sunt nevoiți, se vor lupta cu alți lei pentru a-şi proteja teritoriul. Leii îşi protejează teritoriul de alți lei prin răgete puternice, ce se aud de la mare distanță şi marcând teritoriul cu urină.

 

 

Cu ce se hrănesc şi cum vânează? 🥩🍖

 

De obicei, leii vânează în grupuri, calculat, cu diferiți membri având diferite roluri. Unii au sarcina de a alerga prada, în timp ce alți o atacă prin surprindere. Cel mai adesea, femelele sunt cele ce vânează, în timp ce masculii au sarcina de a protejează teritoriul şi restul grupului. Ele sunt ceva mai mici, mai agile şi mai rapide decât masculii.

Evident, după cum toți ştim, leii sunt carnivori şi mănâncă multă carne. Este estimat că masculii au nevoie de circa 7 kg de carne pe zi.

 

Potrivit African Freak, după o masă mare, pot trece chiar şi câteva zile până se hrănesc din nou. La o astfel de masă, un leu poate consuma până la 30 de kg de carne.

 

Vânători excelenți, ei mănâncă cam tot ce pot prinde. Cel mai adesea, vânează antilope, zebre, facoceri (porc mistreț) şi bivoli. Uneori, se hrănesc şi cu elefanți mai mici, girafe, crocodili, păsări, şoareci şi nu e nici ieşit din comun ca leii să fure mâncarea altor animale. 🦓🐃🦌🐗🦛

 

 

Relaxare

 

Simbol al curajului şi puterii, leii sunt probabil cele mai leneşe dintre felinele mari.

 

Masculii îşi petrec până la 20 de ore din zi doar dormind sau odihnindu-se, în timp ce femele dorm aproximativ 16 ore.

 

 

Alte informații despre lei

 

🦁 Doar masculii au coama aceea stufoasă, impunătoare, ce le înconjoară capul şi gâtul.

 

🦁 Leii sunt mamifere. Au păr, sânge cald, dau naştere la pui vii şi îşi alăptează puii.

 

🦁 Un mascul adult are o greutate cuprinsă între 170 şi 230 kg, în timp ce femelele cântăresc între 120 şi 180 de kg, potrivit Britannica.

 

🦁 Răgetul leilor adulți poate fi auzit de la 8 km depărtare şi scos sunetele acestea din mai multe motive: pentru a-şi intimida rivalii, a-şi apăra teritoriul, pentru a localiza alți membrii ai grupului etc.

 

🦁 În sălbăticie, leii trăiesc aproximativ 15 ani, iar în captivitate, pot trăi chiar 30, potrivit Lion Alert.

 

🦁 Pot alerga cu o viteză de până la 81 km/h, potrivit National Geographic.

 

🦁 Leul este a doua felină ca mărime din lume. Tigrul este ceva mai mare.

 

🦁 Leii sunt mai activi noaptea. De regulă, ei se odihnesc pe timpul zilei şi vânează noaptea.

 

🦁 Femelele îşi alăptează puii până când aceştia au între 6 şi 8 luni. O mamă poate alăpta şi alți pui din grup.

 

 

Follow me

1 week ago

Diana Breb
Joia Educațională⭐🌞 Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră, de aceea pare atât de mare și de luminoasă, comparativ cu restul stelelor pe care le vedem noaptea pe cer. Cât e de mare? Gândiți-vă că Soarele reprezintă aproximativ 99.8% din masa sistemului solar. Restul de 0.2 sunt cele 8 planete, luni, asteroizi, comete etc. Comparativ cu planetele din sistemul solar, Soarele este GIGANTIC. 》Pentru a umple volumul Soarelui, ai avea nevoie de: 🌞 Aproximativ 1.3 milioane de planete de mărimea Pământului🌞Circa 1000 de planete de mărimea planetei Jupiter (cea mai mare planetă din sistemul solar)🌞 Sau 21 de milioane de planete de mărimea planetei Mercur (cea mai mică planetă din sistemul solar), potrivit Space.com🌌 Dacă comparăm Soarele cu planetele din sistemul nostru solar, atunci Soarele e GIGANTIC, însă în comparație cu alte stele din Univers, Soarele nu mai e chiar atât de mare. ⭐ Soarele este o stea de mărime medie, iar în Univers sunt stele mult, mult mai mari. 🌌 Sunt miliarde de stele în galaxia noastră (Calea Lactee) şi miliarde, miliarde de galaxii în Univers. Nu ştim cât de mare e Universul, iar oamenii de ştiință descoperă mereu planete sau stele noi. ⭐ Până recent, "UY Scuti" era considerată cea mai mare stea. Circa 3.6 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei, potrivit Nine Planets. Acum am citit că cea mai mare stea descoperită până acum de oamenii de ştiință este Stephenson 2-18. Circa 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui ar încăpea în interiorul ei. 🤯 🧸🍉 Copiii înțeleg cel mai bine când le dați exemple clare, şi prin jocuri - valabil și pentru adulți treaba asta. Dacă vreți să le explicați mai uşor sistemul solar, o puteți face folosind diferite fructe şi legume pe care le aveți prin casă. De exemplu: Jupiter să fie un pepene roşu, Saturn pepene galben, Uranus o portocală, Neptun un măr, Pământul şi Venus o roşie cherry, Marte un bob de afină, Mercur un bob de mazăre, şi pentru Soare alegeți ceva mare de prin casă. 📌 Am scris articole despre toate planetele din sistemul nostru solar, despre girafe sau lei, despre continente sau despre dinozauri, și multe altele. Atașez câteva articole în comentarii. Vă aștept joia viitoare, cu un alt articol educațional! ... See MoreSee Less
View on Facebook
Surse
Featured image by Zdeněk Macháček on Unsplash


Leave a Reply