Află mai multe despre crocodili

Află mai multe despre crocodili

 

 

Crocodilii sunt reptile mari, ce locuiesc, cel mai adesea, în regiuni tropicale.

 

Sunt animale carnivore. Se hrănesc cu peşti, păsări, insecte, broaşte sau crustacee. Unele specii mai mari se hrănesc cu mamifere, precum bivoli de apă, porci mistreți, sau mai orice le iese în cale.

Nu-şi pot mesteca mâncarea. În schimb, sfârtecă bucăți mari din ea pe care le înghit.  

 

⇒ Sânge rece

La fel ca majoritatea reptilelor, crocodilii au sângele rece, ceea ce înseamnă că temperatura corpului lor se modifică în funcție de cea a mediului înconjurător. Vor fi calzi atunci când afară e cald şi reci atunci când e frig. Au nevoie de soare pentru a se încălzi. De aceea, îşi petrec mult timp doar stând la soare.

În perioadă de secetă sau atunci când temperaturile scad, îşi sapă cuiburi adânci în pământ, la marginea apei, şi se ascund acolo o perioadă. Organismul lor intră într-o perioadă de inactivate (fenomen asemănător cu hibernarea).

 

⇒ Se reproduc prin ouă

Toți crocodilii se reproduc prin ouă. Numărul de ouă diferă de la specie la specie, cu unele specii ce pot depune chiar peste 40 de ouă.

Un lucru interesant este că sexul puilor este determinat de temperatura oului într-o anumită fază, nu de cromozomi. De exemplu, în cazul aligatorilor, dacă oul se află într-un loc ferit de razele soarelui, cel mai probabil puiul va fi femelă, însă dacă oul se află într-un loc ceva mai călduros, în bătaia razelor de soare, sunt şanse mari că acesta va fi mascul.

 

 

Mărimea crocodililor diferită de la specie la specie. Avem crocodili mici, ce nu depăşesc 2 metri, până la crocodili imenşi, cum e crocodilul de apă sărată, ce poate avea peste 6 metri lungime şi peste 900 de kg.

 

 

⇒ Cum vânează

De obicei, stau ascunzi sub apă, cu urechile, nările şi ochii la suprafața apei, în timp ce întreg corpul e ascuns sub apă.

Sunt prădători răbdători, ce stau chiar şi câteva ore la maginea apei, aşteptând şi pândind animalele ce vin să bea apă. Îşi pândesc prada, după care sar din apă şi o prind strâns între fălcile lor extrem de puternice. Îşi trag prada în apă şi încep o mişcare de rostogolire (death roll) pentru a o deruta, a o îneca sau pentru a rupe bucăți din ea.

 

 

Surse
Featured image: Photo by Rajeevan MSN on Unsplash


1 thought on “Află mai multe despre crocodili”

Leave a Reply