Află mai multe despre crocodili

Află mai multe despre crocodili

 

 

Crocodilii sunt reptile mari, care locuiesc, cel mai adesea, în regiuni tropicale.

 

Sunt animale carnivore. Se hrănesc cu peşti, păsări, insecte, broaşte sau crustacee. Unele specii mai mari se hrănesc cu mamifere, precum bivoli de apă, porci mistreți, sau mai orice le iese în cale.

Nu-şi pot mesteca mâncarea. În schimb, sfârtecă bucăți mari din ea pe care le înghit.  

 

⇒ Sânge rece

La fel ca majoritatea reptilelor, crocodilii au sângele rece, ceea ce înseamnă că temperatura corpului lor se modifică în funcție de cea a mediului înconjurător. Vor fi calzi atunci când afară e cald şi reci atunci când e frig. Au nevoie de soare pentru a se încălzi. De aceea, îşi petrec mult timp doar stând la soare.

În perioadă de secetă sau atunci când temperaturile scad, îşi sapă cuiburi adânci în pământ, la marginea apei, şi se ascund acolo o perioadă. Organismul lor intră într-o perioadă de inactivate (fenomen asemănător cu hibernarea).

 

⇒ Se reproduc prin ouă

Toți crocodilii se reproduc prin ouă. Numărul de ouă diferă de la specie la specie, cu unele specii ce pot depune chiar peste 40 de ouă.

Un lucru interesant este că sexul puilor este determinat de temperatura oului într-o anumită fază, nu de cromozomi. De exemplu, în cazul aligatorilor, dacă oul se află într-un loc ferit de razele soarelui, cel mai probabil puiul va fi femelă, însă dacă oul se află într-un loc ceva mai călduros, în bătaia razelor de soare, sunt şanse mari că acesta va fi mascul.

 

 

Mărimea crocodililor diferită de la specie la specie. Avem crocodili mici, ce nu depăşesc 2 metri, până la crocodili imenşi, cum e crocodilul de apă sărată, ce poate avea peste 6 metri lungime şi peste 900 de kg.

 

 

⇒ Cum vânează

De obicei, stau ascunzi sub apă, cu urechile, nările şi ochii la suprafața apei, în timp ce întreg corpul e ascuns sub apă.

Sunt prădători răbdători, ce stau chiar şi câteva ore la maginea apei, aşteptând şi pândind animalele ce vin să bea apă. Îşi pândesc prada, după care sar din apă şi o prind strâns între fălcile lor extrem de puternice. Îşi trag prada în apă şi încep o mişcare de rostogolire (death roll) pentru a o deruta, a o îneca sau pentru a rupe bucăți din ea.

 

Follow me

22 hours ago

Diana Breb
~ Joia Educațională ~Pentru că mâine sărbătorim Ziua Națională a României, m-am gândit să scriu, pe scurt, despre țara noastră frumoasă.🌍 România se află pe continentul numit Europa. Unul din cele 7 continente. • 🇷🇴 Câți oameni trăiesc în România Populația rezidentă a României este de 19.4 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. • 🇷🇴 Capitala țării Capitala şi cel mai mare oraş din România este Bucureşti. Cu peste 2.1 milioane de locuitori, Bucureştiul este, de departe, cel mai populat oraş din România. • 🇷🇴 Vecinii noştri Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia sunt cele 5 țări ce înconjoară România, împreună cu Marea Neagră. • 🇷🇴 Câte județe avem Țara noastră este împărțită în 41 de județe + municipiul Bucureşti. • 🇷🇴 Steagul României Steagul țării noastre este format din 3 culori. Pornind de la lance, avem albastru, galben şi roşu. • 🇷🇴 Ce sărbătorim la 1 Decembrie? În urmă cu 100 şi ceva de ani, harta țării noastre arăta diferit decât cum o ştim noi astăzi. La 1 Decembrie 1918 s-a votat, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei cu România, asta după ce anterior, în martie/aprilie 1918 a avut loc unirea cu Basarabia şi în noiembrie 1918 unirea cu provincia Bucovina. Unirea cu Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a fost astfel actul final al acestei uniri mult visate. Visul era o Românie Mare, care să unească toți românii din aceste provincii într-o singură țară. Peste 100.000 de oameni s-au adunat atunci la Alba Iulia, pentru a susține şi vota Marea Unire. • ⛰ Cel mai înalt vârf muntos Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraşului este cel mai înalt din România şi măsoară 2.544 de metri. • 🇷🇴 Delta Dunării Unul dintre cele mai minunate locuri din România, un adevărat paradis, cu peisaje unice şi mii de specii minunate de plante şi animale. Delta Dunării găzduieşte anual câteva milioane de păsări. Copiez aici o bucată dintr-un articol de pe site-ul Asociatiei Salvați Flora şi Fauna Deltei Dunării: "Este ecosistemul cu cele mai multe specii de păsări din Europa, pe timpul verii întâlnindu-se aici peste 320 de specii, dintre care 166 cuibăresc în deltă, iar 159 sunt migratoare. Pe timp de iarnă, peste 1 milion de gâște sălbatice, lebede, lișițe și rațe poposesc între stufuri. Delta Dunării găzduieste peste 1.830 de specii de copaci și plante și peste 2.440 de specii de insecte." • 🇷🇴 Cât de mare e România Ca suprafață, România este pe locul 64 în lume şi pe locul 12 în Europa, potrivit Worldometers.Citeşte mai multe articole educaționale pe pagina mea: www.jurnaluluneidadace.ro (despre sistemul solar, planeta Pământ, despre elefanți, lei etc.) Surse: 1.https://insse.ro/cms/ro/content/rom%C3%A2nia-%C3%AEn-cifre-breviar-statistic-32.https://www.worldometers.info/geography/largest-countries-in-the-world/3.http://sosdelta.ro/de-ce-este-delta-dunarii-un-loc-unic/ Vă aştept joia viitoare, cu un alt subiect educațional. #joiaeducationala #educatie #1decembrie #despreromania #mareaunire #culturagenerala ... See MoreSee Less
View on Facebook

Surse
Featured image: Photo by Rajeevan MSN on Unsplash


1 thought on “Află mai multe despre crocodili”

Leave a Reply